شفقنا-توماس فریدمن، نویسنده آمریکایی در مصاحبهای با نیویورک تایمز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را فردی توصیف کرد که به دنبال رئیس جمهور شدن مادام العمر است که میخواهد از رهبرانی مانند شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین، الگوبرداری کند.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، پاتریک هیلی، معاون سردبیر مقالات نظری در نیویورک تایمز، توماس فریدمن نویسنده آمریکایی در پادکست خود درباره رویکرد غیرقابل پیش بینی رئیس جمهور دونالد ترامپ به مسائل سیاست خارجی مصاحبه کرد.
این روزنامه متن مکتوب این مصاحبه طولانی را به عنوان بخشی از مجموعه هفتگی برنامه «نظرات» منتشر کرد که در آن به چگونگی استفاده ترامپ از قدرت و تلاش برای تغییر ایالات متحده در 100 روز اول پس از به دست گرفتن زمام قدرت در کاخ سفید می پردازد.
در این مصاحبه، فریدمن تصریح کرد که به نحوه برخورد رئیس جمهور آمریکا با مسائلی مانند جنگ در اوکراین و طرحش برای آواره کردن فلسطینیها خوشبین نیست و او را فردی توصیف کرد که به دنبال رئیس جمهور شدن مادام العمر است و ادعا کرد که می خواهد از رهبرانی مانند شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، ولادیمیر پوتین، همتای روس خود و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، الگوبرداری کند.
جنگ اقویا
پاتریک هیلی، مجری برنامه، در مورد این موضوع اظهار نظر کرد و مدعی شد که ترامپ این افراد را به عنوان اقویا در دنیایی پر از جوامع ضعیف و افراد ضعیف میبیند و اضافه کرد که او اساساً دنیا را بهعنوان امری آماده بهرهبرداری و قابل تقسیم میان اقویا میبیند.
فریدمن، به نوبه خود، آنچه را که همکارش گفته بود توصیف منصفانه ای از دیدگاه رئیس جمهور ایالات متحده نسبت به جهان دانست که از نظر او «بخش خرده فروشی از برج ترامپ» است.
او گفت که ما آن دوره نسبتا طولانی را که از پایان جنگ جهانی دوم در جهان از صلح و رفاه برخوردار و در آن ثبات حاکم بود، هرچند که با جنگها آمیخته بود، از دست خواهیم داد، اما نه مانند آنهایی که زندگی همه را زیر و رو میکند.
فریدمن گفت که تا حدودی از سیاست در کشورش به ستوه آمده است و به عملکرد سنا و مجلس نمایندگان (کنگره) تحت کنترل جمهوری خواهان حمله کرد.
مسئله فلسطین
در مورد طرح ترامپ برای نوار غزه، ستون نویس مشهور نیویورک تایمز این سوال را مطرح کرد که چرا مردم هنوز در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین صحبت می کنند و چرا با گذشت 75 سال از تأسیس اسرائیل هنوز پناهندگان فلسطینی وجود دارند؟
او همچنین نحوه مدیریت ترامپ با جنگ روسیه در اوکراین را زیر سوال برد. وی افزود: رئیس جمهور آمریکا مرد نگران کننده ای است و دلیل آن این است که هر چه پوتین رئیس جمهور روسیه می گوید را باور می کند.
وی کاری را که پوتین در اوکراین انجام داد را یک «حرکت احمقانه» توصیف کرد، زیرا فکر میکرد ظرف چند هفته از کیف خارج میشود و دولت جدیدی را روی کار میآورد. او کاملاً اشتباه کرده است و نباید آنقدر اشتباه میکرد، با این حال اشتباه کرد زیرا آگاه نبود و با اطلاعات اشتباه گمراه شد.
اما چرا ترامپ به دنبال نجات او است؟ برای بعد چه برنامه ای داره؟ فریدمن به این دو سوال پاسخ می دهد: ترامپ را باید سه سطح مختلف دید: اولین آنها عدم آشنایی وی با جزئیات موضوعات مطرح شده است.
دوم: رئیسجمهور آمریکا وابستگی فرهنگی خاصی با پوتین دارد که مطمئناً با رئیس جمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی احساس نمیکند. در سطح ژئواکونومیک، فریدمن معتقد است که استراتژی ترامپ در اوکراین حول محور انتخابات میان دوره ای کنگره دو سال آینده می چرخد.
مسئولیت بین المللی
وی توضیح داد که ترامپ معتقد است اگر موفق شود به این جنگ پایان دهد و تحریمهای روسیه را لغو کند، نفت روسیه بازارهای جهانی را پر خواهد کرد و سپس قیمت بنزین کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد که ترامپ اتحادیه اروپا را به عنوان یک بلوک تجاری می بیند که می تواند بیش از آنچه که او میخواهد بر ایالات متحده نفوذ کند. بنابراین او می خواهد آن را از بین ببرد و سپس با هر کشور جداگانه مذاکره کند.
فریدمن که بسیار نزدیک به اسرائیل است، هنگام صحبت درباره مسئله فلسطین از توصیف جدیدی استفاده کرد و اصطلاح جدیدی را ابداع کرد: درگیری بر سر کرانه باختری. او خطاب به مصاحبه کننده گفت: «بیایید یک درگیری را که من در مورد آن بسیار می دانم، که درگیری کرانه باختری است، در نظر بگیریم»
او به صحبت درباره کمک های اتحادیه اروپا پرداخت و آن را امری می دانست که اساساً تشکیلات خودگردان فلسطین را حفظ می کند، «و اگر نباشد، اسرائیل باید در واقع تمام امور مدنی و اداری در کرانه باختری را مدیریت کند.»
وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا در حال اجرای پروژه هایی در سراسر جهان است که به ثبات این قاره کمک کرده است، خاطرنشان کرد: آنچه او را نگران می کند این است که ترامپ اصلا از این زاویه به این مسائل فکر نمیکند.
فریدمن فاش کرد که وقتی صحبت از رویکردی که ترامپ حداقل تا انتخابات میان دوره ای اتخاذ می کند تا حدودی از سیاست خسته شده است، زیرا سنا، مجلس نمایندگان، دادگاه عالی و سیستم رسانه ای او همگی در کنار او هستند.
وی مدعی شد که ترامپ در همه نهادها توسط افراد مطیع احاطه شده است و آنها می ترسند «و این واقعا دیوانهکننده است».
فریدمن گفت که اکنون کاملاً سخن از واقعیت های علمی و تجربی است. او تأکید کرد که رئیس جمهور آمریکا نمی تواند 2.2 میلیون فلسطینی را از غزه اخراج کند و نمی تواند اوکراین را به سمت تسلیم شدن به روسیه سوق دهد.
وی افزود: این یک واقعیت علمی و تجربی است است که صنعت خودروی ما در دنیایی که قطعات فولادی مورد نیازش مشمول تعرفه 25 درصدی است و اساساً مشوق های خودروهای برقی حذف می شود، نمی تواند دوام بیاورد.
او سخنان خود را در یک عبارت مشهور خلاصه کرد و گفت: «ترامپ در حال رانندگی است، ما همه در صندلی عقب نشستهایم و فکر میکنم او به سمت دیوار میرود.»
این خبر را در الجزیره ببینید.