شناسهٔ خبر: 71453336 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

آیا پوتین بین ایران و آمریکا واسطه می شود؟

آمریکا با افزایش فشار و تنش‌های منطقه‌ای، به‌دنبال مذاکره با ایران است و روسیه و عربستان را به‌عنوان واسطه‌های احتمالی در نظر دارد.

صاحب‌خبر -

مذاکرات با روسیه درباره اوکراین ممکن است مقدمه‌ای برای چالش بزرگ‌تر یعنی ایران باشد. تحلیلگران معتقدند دولت ترامپ می‌تواند از مسکو برای تسهیل گفتگو با تهران استفاده کند. مالک دوداکوف، تحلیلگر روس، پیشنهاد می‌دهد که روسیه با نفوذ دیپلماتیک خود، نقش کلیدی در مذاکرات ایفا کند، به‌ویژه با توجه به اینکه ایران در سال‌های اخیر به نهادهایی مانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس پیوسته و روابطش با مسکو تقویت شده است. در همین حال، سیاست فشار حداکثری واشنگتن تاکنون موفق به تغییر رفتار تهران نشده است.

تحلیلگران روسی معتقدند که مسکو می‌تواند به‌عنوان واسطه‌ای مؤثر میان ایران و آمریکا عمل کند، به‌ویژه که تحریم‌های واشنگتن، ایران را بیش از پیش به روسیه نزدیک کرده است. دوداکوف اشاره می‌کند که در دولت ترامپ تمایل به مذاکره با ایران وجود دارد، اما جناح‌های تندرو در کاخ سفید به‌دنبال تحریم‌های شدیدتر هستند. با این حال، روسیه می‌تواند با بهره‌گیری از روابط تاریخی خود با تهران، در کاهش تنش‌ها نقش‌آفرینی کند.

تنش‌های منطقه‌ای در حال افزایش است و مقامات آمریکایی و اسرائیلی در دیدارهای اخیر خود بر لزوم مقابله با برنامه هسته‌ای ایران تأکید کرده‌اند. بنیامین نتانیاهو در کنفرانسی مشترک با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که واشنگتن و تل‌آویو در برابر ایران موضعی متحد دارند. از سوی دیگر، سخنگوی دولت ایران، فاطمه مهاجرانی، سیاست‌های آمریکا را تقابلی خوانده و تأکید کرده که واشنگتن از زبان دیپلماسی سر در نمی‌آورد.

عربستان سعودی نیز در تلاش است تا با استفاده از روابط نزدیک خود با ترامپ، در مذاکرات میان تهران و واشنگتن میانجی‌گری کند. این کشور پس از توافق عادی‌سازی روابط با ایران در سال ۲۰۲۳ که با میانجی‌گری چین حاصل شد، به دنبال کاهش تنش‌های منطقه‌ای است. تحلیلگران معتقدند که عربستان می‌خواهد نقش خود را در تحولات خاورمیانه افزایش داده و به‌عنوان بازیگری مستقل‌تر در سیاست‌های منطقه‌ای عمل کند.

در همین حال، گزارش‌هایی از مذاکرات محرمانه بین آمریکا و ایران منتشر شده است. یک دیپلمات ارشد اروپایی فاش کرده که دولت ترامپ قصد دارد قبل از اکتبر ۲۰۲۵، یعنی زمان انقضای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، به یک توافق جدید با ایران دست یابد. این مذاکرات احتمالاً شامل مسائل فراتر از برنامه هسته‌ای، از جمله کاهش تحریم‌ها خواهد بود.