حضور محمدرضا زنوزی مطلق، مالک باشگاه تراکتور و چندین هلدینگ اقتصادی و معدنی در جلسه مهم مسعود پزشکیان با مدیران بانک مرکزی، موجب افزایش انتقادها از رئیسجمهوری نظام ایران بابت حمایت از گسترش نفوذ اقتصادی و حاکمیتی یک «ابربدهکار بانکی» شده است.
زنوزی، دوست و همشهری پزشکیان که در جریان انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۳ بهعنوان حامی مالی اصلی رئیسجمهوری ایران معرفی میشد، پس از پیروزی پزشکیان توانست شماری از کارمندان و نزدیکان خود را به سمتهای ارشد دولتی هدایت کند. شهرام دبیری، عضو بازداشتی شورای شهر تبریز در سال ۱۳۹۹ به اتهام اختلاس مالی و کارمند سابق زنوزی در باشگاه ماشینسازی، ازجمله همین افراد است که حالا به سمت معاونت پارلمانی پزشکیان رسیده است.
محسنی اژهای، رئیس فعلی قوه قضاییه جمهوری اسلامی سال ۱۳۹۱ اعلام کرده بود که علت بازداشت ۳ ماهه محمدرضا زنوزی که از او در رسانههای دولتی با عنوان «بزرگترین بدهکار بانکی ایران» نام برده میشد، اختلاس و بدهی هنگفت به بانکها بوده است. اژهای ارزش تنها بخشی از این «فساد مالی» را در آن سال «هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان» اعلام کرد که برابر با یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۳ است.
همچنین پس از گذشت ۷ سال از این اتفاق، مجددا مدیران بانک مرکزی ایران از امتناع زنوزی در پرداخت بدهی ۵۷۷ میلیارد تومانی خود به بانک تجارت پرده برداشتند که با توجه به رشد قیمت دلار از زمان شکلگیری این پرونده تاکنون، معادل با ۱۳ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان در اسفند ۱۴۰۳ خواهد بود.
در همین حال ۲۶ مهر ۱۳۹۸ روزنامه قدس در گزارشی با عنوان «م.ز؛ میلیاردر افسانهای ایران کیست؟» نوشت: «سال گذشته دایره حقوقی بانک م که صدها میلیارد تومان طلب معوق از این فرد دارد، حکم جلب او را گرفت. این بدهکار بانکی برای احداث کارخانه فولادگستر تبریز در بناب و به بهانه تامین مواد اولیه مورد نیاز آن درخواست شمش کرد و حدود یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی گرفت، اما کارخانه را با هزینهای کمتر از ۷۰۰ میلیارد تومان، با استفاده از تجهیزات فرسوده و تکنولوژی قدیمی و در موقعیتی بسیار نامناسب به دلیل دوری از منابع و معادن بنا کرد.»
پس از مداخالات فراوان چندماه اخیر اطرافیان مسعود پزشکیان در تصمیمات فدراسیون فوتبال ایران، مانند لغو حکم محرومیت ۴ ماهه دروازهبان تراکتور، افزایش ناگهانی مبلغ سقف قراردادها در روز پایانی فصل نقلوانتقالات به سود تراکتور، چشمپوشی کمیته انضباطی فدراسیون روی شعارهای تجزیهطلبانه و نژادپرستانه شماری هواداران این باشگاه، محروم یا حتی احضار نشدن زنوزی پس از توهین و تهدید مستقیم رئیس فدراسیون فوتبال یا چشمپوشی روی پرداختهای هنگفت و غیرقانونی زنوزی به چند ستاره ایرانی و خارجی از طریق اهدای آپارتمان؛ اکنون حضور زنوزی در جلسه پزشکیان با مدیران بانک مرکزی ایران که با هدف اخذ تصمیمهای مهم درباره آینده اقتصادی ایران برگزار شد، اخبار قبلی درباره افزایش قدرت مالک تراکتور در سیاست و اقتصاد ایران را تایید کرده است.
در همین رابطه خبرگزاری تابناک در گزارش خود آورده است: «در این جلسه تصویری از حضور محمدرضا زنوزی هم منتشر شده و این پرسش به وجود آمده که او در این جلسه مهم چه میکرد؟ آیا زنوزی از مسئولان بانک مرکزی است؟ آیا او عضو تیم اقتصادی دولت محسوب میشود یا عضوی از هیئت دولت است؟ اتفاقات چندماه اخیر پیرامون تیم فوتبال تراکتور و مالک این باشگاه، نزدیکی مهدی پزشکیان (فرزند مسعود) به تراکتوریها و البته تصمیمات قابل تامل ارکان قضایی فدراسیون فوتبال در پروندههایی که به هر نحوی به تراکتور ارتباط دارد، پرسشها را بیشتر از قبل میکند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمدرضا زنوزی مطلق، در حالی به عنوان «ثروتمندترین فرد ساکن ایران» در برخی از رسانهها معرفی میشود که بررسی گذشته او نشان میدهد او نیز مانند بسیاری دیگر از صاحبان سرمایه در اقتصاد سراسر حکومتی ایران، بخش عمدهای از ثروت عظیم خود را از طریق دریافت وامهای کلان و غیرقانونی، در کنار دریافت امتیاز مالکیت دهها کارخانه و معدن از دولت محمود احمدینژاد با مبالغی بسیار کمتر از ارزش واقعی به دست آورده است.
به عنوان نمونه؛ نام زنوزی اولینبار بهعنوان خریدار خودروی شخصی احمدینژاد، رئیس دولتهای نهم و دهم در رسانهها بر سر زبان افتاد. احمدینژاد سال ۱۳۸۹ پژو۵۰۴ معروف خود را به مزایده گذاشت تا از پول آن برای تامین مسکن معلولان استفاده شود. اسفند همان سال هم در رسانهها اعلام شد یک ایرانی به نام محمدرضا زنوزی، پژوی احمدینژاد را با مبلغ گزاف ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان که حدود ۴۰۰ برابر ارزش واقعی این خودرو بود، خریداری کرده است.
او حالا از طریق همین روابط گسترده با چهرههای حکومتی و رشد گام به گام روابط خود، از احمدینژاد به حسن روحانی و از ابراهیم رئیسی به مسعود پزشکیان، علاوه بر خرید باشگاه تراکتور از سپاه پاسداران، مالک دهها هلدینگ ریز و درشت اقتصادی، در کنار کارخانههای متنوع فولادی و معدنی یا مجتمعهای تجاری و خطوط هوایی شده است که شرکت توسعه سرمایهگذاری دریک، هواپیمایی آتا، رخشخودرو دیزل، خدمات فرودگاهی آرمان تبریز، گروه سرمایهگذاری صنعت هوایی آتا، صنایع مس سهند آذران، صنایع فرآوری آهن و تیتانیم آذربایجان، گروه صنعتی توانگران سهند، دانشگاه بنیان دیزل، شرکت توانگستر آذر سهند تبریز، فنی و مهندسی سترگ آذران، سرمایهگذاری گسترش فولاد تبریز، مجتمع آتا سنتر، گروه بازرگانی درشاهی تبریز، گروه صنعتی درپاد تبریز، سرمایهگذاری توسعه آذربایجان، مجتمع آهن و فولاد سبلان، فروآلیاژ شهریار پارسا، فولاد صائب تبریز، ذوبآهن شمس تبریز، گروه کارخانجات یاقوت صنعت تبریز یا مجتمع فولاد زنوز، تنها بخشی از آن محسوب میشوند.
در نتیجه تهدید واضح و رسانهای مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران از سوی زنوزی برای صدور احکام انضباطی و تدوین قوانین فدراسیون فوتبال بر اساس میل و نظر شخصی او، در نظام جمهوری اسلامی که بهطور سنتی بسیاری از مدیران آن، ازجمله مهدی تاج درگیر انواع پروندههای فساد مالی هستند، اتفاقی عجیب نخواهد بود.