نتایج آزمایشهای اخیر نشان میدهد ۱۱۳ بیمار تالاسمی در چابهار به ویروس هپاتیت «سی» مبتلا شدهاند. منشأ این ابتلا، تزریق خون در شرایط غیربهداشتی در «درمانگاه آلوده تالاسمی» بیمارستان «امام علی» چابهار اعلام شده است.
به گزارش روزنامه هممیهن، بررسیهای اولیه حاکی از آن بود که ۱۰۷ بیمار از شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان به این ویروس مبتلا شدهاند، اما انجمن تالاسمی ایران در نهایت این رقم را ۱۱۳ نفر اعلام کرد.
این در حالیاست که انجمن تالاسمی استان سیستان و بلوچستان در سالهای گذشته بارها نسبت به وضعیت نامناسب بهداشتی این درمانگاه هشدار داده بود، اما تغییرات ایجادشده محدود و ناکافی بودهاند.
مشکلات سیستم درمانی
وحید شهنوازی، رئیس هیئتمدیره انجمن تالاسمی استان سیستان و بلوچستان، ضمن ابراز نگرانی از شرایط موجود، اعلام کرده است که ابتلا به هپاتیت سی در میان بیماران تالاسمی چابهار پدیدهای جدید نیست و سالهاست که این بیماران در معرض خطر قرار دارند.
او مشکلات را شامل کمبود نیروی انسانی، رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی و فقدان فضای استاندارد برای تزریق خون دانسته است.
از جمله مشکلات گزارششده، استفاده مشترک از تجهیزات پزشکی، عدم رعایت بهداشت در تزریق خون و عدم نظافت اصولی بخشهای درمانی بوده است.
بر اساس این گزارش برخی بیماران نیز به دلیل نبود امکانات کافی، مجبور به انجام تزریق خون در خارج از کشور، از جمله پاکستان، شدهاند که ممکن است عاملی در افزایش موارد ابتلا باشد.
درخواست انجمن تالاسمی ایران و پیگیری حقوقی
یونس عرب، رئیس انجمن تالاسمی ایران، اعلام کرده که این انجمن در حال تنظیم دادخواستی علیه مسئولان است.
او ضمن انتقاد از عدم عذرخواهی رسمی وزارت بهداشت، تأکید کرده که وضعیت نامناسب فضای درمانی و کمبود پرسنل عامل اصلی این بحران است، نه خونهای آلوده.
کمربند تالاسمی جهان
به گفته کارشناسان حوزه پزشکی، ایران بر روی کمربند تالاسمی جهان قرار دارد و بنا بر آمارهای رسمی حدود ۲۰ هزار بیمار مبتلا به تالاسمی و نیز دو تا سه میلیون حامل این بیماری در ایران وجود دارد.
در عین حال یونس عرب، رئیس انجمن تالاسمی ایران میگوید که قوانین جدید جمهوری اسلامی ایران برای اعمال محدودسازیهای گسترده در زمینه «غربالگری» جنین و «سقط درمانی»، احتمال تولد نوزادان تالاسمی را «افزایش» خواهد داد.