شفقنا_ جمهوری اسلامی نوشت: پس از حضور رئیس جمهور در جلسه غیرعلنی مجلس، رؤسای دولت و مجلس به مردم وعده دادند که برای رفع مشکلات معیشتی جامعه اقداماتی را انجام دهند ولی آنچه که مسلم است با این سخنان کلیشهای و شعارهای فاقد پشتوانه عملی و خالی از اقدام اساسی، که باید به باز کردن گرههای اصلی سیاسی و تحریمی در کشور بیانجامد، این قبیل جلسات به جایی نخواهد رسید و تکرار وعدهها و تجربههای شکست خورده قبلی است.
به گزارش شفقنا، روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود نوشت: سال 1403 رو به پایان است و در شرایطی وارد آخرین ماه این سال دشوار و پرفراز و نشیب شدهایم که روزهای پایانی ماه شعبانالمعظم را نیز سپری میکنیم و بزودی وارد ماه ضیافت الهی شده و بهار طبیعت به همراه بهار قرآن را در آغوش خواهیم کشید. شاید این روزهای واپسین سال و همزمانی آن با ماه رحمت و مغفرت رمضان، بهترین فرصت برای بازنگری در اعمال، افکار و رفتارها باشد و تحولی درخور این سرزمین و مردم خوب و صبورمان فراهم کند.
در این هفته جمعی از مردم آذربایجان شرقی به مناسبت سالروز قیام مردم تبریز در 29 بهمن 1356 با رهبر انقلاب دیدار کرده و ایشان ضمن تجلیل از مردم آذربایجان، ایمان، غیرت دینی و پیشتازی را از ویژگیهای مستمر مردم این بیشه غیور و جوانمردخیز برشمرده و فرمودند: مسأله امروز ما، تهدید سختافزاری دشمن نیست بلکه تهدید نرمافزاری است که دشمن با دستکاری کردن افکار عمومی درصدد ایجاد اختلاف و ایجاد تردید در محکمات انقلاب است.
این هفته نخست وزیر و مقامات ارشد کشورهای حوزه خزر در تهران سومین همایش اقتصادی خزر را برگزار کردند و در پایان نشست خود در یک بیانیه مشترک با اشاره به تلاش کشورهای حاشیه دریای خزر برای گسترش افقهای نوین همکاری تجاری و اقتصادی بر پایبندی خود به تعمیق مشارکت و همکاری بر مبنای منافع متقابل، افزایش حجم تبادلات اقتصادی و تجاری و سرمایهگذاریهای متقابل تأکید کردند. کشورهای حوزه دریای خزر همچنین اهمیت تقویت مطالعات علمی و تحقیقاتی مشترک در مورد بررسی دلایل کاهش سطح آب خزر را مورد توجه قرار داده و نسبت به این پدیده ابراز نگرانی کردند.
دیروز تهران همچنین میزبان امیر قطر بود که در صدر یک هیأت سیاسی و اقتصادی به کشورمان سفر کرد. تهران و دوحه در سالهای اخیر به واسطه برخی مسائل مشترک، از دوستان یکدیگر در منطقه محسوب میشوند و به همین دلیل و عوامل پیدا و پنهان دیگر، نوع خاصی از همراهی تاکتیکی را در برخی مسائل تجربه میکنند. البته روابط جمهوری اسلامی ایران و قطر به دلیل برخی تفاوت نگرشها به نظام بینالملل و فراز و فرودهایی در موضعگیریها، از دسته روابط استراتژیک محسوب نمیشود ولی به هر حال امیر قطر برای دیدار و مذاکره با رئیس جمهور ایران و دیگر مقامات جمهوری اسلامی پیرامون موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی بویژه مسائل غزه و آمریکا به تهران آمد و این موضوعات و محورها را مورد گفتوگو قرار داد که باید منتظر نتایج آن شد.
هفته جاری ادامه موج گرانی و افزایش قیمت ارز و طلا، همه چیز را تحت تأثیر قرار داد و همگان شاهد از دست رفتن ارزش پول ملی و فشار تورمی به جامعه بودند که این روزها بر شانه مردم سنگینی میکند. در همین رابطه پس از حضور رئیس جمهور در جلسه غیرعلنی مجلس، رؤسای دولت و مجلس به مردم وعده دادند که برای رفع مشکلات معیشتی جامعه اقداماتی را انجام دهند ولی آنچه که مسلم است با این سخنان کلیشهای و شعارهای فاقد پشتوانه عملی و خالی از اقدام اساسی، که باید به باز کردن گرههای اصلی سیاسی و تحریمی در کشور بیانجامد، این قبیل جلسات به جایی نخواهد رسید و تکرار وعدهها و تجربههای شکست خورده قبلی است.
صحنه سیاسی جهان، هفته متلاطمی را پشت سر گذاشت. ادامه واکنشهای بینالمللی به طرح صهیونیستی ترامپ برای کوچاندن اجباری ساکنان غزه، عقبنشینی ناقص صهیونیستها از لبنان و مذاکرات بر سر جنگ اوکراین میان آمریکا و روسیه، اهم رویدادهای سیاسی هفته را تشکیل میدادند. ابراز مخالفتهای جهانی با طرح ضد فلسطینی ترامپ برای کوچ دادن اجباری ساکنان غزه، این هفته نیز ادامه یافت. بسیاری از کشورها، این هفته نیز طرح ترامپ را محکوم و آن را یک اقدام ضدانسانی و غیرقابل تحقق دانستند. در همین ارتباط، دبیرکل سازمان ملل، طرح ترامپ برای غزه را «پاکسازی قومی» خواند. در تازهترین واکنش نیز سناتورهای آمریکا این طرح را غیرقابل اجرا عنوان کردند. همچنین طی تظاهرات گستردهای، هزاران نفر در لندن، با شعار «دستها از غزه کوتاه» از طرح ترامپ ابراز انزجار کردند. این درحالی است که دولت ترامپ با فرستادن مقاماتی به منطقه، تلاش برای اجرای این طرح شرارتبار را ادامه داد.
این هفته، با اینکه قرار بود طبق توافق آتشبس، ارتش صهیونیستی تا 30 بهمن از مناطق جنوب لبنان، که طی یورشهای اخیر اشغال کرده است عقبنشینی کند ولی رژیم صهیونیستی اعلام کرد پنج منطقه را همچنان در اشغال نگاه خواهد داشت و از آن خارج نخواهد شد. پیمانشکنیهای رژیم صهیونیستی تازگی ندارد ولی این بار، عدم دستیابی نتانیاهو به اهداف شرورانهاش در غزه و لبنان، علت اصلی کارشکنی نخست وزیر رژیم صهیونیستی به حساب میآید.
این هفته دور نخست مذاکرات حساس میان مقامات ارشد آمریکا و روسیه در ریاض برگزار شد. این اولین دیدار حضوری در این سطح از زمان آغاز تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در سه سال پیش محسوب میشود. این مذاکرات در پی تماس هفته گذشته میان ترامپ و پوتین، رؤسای جمهور آمریکا و روسیه صورت میگیرد که طی آن به گفته منابع دو کشور، توافق شد مذاکرات برای پایان یافتن جنگ اوکراین آغاز شود.
نکته مهم این است که اوکراین، به عنوان یکی از دو طرف اصلی این جنگ در مذاکرات حضور ندارد. زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اعلام کرده است این مذاکرات را به رسمیت نمیشناسد. مقامات اروپایی نیز از نبود نماینده خود در این مذاکرات ابراز نارضایتی کردهاند. با این حال به گفته منابع خبری، آمریکا و روسیه برای مذاکرات، برنامه سه مرحلهای، شامل آتشبس، برگزاری انتخابات در اوکراین و سپس امضای توافق نهایی پیشنهاد کردهاند.
در این میان، عمده ناظران بر این باورند که پشت این مذاکرات آشکار و پنهان کرملین با کاخ سفید، معاملهای جریان دارد که چه بسا، آمریکا به قربانی کردن اوکراین رضایت دهد تا روسیه نیز چشم خود را به جولان سیاسی و پیاده ساختن طرحهای منطقهای آمریکا ببندد. روزهای آتی زوایای بیشتری از این معامله روشن خواهد شد.