شناسهٔ خبر: 71489027 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

هدف امیر قطر از سفر به تهران و گفت‌و‌گو دولت چه بود؟

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای، گفت: تعامل بیشتر با همسایگان در شرایط جنگ نابرابر اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه، از اصول بسیار ارزشمند دولت چهاردهم است.

صاحب‌خبر -

پرهیز از تقابل و اولویت دادن به تعامل با همسایگان از اصول اساسی و محور مهم سیاست خارجی دولت چهاردهم است که مسعود پزشکیان، رئیس جمهور از ابتدای حضور در پاستور، آن را در دستور کار خود و سایر اعضای کابینه قرار داده است.

به گزارش ایرنا، سیاست همسایگی، رفع موانع همکاری و بهبود و تقویت روابط با کشور‌های منطقه، آسیا و سایر کشور‌های جهان یکی از اولویت‌های مهم سیاست خارجی دولت چهاردهم از ابتدای حضور مسعود پزشکیان در پاستور بوده است.

پیشبرد سیاست همسایگی و کوشش برای به حداقل رساندن اختلافات و پیونددهی زیرساختی با همسایگان در حوزه‌های مختلف مورد تاکید دولت وفاق قرار دارد تا این شیوه به پیشرفت اقتصادی و تجاری کشور در همه حوزه‌ها از جمله همکاری‌های اقتصادی و مبادلات کالایی، خدمات و حمل و نقل منطقه‌ای و بین المللی منجر شود.

بر همین اساس رئیس جمهور مبتنی بر همین اهداف، در این مدت علاوه بر استفاده از فرصت نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، برای رایزنی‌های متعدد با کشور‌های منطقه، در سفر به عراق، قطر، ترکمنستان، روسیه، مصر و تاجیکستان، سیاست مترقی همسایگی را عینیت بخشیده و ایران را به عنوان دوست کشور‌های همسایه و منطقه به ملت‌ها و دولت‌ها معرفی کرده است.

در مقابل نیز سفر روسای جمهور و مقامات کشور‌های منطقه به تهران، نشان دهنده تحقق سیاست دولت چهاردهم برای توسعه گفتمان و ارتباط با کشور‌های منطقه و همسایه و استقبال از این سیاست بوده است.

بر همین اساس و تقریبا همزمان با همایش اقتصادی خزر با حضور نخست وزیران و مقامات کشور‌های حوزه دریای خزر در روز‌های گذشته، شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر و هیات همراه به تهران سفر کردند و با رهبر معظم انقلاب و رئیس جمهور دیدار و گفت‌و‌گو‌های مهمی انجام دادند.

مباحث بسیار مهم اقتصادی و راهبردی در توسعه تعاملات دیپلماتیک فعال، موضوع فلسطین و غزه و توطئه‌های اخیر رژیم صهیونیستی و حامیانش پیرامون این مسائل، تحولات منطقه‌ای در لبنان، سوریه و یمن و تاکید بر روابط دو کشور در حوزه‌های اقتصادی و پروژه‌های مهم و کلیدی از جمله محور‌های مورد تفاهم و تاکید طرفین در سفر امیر قطر به تهران بود.

در همین زمینه برخی از نمایندگان مجلس، دیدگاه‌ها و نظرات خود را درخصوص دیپلماسی و سیاست خارجی فعال دولت چهاردهم بیان کردند که در ادامه می‌خوانیم.

دولت چهاردهم با تلاش زیاد، به دنبال گسترش روابط با کشور‌های همسایه، منطقه، و اروپا است

عباس مقتدایی گفت: آقای پزشکیان و دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم از ابتدای دولت با انگیزه و تلاش زیاد، به دنبال گسترش روابط با کشور‌های همسایه، منطقه و حتی کشور‌های اروپایی است که این رویکرد قطعا شرایط کشور را در مناسبات سیاسی و اقتصادی ارتقاء خواهد داد.

نایب رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر اخیر امیرقطر به تهران افزود: قطر به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، تمایل دارد از طریق ایران به بازار‌های جهانی دسترسی پیدا کند و این موضوع به عنوان یک محور همکاری مهم بین دو کشور مطرح است.

مقتدایی تاکید کرد: تحولات ژئوپلیتیک منطقه، به ویژه در سوریه، ایجاب می‌کند که ایران و کشور‌های حاشیه خلیج فارس، از جمله قطر، همکاری‌های خود را برای حفظ صلح و امنیت افزایش دهند. برهمین اساس سفر امیرقطر به تهران علاوه بر ارتقاء سطح همکاری دو کشور در زمینه‌های مختلف به مسائل منطقه نیز توجه خاصی داشت.

نماینده مردم اصفهان در مجلس خاطرنشان کرد: علاوه بر نفت و انرژی، زمینه‌های دیگری مانند مباحث پولی و بانکی، بازرگانی، همکاری‌های علمی، صادرات خدمات فنی مهندسی، گردشگری و رویکرد‌های فرهنگی در سفر امیرقطر به تهران مورد بحث و بررسی قرار گرفت که بستر‌های مناسبی برای گسترش همکاری‌های دو کشور محسوب می‌شوند.

دوری از تقابل و اولویت دادن به تعامل با همسایگان

علی اکبر رنجبرزاده نیز در این زمینه گفت: قوای سه‌گانه کشور مصمم به داشتن روابط حسنه و تعامل نزدیک با کشور‌های همسایه در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند. این تعاملات به عنوان یک برنامه راهبردی و دائمی برای جمهوری اسلامی ایران تلقی می‌شود.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی دوری از تقابل و رها کردن همسایگان و اولویت دادن به همکاری و تعامل با آنها را از اصول اساسی دولت چهاردهم برشمرد و گفت: ایران آمادگی دارد با همه کشورها، به جز رژیم صهیونیستی، با حفظ سه اصل عزت، مصلحت و حکمت در ارتباط باشد.

وی با بیان اینکه همکاری با جمهوری اسلامی ایران یک فرصت برای تمام کشور‌های منطقه و فرامنطقه است، تصریح کرد: ایران کشوری است که در تاریخ خود هجوم به کشور دیگر و نادیده گرفتن حقوق آنها را نداشته است. بلکه ایران همواره به توانمندی‌های خود متکی بوده و تلاش کرده است با شکلی منطقی، اصولی و دوجانبه و چندجانبه با کشور‌ها در تعامل باشد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: تعامل بیشتر با همسایگان در شرایط جنگ نابرابر اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه، از اصول بسیار ارزشمند دولت چهاردهم است که در تصمیم‌گیری‌های آینده برای کشور بسیار سودمند خواهد بود.

رنجبرزاده با بیان اینکه کشور‌های همسایه باید بپذیرند که به هم پیوند خورده و باید حقوق یکدیگر را رعایت کنند، تصریح کرد: برهمین اساس دولت در پی آن است که در چارچوب قوانین و مقررات، با همه کشور‌های منطقه در تعامل باشد تا مسیر سوء استفاده فرامنطقه‌ای استکبار جهانی و صهیونیست‌ها بسته شود.

وی خاطرنشان کرد: رعایت حقوق ایران و قطر در میادین مشترک نفت و گاز و تامین مایحتاج قطری‌ها بر اساس ظرفیت‌های بالا و غنی که ایران در مواد غذایی تا دانش بنیان‌ها و خدمات پزشک دارد، می‌تواند در ادامه توسعه روابط دو کشور مورد توجه قرار بگیرد.