به گزارش شهدای ایران، کانال تلگرامی اندیشکده تهران نوشت:
۷ بهمن پایان موعد ۶۰ روزه آتشبس بین اسرائیل و لبنان و اجرای مفاد آن از جمله خروج نظامیان اسرائیل از جنوب لبنان بود. اگر چه با موج بازگشت مردم در پایان مهلت عقبنشینی اسرائیل این رژیم مجبور به خروج از بسیاری از مناطق شد اما با همراهی آمریکا و فشار بر دولت لبنان این مهلت تا ۱۸ فوریه (۳۰بهمن) تمدید شد و نظامیان این رژیم تا پایان مهلت تمدیدشده در چندین شهر و روستا در جنوب لبنان باقی ماندند و اکنون با عقبنشینی از همه مناطق مسکونی نیز اعلام شده ارتش این رژیم در پنج نقطه پایگاه نظامی ایجاد کرده و خارج نخواهد نشد.
هدف تلآویو از تمدید آتشبس چه بود و با عدم خروج کامل به دنبال چیست؟
ابتدا اسرائیل قصد داشت تونل و تجهیزات بیشتری از حزبالله لبنان در جنوب این کشور را منهدم کند و تا میتوانست در این دو ماه اخیر بدنبال تخریب امکانات مقاومت بود. اما هدف اصلی اسرائیل نه تصرف جنوب لبنان بود نه اینکه بخواهد طولانی مدت مستقر شود. بلکه اسرائیل درصدد بود با تغییر معادله امنیتی در جنوب لبنان بازی جنگ را به سود خود تغییر دهد.
با سقوط بشار اسد در سوریه بهترین فرصت برای اسرائیل فراهم شد. نتانیاهو دستور بزرگترین حمله هوایی تاریخ این رژیم را صادر کرد و اکثر امکانات نظامی سوریه به عنوان دشمن درجه یک اسرائیل نابود شد. همچنین اسرائیل با ورود به خاک سوریه در منطقه کوههای حرمون به مرکزیت جبل الشیخ، ۷ پایگاه نظامی تاسیس کرد تا بر روی سه ضلعی اراضی اشغالی-سوریه و لبنان مسلط شود.
همین موضوع در جنوب لبنان هم صدق می کند. بعد از آتش بس اسرائیل سعی کرد پایگاه های نظامی راهبردی در جنوب لبنان احداث کند تا به تکمیل زنجیره پایگاههای نظامی در منطقه شمالی بتوانند اشراف کامل اطلاعاتی، عملیاتی و امنیتی بر روی مناطق جنوب غرب سوریه و جنوب لبنان بیابد. این موضوع در تکمیل پازل تغییر معادله امنیتی توسط اسرائیل با ایجاد مناطق حائل اطراف خود است.
موقعیت نقاط عدم خروج اسرائیل در جنوب لبنان چگونه است؟
جنوب لبنان به سه منطقه تقسیم میشود. قطاع غربی شامل مناطقی در امتداد دریای مدیترانه است که از شهر ناقوره تا سه کیلومتر به سوی شرق امتداد دارد. قطاع اوسط ناحیهای در میانه مرز است که مناطق التفاح و الزهرانی و النبطیة را شامل میشود. قطاع شرقی بزرگترین و نزدیکترین منطقه به جولان اشغالی است که اسرائیل تا آخرین لحظه روستاهای این مناطق را رها نمیکرد. روستاهای کفرکلا، العدیسه و کفرشوبا در این بخش هستند. ۵ نقطهای که اعلام شده ارتش اسرائیل خارج نمیشود عبارت از تلة الحمامص در قطاع شرقی، تلة العویضة و تلة العزبة در قطاع اوسط و جبل بلاط و تلة اللبونة در قطاع غربی هستند.
اهمیت راهبردی این مناطق چیست؟
منطقه تلة الحمامص یک کیلومتر با خط آبی و دشت مرجعیون فاصله دارد و با ۹۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا اشراف کامل عملیاتی و اطلاعاتی به منطقه شامل تمام روستاهای قطاع شرقی یعنی کفرکلا، شهر مرجعیون، العدیسه را سبب می شود. یکی از ترسهای همیشگی اسرائیل نفوذ ار منطقه کفرکلا به جولان اشغالی یا حتی الجلیل است.
منطقه تلة العویضة بالاترین ارتفاع را در قطاع شرقی لبنان دارد و از سال ۱۹۷۵، مهمترین موقعیت برای توپخانه ارتش لبنان بود و در زمان اشغال لبنان توسط اسرائیل تا قبل از سال ۲۰۰۰، پایگاهی برای هلیکوپترهای اسرائیلی برای انتقال سربازان به داخل لبنان محسوب میشد. تلة العزبة نیز حدود ۲ کیلومتر با مرز فاصله دارد و از المحمودیة تا الزوطرین در جنوب لبنان به رودخانه لیتانی مشرف است.
جبل بلاط در قطاع غربی منطقهای است که ۸۰۰ متر با خط آبی یعنی مرز بین اراضی اشغالی و لبنان فاصله دارد و روبروی شهرکهای صهیونیستنشین شتولا و زرعیت است. تلة اللبونة هم یکی از مناطق با اهمیت است که ۳۰۰ متر با مرز فاصله دارد و در منطقه راس ناقوره قرار گرفته است.
در مجموع این مناطق نزدیکترین مناطق مرزی با شهرکهای صهیونیستنشین هستند و به زعم رژیم حضور در این مناطق برای تامین امنیت این شهرکها حیاتی است.
نتیجه گیری
با شکست مدل اشغال جنوب لبنان توسط اسرائیل بین سالهای ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۰ (تشکیل ارتش جنوبی) در پی مبارزات مسلحانه حزبالله، بهنظر میرسد این بار کمی معادله فرق می کند و اسرائیل درصدد است تا مدل جدیدی از اشغال را به نمایش بگذارد. این که حزبالله چگونه با این امر برخورد میکند متاثر از بازی سیاسی در لبنان خواهد بود و البته مسیر این بازی را تعیین میکند.
مطالب مرتبط
آتش بس در جنوب لبنان؟!
راهبرد چندلایه رژیم صهیونیستی در قبال محور مقاومت پس از آتشبس
زمینهچینی اسرائیل برای باقیماندن در جنوب لبنان
∎