شناسهٔ خبر: 71494549 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

خطابات قرآن به مومنین

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حبیب‌ یوسفی گفت: خداوند منعال در ۸۹ آیه قرآن کریم با جمله «یاایها الذین آمنوا» به بندگانش نصیحت فرموده و راه و رسم زندگی را به آنان آموخته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از کاشان، یادداشت حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حبیب‌ یوسفی استاد مدرسه علمیه آیت‌الله یثربی(ره) به شرح زیر است:

خطابات قرآن به مومنین:

بسمه تعالی

امروز به فکرم افتاد که خدا به مومنین چه دستوراتی داده است؟ و آیا من آنها را می‌شناسم و به آنها عمل می‌کنم که یک مومن باشم یا نه؟ به چند درصد از دستورات خدا عمل می‌کنم که ایمان قرآنی داشته باشم؟ در این فکر به جست‌وجوی آیاتی پرداختم که خداوند بندگان خود را با عنوان مومنین مورد خطاب قرار داده است.

در یک تحقیق ابتدایی به ۸۹ آیه در قرآن کریم رسیدم که خدا با جمله «یاایها الذین آمنوا» به بندگانش نصیحت فرموده و راه و رسم زندگی را به آنان آموخته است؛ لذا به ترتیب از اول قرآن و بطور ساده دستورات این آیات را از تفاسیر استخراج نموده و با دوستان مرور می‌کنیم. امیدوارم خداوند همه ما را در زمره مومنین واقعی قرار دهد. انشاءالله

۱. یا أَیُّهَاالَّذِینَ آمَنُوا لا تَقُولُوا راعِنا وَ قُولُوا انْظُرْنا وَ اسْمَعُوا وَ لِلْکافِرِینَ عَذابٌ أَلِیم‏

ای کسانی که ایمان آورده اید! (هنگام سخن گفتن با رسول خدا) نگویید راعنا بلکه بگویید انظرنا (یعنی مصلحت دنیا و آخرت ما را ملاحظه کن) و فرمان‌های خدا و رسولش را بشنوید و برای کافران شکنجه دردناکی (در پیش) است‏. سوره بقره آیه ۱۰۴

توضیح: این آیه مربوط به یک مورد خاص در زمان پیغمبر اکرم( ص) است که کفار مسلمانان را برای گفتن کلمه «راعنا» مسخره می کردند چون در بین آنان این کلمه معنی فحش و توهین داشت. اما معنی واقعی آن رعایت کردن است و مومنین با این کلام به پیامبر اکرم(ص) عرض می‌کردند رعایت حال ما را بکن.

بنابر محتوای این آیه شریفه توجه به نوع سخن گفتن و اینکه دشمن از آن سوءاستفاده نکند مهم است. سعی کنیم در وقت سخن گفتن نوع حرف زدن، زمان و مکان آن را دقت کنیم تا دشمنان دین و ملت از آن سوءاستفاده نکنند. امروزه تقطیع و تحریف سخنان دیگران به خصوص مسئولان و شخصیت‌های مهم زیاد شده و همه به ویژه مسئولان باید مواظب حرف زدن خود باشیم که دشمنان از حرف ما سوءاستفاده نکنند.

قرآن کریم در آیه ۴۶ سوره نساء نیز می‌فرماید: مِنَ‌الَّذِینَ هادُوا یُحَرِّفُونَ الْکَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ... از کسانی که با پیامبر دشمنی دارند سخن را از موضوع اصلی خودش تحریف می‌کنند و به ظاهر می‌گویند دعوتت را شنیدیم اما در باطن نافرمانی می‌کنند و از روی توهین کلمه «راعنا» را به‌کار می‌برند.

تحریف تاریخ نیز از ترفندهای جدی دشمنان در طول تاریخ بوده و در نظام مقدس جمهوری اسلامی نیز دیده می‌شود. پس مواظب دشمن باشیم و هر حرفی را از هرکسی که نمی‌شناسیم نپذیریم و هر چه را نمی‌دانیم از اهلش بپرسیم.

دشمنان هزینه می‌کنند و گاهی با لباس دوست و دلسوزی به میدان می‌آیند که باید دشمن‌شناس باشیم البته قرآن کریم در رابطه با دشمن‌شناسی آموزش‌های بسیار زیبایی دارد که انشاءالله در فرصتی دیگر به آن خواهیم پرداخت. همچنین در مورد آداب سخن گفتن نیز قرآن کریم آموزش‌های فراوانی دارد که باید در فرصتی دیگر پیگیری کنیم.

انشاء‌الله
حبیب یوسفی