شناسهٔ خبر: 71457423 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

روز روحانیت و دفاع مقدس؛ تأملی بر نقش‌آفرینی علما و طلاب در تاریخ ایران

حوزه/ در سالروز شهادت حجت‌الاسلام والمسلمین محلاتی و ۵۰ تن از روحانیون، «روز روحانیت و دفاع مقدس» گرامی داشته می‌شود. بیش از ۴ هزار شهید روحانی در طول هشت سال دفاع مقدس و انقلاب اسلامی به شهادت رسیده‌اند که نشان‌دهنده نقش پررنگ و فداکاری این قشر در عرصه‌های مختلف است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه، اول اسفندماه مصادف با سالروز شهادت حجت‌الاسلام والمسلمین محلاتی و پنجاه تن از روحانیون، نمایندگان مجلس و قضات کشور در سال ۱۳۶۴ می‌باشد که در تقویم تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی جهت ارج نهادن به فداکاری‌های روحانیون در طول دوران هشت سال دفاع مقدس، به‌عنوان "روز روحانیت و دفاع مقدس" نام‌گذاری شده است.

در سال ۱۳۶۴ هجری شمسی حجت‌الاسلام والمسلمین شیخ فضل‌الله محلاتی نماینده‌ی حضرت امام خمینی (ره) در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌همراه هشت تن از نمایندگان مجلس و چند تن از قضات در یک اقدام ناجوانمردانه، هواپیمای حامل آن‌ها مورد حمله‌ی دو فروند جنگده‌ی عراقی قرار گرفت و در ۲۵ کیلومتری شمال اهواز سقوط کرد و کلیه‌ی سرنشینان آن که نزدیک به پنجاه تن بودند به شهادت رسیدند.

شهید شیخ فضل الله مهدی زاده محلاتی در کارنامه مسئولیت هایش، دبیری جامعه روحانیت مبارز، نمایندگی مردم محلات در اولین دوره مجلس شورای اسلامی و عضو فعال کمیسیون دفاع آن مجلس، نمایندگی امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین معاونت آیت الله شیخ محمدرضا مهدوی کنی در کمیته انقلاب اسلامی را ثبت کرده است. همچنین نخستین حج ابراهیمی در سال ۱۳۵۸ نیز به مسؤولیت او و حجت الاسلام انواری برگزار شد.

رهبر معظم انقلاب درباره او می فرمایند: «به قدری ایشان به امام علاقه داشت و اعتقاد به نظرات امام داشت که هر موقع امام یک چیزی را بیان می کرد، مثل یک امر تعبّدی برایش لازم الاجرا بود.»

تعداد شهدای روحانیت

بنابر اعلام رسمی بنیاد شهید و امور ایثارگران و سپاه پاسداران، روحانیت با تقدیم بیش از ۴ هزار شهید نسبت به سایر اقشار بیشترین فراوانی را داشته‌اند و این بدان معنا است که روحانیت نه تنها نقش مهمی در عرصه تبلیغ و جریان سازی برعهده داشته؛ بلکه در میدان عمل نیز پای خود را عقب نکشیده و به آنچه گفته عمل کرده است.

روحانیت از ابتدای مشروطه تا سال ۱۳۵۷، تعداد ۹۷ شهید و در دوران مبارزات انقلاب اسلامی ۴۰ شهید و تعداد ۲۳ شهید نیز بر اثر شکنجه در زندان‌های رژیم ستمشاهی داشته است.

تعداد شهدای روحانی اهل سنت نیز ۱۸۹ شهید و تعداد شهدای روحانی مدافع حرم که در همین سالهای اخیر در کشور سوریه به شهادت رسیدند نیز به ۳۵ نفر می‌رسد.

آمار شهدای روحانی ترور ۱۵۶ نفر و آمار شهدای روحانی خواهر ۱۵ شهیده است و پیکر مطهر ۹۳ نفر از روحانیون حاضر در دفاع مقدس نیز همچنان مفقودالاثر بوده و به کشور بازنگشته است.

در مجموع ۱۷ هزار نفر از طلاب و روحانیون در سالهای دفاع مقدس در جبهه‌ها حضور داشتند که بیش از ۳ هزار نفر از آنان جانباز و ۳۰۰ نفر نیز به اسارت رژیم بعثی در آمدند.

آمار ارائه شده از سوی حوزه علمیه حاکی از آن است که تعداد ۳۰ نفر از شهدای روحانی دارای سطح اجتهاد بودند و ۱۸۸ نفر سطح چهار، ۸۸ نفر سطح سه، ۲۵۱ نفر سه دو، ۹۳۷ نفر سطح یک و ۲۲۵۹ نفر نیز در سطح مقدمات حوزه علمیه مشغول به تحصیل بودند که با نواختن شیپور جنگ از درس و بحث، دست کشیدند و راهی جبهه‌ها شدند.

کنگره ملی چهار هزار شهید روحانی در خردادماه ۱۴۰۱ در مصلی قدس شهر مقدس قم با حضور مسئولان لشکری کشوری و خانواده‌های معظم شهدای روحانی از سراسر کشور با پخش بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای ستاد کنگره شهدای روحانی برگزار شد.

منابع:

بنیاد شهید انقلاب اسلامی

خبرگزاری دفاع مقدس

خبرگزاری مهر