شفقنا- با افزایش حمایت از طرح ترامپ برای آواره ساختن مردم فلسطین از سوی رژیم صهیونیستی در بسیاری از کشورهای عربی همه نگاه ها امروز جمعه به ریاض، پایتخت خواهد بود، جایی که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی میزبان رهبران شورای همکاری خلیج فارس، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر است.
به گزارش شفقنا به نقل از خبرگزاری آناتولی، این دیدار در این مرحله حساس در منطقه و با توجه به برنامههای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای آواره ساختن فلسطینیان از نوار غزه و تصرف آن برگزار می شود.
اگرچه ریاض موضوع نشست آتی را «چارچوب روابط نزدیک برادرانه که رهبران را گرد هم می آورد و به تقویت همکاری و هماهنگی بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، اردن و مصر کمک می کند» اعلام کرده است، با این حال روشن است که موضوع اصلی مسئله نوار غزه است.
با توجه به جنگ نابودی نوار غزه که در میان سکوت بینالمللی و حمایت آمریکا جان دهها هزار فلسطینی را گرفت. ترامپ طرح خود را با انگیزههای متغیری ارائه کرد. اولین انگیزه تجاری بود، سپس آن را تبدیل به یک طرح بشردوستانه کرد. اما این طرح با مخالفت گسترده اعراب، مسلمانان و دیگر کشورهای جهان مواجه شد. نشست ریاض از طرفهای آن میخواهد که دیدگاه مشترکی برای ارائه به رئیسجمهور آمریکا ارائه کنند، بهویژه که پادشاه اردن حدود یک هفته پیش در دیدار با ترامپ در واشنگتن تأکید کرد که «پاسخ عربی واحد» به طرح جابهجایی فلسطینیها از نوار غزه وجود خواهد داشت
وی در آن زمان از امکان برگزاری نشستی در عربستان سعودی برای بحث در مورد راه های بازسازی نوار بدون هیچ گونه آوارگی فلسطینی ها از آن خبر داد.
پادشاه اردن درباره نشست ریاض توضیح داد: ما در عربستان درباره نحوه همکاری با آمریکا در مورد غزه بحث خواهیم کرد و ما به عنوان عرب به آمریکا خواهیم آمد و گزینه ها را بررسی خواهیم کرد.
مصر در حال تدوین و پیشنهاد یک طرح جامع عربی برای بازسازی غزه بدون آواره کردن فلسطینی ها از غزه است. این کشور بیم آن را دارد که این مسئله از طریق آواره ساختن فلسطینیها حل شود.
ریاست جمهوری مصر شامگاه پنجشنبه اعلام کرد که در نشست ریاض «مسئله فلسطین با حضور سران مصر، عربستان سعودی، امارات، قطر، کویت، بحرین و اردن مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت».
بیانیه قاهره موضوع این نشست را روشن کرد: به این معنی که سیسی جزئیات طرح عربی را که پاسخی به طرح ترامپ خواهد بود، روی میز حاضران خواهد گذاشت، به نحوی که تضمین کند فلسطینی ها آواره نشوند.
«رد آوارهسازی» یکی از نتایج اجتنابناپذیر این نشست است، با توجه به اینکه کشورهایی که ملاقات کردند، بهویژه مصر و اردن متوجه خطر این موضوع برای خود شدهاند. از سویی کشورهای میزبان نیز از پیامدهای این طرح در امان نیستند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، در مصاحبه مطبوعاتی اخیر خود با اعلام تعهد خود به تشکیل کشور فلسطین به عنوان شرط عادی سازی روابط با تل آویو، با تمسخر در این باره گفت: عربستان اراضی وسیعی دارد و می تواند در آن کشور فلسطین ایجاد کند.
عربستان سعودی در واکنش به طرح ترامپ برای غزه و ادعای اخیر او مبنی بر اینکه عربستان خواستار تشکیل کشور فلسطین نیست، در بیانیه ای از سوی وزارت خارجه خود در تاریخ 5 فوریه بر موضع خود مبنی بر رد آوارگی مردم فلسطین از سرزمینشان تاکید کرد.
وزارت خارجه عربستان سعودی با تاکید بر اینکه «موضع این کشور در مورد تشکیل کشور فلسطینی قاطعانه، استوار و تزلزل ناپذیر است و این موضع قاطع قابل مذاکره و مناقصه نیست» و خاطرنشان کرد: بدون آن روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.
این وزارتخانه همچنین در بیانیه دوم خود در 8 فوریه به اظهارات تمسخرآمیز نتانیاهو در مورد موضع خود در مورد تشکیل کشور فلسطین پاسخ داد و تصریح کرد: با توجه به اینکه نتانیاهو دارای «ذهنیت افراطی و اشغالگر است، نمی داند سرزمین فلسطین برای ملت برادر فلسطین و ارتباط عاطفی، تاریخی و قانونی آنها با این سرزمین چه معنایی دارد.»
ناظران انتظار دارند در نشست ریاض درباره پیامدهای احتمالی تداوم حملات اسرائیل به شهرها و روستاهای کرانه باختری اشغالی و بازتاب آن بر منطقه به ویژه با نزدیک شدن به ماه رمضان و احتمال از سرگیری جنگ تل آویو علیه غزه بحث و گفت و گو شود
ترامپ از 25 ژانویه طرحی را برای جابهجایی فلسطینیان از غزه به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن ارائه کرده است که هر دو کشور آن را رد کردند و سایر کشورهای عربی و سازمانهای منطقهای و بینالمللی نیز چنین طرحی را محکوم کردهاند.
اسرائیل با حمایت آمریکا بین 7 اکتبر 2023 تا 19 ژانویه 2025 در غزه نسل کشی کرد. در این جنگ بیش از 160000 فلسطینی شهید و زخمی شدند که بیشتر آنها کودک و زن بودهاند. بیش از 14000 نفر نیز مفقود شدهاند.
این خبر را در خبرگزاری آناتولی ببینید.