شناسهٔ خبر: 71464490 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

اولین مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی ایران افتتاح شد

اولین مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی ایران با نظارت لحظه‌ای بر عملکرد تجهیزات دوار، کاهش ناترازی انرژی و ... افتتاح شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر، مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی ایران با حضور افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس‌جمهوری و جمعی از مسئولان استانی و مدیران نیروگاهی کشور افتتاح شد.

مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی با نظارت لحظه‌ای بر عملکرد تجهیزات دوار، کاهش ناترازی انرژی، افزایش طول عمر تجهیزات، کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری، افزایش قابلیت پیش‌بینی خرابی‌ها و بهینه‌سازی عملکرد نیروگاه‌ها را به همراه دارد.

این مرکز شامل سه بخش کلیدی است:

-مانیتورینگ آنلاین داده‌های عملکردی و ارتعاشی توربین: نظارت لحظه‌ای بر عملکرد توربین‌ها و تجهیزات کلیدی و صدور هشدارهای پیشگیرانه در صورت بروز انحراف از مقادیر بهینه.

-تحلیل‌های پیش‌بینی و بهینه‌سازی عملکرد: شبیه‌سازی شرایط خرابی و پیش‌بینی نیازهای تعمیراتی برای جلوگیری از توقف‌های ناخواسته.

- اتخاذ تصمیمات سریع و به‌موقع بر اساس داده‌های لحظه‌ای: افزایش دقت در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی و کاهش زمان توقف نیروگاه.

مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی قصد دارد با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، ایجاد داشبوردهای تحلیلی برای مدیران، افزایش امنیت سایبری و تحلیل داده‌های کلان (Big Data Analytics)، بهره‌وری نیروگاه‌ها را به سطحی بالاتر ارتقا دهد.

راه‌اندازی این مرکز، گامی اساسی در بومی‌سازی فناوری‌های مدیریت نیروگاهی و افزایش دانش فنی کشور در این حوزه است. با فعالیت‌های این مرکز، بهره‌برداری بهینه‌تر از نیروگاه‌ها، کاهش هزینه‌های عملیاتی و افزایش پایداری شبکه برق کشور محقق خواهد شد.

بهره‌وری و افزایش راندمان تنها از مسیر فناوری می‌گذرد

افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، با اعلام یک تحول مهم در حوزه انرژی کشور، بر نقش فناوری‌های نوین، به‌ویژه هوش مصنوعی، در افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید تأکید کرد و گفت: امروز اتفاق بزرگی افتاده است. با توجه به اینکه مزیت اقتصادی کشور ما انرژی است، اما در این حوزه چالش‌هایی نیز وجود دارد. ما باید این چالش‌ها را به فرصت تبدیل کنیم. اکنون در برخی بخش‌ها همگام با دنیا حرکت می‌کنیم، از جمله در حوزه هوش مصنوعی. البته باید دقت کنیم که گاهی خبرهای این حوزه بزرگ‌تر از واقعیت جلوه داده می‌شود و ممکن است شبه‌علم ایجاد کند، بنابراین باید مراقب باشیم.

افشین با اشاره به اقدامات انجام‌شده در صنعت نفت و گاز کشور افزود: در چاه‌های نفت و گاز کشور، با پیشگامی گروه انرژی پاسارگاد، موفق شدیم گامی اساسی برداریم و از این پس می‌توانیم هر چاه نفت و گاز را هوشمندسازی کنیم.

وی همچنین از پیشتازی استان خراسان در این زمینه خبر داد و گفت: استان خراسان نخستین نیروگاه کشور را به سیستم پایش وضعیت هوشمند مجهز کرده است. این اقدام می‌تواند در تمامی نیروگاه‌های کشور اجرا شود. با این فناوری، می‌توانیم مدیریت بهینه‌تری بر تولید برق داشته باشیم و از طریق سیستم دیسپاچینگ، مصرف را کنترل کنیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با اشاره به اهمیت مانیتورینگ آنلاین در حوزه تعمیرات اساسی افزود: با توجه به این سیستم پایش هوشمند، اکنون می‌توانیم هر خطایی را در لحظه شناسایی و با هزینه‌ای اندک برطرف کنیم. این امر باعث کاهش هزینه‌های گزاف در تولید و تعمیرات اساسی خواهد شد.

وی در پایان تأکید کرد: راه بهره‌وری تنها از مسیر فناوری می‌گذرد. در حوزه انرژی نیز، افزایش راندمان و بهره‌وری تنها با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته امکان‌پذیر است.