شناسهٔ خبر: 71496195 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

«جام‌جم» از نمایش جمهوریخواهان برای تهدیدسازی از قدرت دفاعی و مشروع ایران گزارش می‌دهد

پهپاد ایرانی، خار چشم آمریکا

نشست سالانه «کنفرانس اقدام سیاسی محافظه‌کاران» (CPAC)درآمریکا که به‌عنوان پایگاه فکری و تبلیغاتی جمهوریخواهان شناخته می‌شود، امسال شاهد یک نمایش تبلیغاتی خاص بود:رونمایی از پهپادی که ادعا می‌شود نمونه‌ای از پهپاد تهاجمی «شاهد۱۳۶» ایران است.

صاحب‌خبر -
این اقدام، بیش از آن‌که نشانه‌ای از قدرت‌نمایی آمریکا باشد،پرده ازعصبانیت عمیق واشنگتن درقبال توانمندی‌های دفاعی و رو به تزاید جمهوری اسلامی ایران برمی‌دارد. به‌همین‌دلیل آمریکا در این تقلاست که به تهدیدنمایی از قدرت متعارف نظامی ایران مبادرت ورزد و فروش تسلیحات دفاعی را به‌عنوان عبور ایران از خط‌قرمز تحریم‌های بین‌المللی معرفی کند.به‌همین‌منظور نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل درخصوص به‌نمایش‌گذاشتن پهپاد ایرانی در نشست CPAC واکنش نشان داد و گفت: هیچ منعی برای فروش پهپاد شاهد وجود ندارد.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز گذشته افزود: «پهپاد شاهد یکی از بهترین انواع پهپادها در سطح جهان است؛ قابلیت شناسایی، تجسس و عملیاتی فوق‌العاده‌ای دارد و قیمتش هم بسیار مناسب و ارزان است.» نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل افزود: «هیچ منع قانونی برای فروش آن وجود ندارد. هر کشوری که متعهد شود از آن در تجاوز به کشور دیگری استفاده نکند، می‌تواند متقاضی خرید آن باشد.»
با وجود این، سؤال اساسی این است که این عصبانیت آمریکایی‌ها از کجا نشأت می‌گیرد و چه اهدافی در پس این نمایش تبلیغاتی نهفته است؟ انتخاب CPAC برای این رونمایی،پیام‌های خاصی دارد.این کنفرانس،که عمدتا به مسائل داخلی آمریکا اختصاص دارد، امسال به محلی برای تمرکزبرتهدیدات خارجی،به‌ویژه مسأله تهدیدسازی ازایران تبدیل شده است.درشرایطی که جمهوریخواهان با چالش‌های متعددی در سیاست داخلی مواجهند دامن‌زدن به ایران‌هراسی می‌تواند ابزاری برای انحراف افکارعمومی و ایجاد وحدت در میان حامیان آنها باشد هرچند بسیاری از کارشناسان نسبت به این مسأله با دیده تردید می‌نگرند.دولت ترامپ، که همچنان سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران رادنبال می‌کند،تلاش داردبا مطرح‌کردن تهدیدات نظامی جمهوری اسلامی،فضای بین‌المللی را علیه ایران بسیج کند. ادعای نقش ایران در بی‌ثباتی منطقه وتلاش برای احیای تحریم‌ها، بخشی از راهبردی است که هدف آن محدودسازی توان دفاعی تهران و کاهش نفوذ منطقه‌ای آن است. بااین‌حال به‌دلیل سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا اختلافات زیادی حتی بین متحدین آمریکا با این کشور به‌وجود آمده است، به‌طوری‌که آمریکا امروز با کشورهای اروپایی بر سر مسائلی مانند اوکراین عمیقا اختلاف‌نظر دارد.
     
ایران، قدرتمندتر از همیشه
سیاست فشار حداکثری که از دوران ریاست‌جمهوری ترامپ آغاز شد، با هدف به زانو درآوردن ایران از طریق تحریم‌های اقتصادی و منزوی‌کردن آن در سطح بین‌المللی طراحی شده بود. اما امروز، پس از سال‌ها تحریم‌های گسترده، نه‌تنها ایران ضعیف‌تر نشده، بلکه در بسیاری از حوزه‌ها، به‌ویژه در بخش دفاعی، به پیشرفت‌های چشمگیری دست یافته است. آمریکا انتظار داشت که با اعمال تحریم‌های استثنایی ایران را مجبور به مذاکره و پذیرش شرایط تحمیلی کند، اما نتیجه‌ای که حاصل شد، برخلاف پیش‌بینی‌های آنها بود و ایران در حوزه‌های متعدد نه‌تنها به خنثی‌سازی تحریم‌ها دست زد که قدرت خود را بیش از پیش کرد.رونمایی از یک نمونه ادعایی پهپاد ایرانی در CPAC، نشان‌دهنده این واقعیت است که واشنگتن بیش ازهرزمان دیگری نسبت به قدرت نظامی ایران احساس خطر می‌کند. پهپاد شاهد۱۳۶به‌دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، به یک دغدغه امنیتی برای آمریکا تبدیل شده است. این پهپاد با هزینه‌ای اندک، قابلیت ضربه‌زدن به اهداف استراتژیک را دارد؛ موضوعی که هزینه‌های آمریکا برای مقابله با آن را چندین برابر می‌کند. همچنین دشمنان با بهره‌گیری از سامانه‌های هدایت پیشرفته، نمی‌توانند مانع عبور این پهپادها از پدافندهای هوایی و انهدام اهداف با دقت بالا توسط آن شوند. ایران با تکیه بر توان داخلی، می‌تواند این پهپادها را در مقیاس گسترده تولید کرده و در اختیار متحدان خود قرار دهد؛ امری که محاسبات نظامی آمریکا را پیچیده‌تر می‌کند.اما توان دفاعی ایران محدود به پهپادها نیست. سامانه‌های موشکی پیشرفته، جنگ الکترونیک، فناوری‌های پدافندی و توسعه نیروهای مسلح ازجمله مواردی هستند که ایران را به یک قدرت نظامی منطقه‌ای تبدیل کرده‌اند. دستیابی به سامانه‌های پدافند هوایی بومی، ساخت موشک‌های بالستیک نقطه‌زن و توسعه نیروهای دریایی در خلیج‌فارس، ازجمله اقداماتی هستند که نشان می‌دهند ایران نه‌تنها در برابر فشارهای خارجی تسلیم نشده، بلکه مسیر رشد و استقلال خود را با قدرت ادامه داده است.
     
واشنگتن؛ متهم اصلی بی‌ثباتی جهانی
این فضاسازی آمریکایی‌ها علیه یک قدرت مشروع دفاعی درحالی‌است که آمریکا خود بزرگ‌ترین صادرکننده سلاح در جهان بوده و به‌صورت گسترده در جنایات نظامی علیه کشورهای مختلف دست داشته است. از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی گرفته تا حمایت ازرژیم‌صهیونیستی درکشتارمردم غزه،کارنامه سیاه واشنگتن درنقض حقوق‌بشر برهمگان آشکاراست.این‌کشور،با ارسال پیشرفته‌ترین تسلیحات به رژیم صهیونیستی،نقش مستقیم درجنایات علیه مردم فلسطین ایفا کرده وهمزمان ایران را به‌دلیل توسعه توانمندی‌های دفاعی‌اش متهم به بی‌ثبات‌سازی منطقه می‌کند. پیشرفت‌های دفاعی ایران به‌ویژه درحوزه پهپادی، موازنه قدرت در منطقه را به ‌نفع محور مقاومت تغییر داده است. آمریکا و رژیم‌صهیونیستی که تا پیش از این، بدون چالش جدی در منطقه به سیاست‌های تهاجمی خود ادامه می‌دادند، امروز در برابر یک جبهه قدرتمند قرار گرفته‌اند. رونمایی از پهپاد ایرانی در نشست CPAC، بیش از آن‌که نشانه‌ای از قدرت آمریکا باشد، بیانگر هراس واشنگتن از قدرت دفاعی جمهوری اسلامی ایران است. سیاست ایران‌هراسی، تلاشی مذبوحانه برای توجیه سیاست‌های خصمانه‌ای است که هدف آن، تضعیف ایران و حفظ هژمونی آمریکا در منطقه است. اما واقعیت این است که ایران، با اتکا به ظرفیت‌های بومی و سیاست‌های هوشمندانه، به بازیگری مستقل و تأثیرگذار در معادلات جهانی تبدیل شده است؛ امری که هیچ‌یک از تبلیغات سیاسی واشنگتن قادر به تغییر آن نخواهد بود.