شفقنا- طبق گزارش روزنامه نیویورک پست؛ یک مطالعه جدید که در سوئد انجام شده، نشان داد که یکی از رایجترین جایگزینهای شکر که در نوشیدنیهای رژیمی، آدامس و ماست کم شکر وجود دارد، سطح انسولین را در حیوانات افزایش میدهد که ممکن است در طول زمان خطر حملات قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه روزنامه الشرق الاوسط نوشت: «یهیای کائو، نویسنده اصلی این مطالعه که بیماریهای مزمن مرتبط با اختلالات عروق خونی را در مؤسسه کارولینسکا در سوئد مطالعه میکند، میگوید که یکی از دانشجویانم نوشیدنی بدون قند مصرف میکرد، و من گفتم: چرا در مورد آن تحقیق نمیکنی؟».
برخی تحقیقات نشان دادهاند که استفاده بلندمدت از شیرینکنندههای مصنوعی ممکن است خطر سکته مغزی، بیماریهای قلبی و حتی مرگ زودرس را افزایش دهد.
تیم کائو قصد داشت دقیقاً کشف کند که چگونه شیرینکننده مصنوعی «آسپارتام» میتواند به انسان آسیب برساند.
آسپارتام که حدود ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، تحت نامهای تجاری Nutrasweet، Equal و Sugar Twin به فروش میرسد.
در سال ۲۰۲۳، سازمان بینالمللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهانی، آسپارتام را به عنوان احتمالاً سرطانزا برای انسان طبقهبندی کرد.
در مطالعه جدید، به موشها روزانه غذایی با 0.15 درصد آسپارتام به مدت ۱۲ هفته داده شد – که معادل مصرف روزانه حدود سه قوطی نوشابه رژیمی برای انسانها است.
موشهایی که آسپارتام مصرف کردند، پلاکهای بزرگتر و چربتری در شریانهای خود توسعه دادند و سطوح بالاتری از التهاب را تجربه کردند که یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی است.
تیم کائو، سطح بالای انسولین را به تجمع پلاکهای شریانی، که به عنوان تصلب شریان نیز شناخته میشود، نسبت داد.
محققان مشخص کردند که سیگنال ایمنی CX3CL1 تحت تحریک انسولین بهطور خاص فعال است.
کائو گفت: «از آنجا که جریان خون از طریق شریان قوی و پایدار است، بیشتر مواد شیمیایی با ضربان قلب به سرعت شسته میشوند… اما تعجبآور است که CX3CL1 به سطح داخلی رگهای خونی چسبیده باقی میماند و در آنجا، مانند طعمه عمل میکند و سلولهای ایمنی را در حین عبور آنها میگیرد».
کائو اشاره کرد که بسیاری از این سلولهای ایمنی گرفتار شده به التهاب رگهای خونی کمک میکنند.
وقتی محققان گیرندههای CX3CL1 را از یکی از سلولهای ایمنی در موشهایی که آسپارتام مصرف میکردند، برداشتند، تجمع پلاکها رخ نداد.
تیم کائو قصد دارد این نتایج را در انسانها بررسی کند و بهطور گستردهتر CX3CL1 را هدف قرار دهد زیرا التهاب رگهای خونی میتواند منجر به سکته مغزی، التهاب مفاصل و دیابت شود.
کائو توضیح داد: «شیرینکنندههای مصنوعی تقریباً در تمام انواع غذاها نفوذ کردهاند، بنابراین باید تأثیرات بهداشتی طولانی مدت آنها را بشناسیم».
استفانی شیف، متخصص تغذیه ثبتشده در بیمارستان نورثول هانتینگتون، توصیه میکند که مصرف شیرینکنندههای مصنوعی و شکر را در رژیم غذایی خود محدود کنید و سعی کنید غذای خود را با میوه شیرین کنید – یا غذاها و نوشیدنیهای کمتر شیرین را امتحان کنید.
شیف افزود: «من هرگز مطالعهای ندیدهام که نتیجهگیری کند افزایش مصرف شکر یا شیرینکنندههای مصنوعی سالم است. ارزشش را دارد که تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید تا سلامت خود را حفظ کنید».