شناسهٔ خبر: 71463113 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نامه‌نیوز | لینک خبر

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر کیست؟| از اختلافات جدی با سران عرب تا وساطت دونالد ترامپ

امیر قطر امروز وارد تهران شد و به نظر می‌رسد که وی حامل پیام مهمی برای تهران است.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

«شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل‌ثانی» امیر قطر امروز طی سفری رسمی برای دیدار و رایزنی با مسعود پزشکیان رئیس جمهور و سایر مقامات وارد تهران شد و قرار است مراسم استقبال رسمی از امیر قطر با حضور رئیس جمهور در مجموعه سعد آباد تهران برگزار شود. حمید دهقانی، دیپلمات سابق در توئیتی نوشت: «سفر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی به تهران، در این مرحله، و گفت‌و‌گو با مقامات کشورمان پیرامون روابط دوجانبه، تحولات منطقه و جهان، بویژه مشورت در مورد موضوع فلسطین، بسیار مهم ارزیابی می‌شود.»

بیوگرافی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر متولد ۳ ژوئن ۱۹۸۰، دوحه، قطر است که پس از کناره‌گیری پدرش، شیخ حمد، به قدرت رسید. تمیم در بریتانیا تحصیل کرد. مانند پدرش، او نیز در آکادمی نظامی سلطنتی سندهرست آموزش دید و در سال ۱۹۹۸ فارغ‌التحصیل شد. او چهارمین پسر شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی و دومین پسر شیخه مزه بنت ناصر المسند، همسر دوم حمد است. تمیم در مدرسه شربورن بریتانیا و در مدرسه هارو در سال ۱۹۹۷ تحصیل کرد. سپس به قطر بازگشت و به عنوان افسر در نیرو‌های مسلح قطر مشغول فعالیت کرد. در سال ۲۰۰۳، پس از آنکه برادر بزرگ‌ترش جاسم از ولیعهدی کناره‌گیری کرد، تمیم به عنوان ولیعهد برگزیده شد.

مهم‌ترین اقدامات شیخ تمیم

در دهه بعد، او برای اداره کشور آماده شد و مجموعه‌ای از سمت‌های مهم اقتصادی، دیپلماتیک و امنیت ملی را بر عهده گرفت. او در سال ۲۰۰۹، به عنوان معاون فرمانده کل نیرو‌های مسلح منصوب شد.

فعالیت‌های برجسته تمیم در طول ۱۰ سال ولیعهدی او، بیشتر بر افزایش جایگاه بین‌المللی قطر از طریق جذب رویداد‌های ورزشی مهم و خرید تیم‌های ورزشی برجسته متمرکز بود. او رئیس کمیته برگزاری بازی‌های آسیایی ۲۰۰۶ در قطر بود و هدایت کمپین این کشور برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ را بر عهده داشت. همچنین، او نقش کلیدی در خرید باشگاه فوتبال پاری سن ژرمن ایفا کرد.

شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر کیست؟| از اختلافات جدی با سران عرب تا وساطت دونالد ترامپ

شیخ حمد در ژوئن ۲۰۱۳، به نفع تمیم از قدرت کناره‌گیری کرد و دلیل این تصمیم را «نیاز به انتقال قدرت به نسل جدید رهبران قطری» عنوان کرد. این انتقال قدرت در آن زمان با سنت حاکمان خلیج فارس که معمولاً تا پایان عمر در قدرت باقی می‌ماندند، متفاوت بود.

اختلافات تمیم با سران قطر و نزدیکی به ایران

در ابتدا دوران حکومت تمیم با افزایش تنش‌ها با برخی از همسایگان خلیج فارس همراه بود. شیخ تمیم به دنبال سرنگونی محمد مرسی، رئیس‌جمهور اسلامگرای مصر توسط ارتش دچار اختلافاتی با برخی کشور‌های عربی از جمله عربستان شد که منجر به قطع روابط قطر با چهار کشور از جمله مصر، امارات متحده عربی، بحرین با محوریت عربستان سعودی شد.

در سال ۲۰۱۴، چندین کشور از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر در اعتراض به سیاست خارجی قطر و حمایت آن از اخوان‌المسلمین، سفیران خود را از این کشور فراخواندند. در سال ۲۰۱۷، این کشور‌ها روابط خود را با قطر قطع کرده و یک محاصره اقتصادی علیه قطر اعمال کردند. با این حال، قطر به سرعت خود را با این شرایط وفق داد و روابط تجاری خود را به سمت کشور‌هایی مانند ترکیه، ایران، کویت و عمان تغییر داد. در ادامه تنش‌ها، تمیم در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ از شرکت در نشست سالانه شورای همکاری خلیج فارس (GCC) خودداری کرد. اما در ژانویه ۲۰۲۱، هنگامی که او دوباره در این نشست شرکت کرد، کشور‌های حاضر توافقی را برای عادی‌سازی روابط و لغو محاصره امضا کردند.

سران عرب در جریان اختلافات خود با قطر مدعی شده بودند که امیر قطر، ایران را قدرتی بزرگ و ضامن ثبات در منطقه خوانده است. این اختلافات در نهایت در روز‌های پایانی دولت دونالد ترامپ در ایالات متحده با پادرمیانی آمریکا حل شد و کشور‌های عربی حاضر شدند بدون حل و فصل موارد مورد اختلاف، به محاصره خود علیه قطر پایان دهند.

حکمرانی شیخ تمیم و آزادی بیان

شیخ تمیم تاکنون چندین بار به علت محدودسازی آزادی بیان در قطر مورد انتقاد قرار گرفته است؛ وی در سال ۲۰۱۴، تمیم قانون جرایم اینترنتی را تصویب کرد، که بخشی از توافق‌نامه کشور‌های خلیج فارس برای جرم انگاری توهین آنلاین به خانواده‌های سلطنتی منطقه از طریق اینترنت است. البته لازم به ذکر است که سرعت اینترنت در کشور قطر بنا به گفته نت‌ایندکس جزو سه کشور برتر جهان است.

سیاست خارجی شیخ تمیم

امیر قطر روابط خوبی با آمریکا و فرانسه دارد؛ چنانکه وی در سال ۲۰۱۷ دو تفاهمنامه نظامی و تجاری با فرانسه و ایالات متحده آمریکا و همچنین هند امضا کرد.

ثروت قطر

قطر در دوران شیخ تمیم توانست ثروت زیادی را به کشور جذب کند. چنانکه سازمان سرمایه گذاری قطر، صندوق ثروت ملی با دارایی بیش از ۵۲۶ میلیارد دلار است. QIA نهمین صندوق ثروت دولتی بزرگ جهان از نظر اندازه دارایی و یک ستون مرکزی در بخش مدیریت ثروت قطر است. قطر عضو سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) و سومین کشور دارنده ذخایر گاز پس از ایران و روسیه است. اقتصاد قطر یکی از صنعتی‌ترین اقتصاد‌های حوزه خلیج فارس است. به گزارش مقامات اقتصادی ۸۱ درصد از اقتصاد قطر را صنعت،۸/۱۸ درصد را بخش خدمات و ۲/۰ درصد راکشاورزی تشکیل می‌دهد.

امیر قطر و ورزش

امیر قطر از سوی روزنامه الاهرام مصر به عنوان بهترین شخصیت ورزشی در جهان عرب لقب گرفت. تاسیس سرمایه‌گذاری ورزشی اوریکس قطر در سال ۲۰۰۵ و ریاست کمیته برگزاری پانزدهمین بازی‌های آسیایی دوحه در سال ۲۰۰۶، او از جمله اقدامات وی بوده است. ضمناً قطر حق میزبانی یک دوره مسابقات جهانی شنا (۲۵ متر) و چهار دوره مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های جهان را به دست آورد. جام جهانی ۲۰۲۲ که در قطر برگزار شد نیز از اقدامات پرآوازه وی در زمینه معرفی قطر به جهان و اعتلای کشورش بوده است

منبع: رویداد 24