به گزارش اقتصاد آنلاین، نخستین همایش تامین مالی جمعی با تاکید بر نقش این مدل در رشد اقتصادی کشور برگزار شد. در ابتدا علیرضا دلیری، دبیر این رویداد با اشاره به اهمیت روشهای نوین تامین سرمایه گفت: «اولین نیاز مالی هر پروژه، منابع مالی است که در کشور ما تاکنون تنها به دو مسیر یعنی منابع شخصی و سیستم بانکی محدود میشد. اما طی هشت سال گذشته، روشهای جدیدی از جمله تامین مالی جمعی را راهاندازی کردیم که اثربخشی آن حتی از عرضه اولیههای بورس نیز بیشتر بوده است.»
وی با اشاره به مشکلات تامین مالی از طریق بانکها افزود: «در شرایطی که کفایت سرمایه بانکها منفی است و توان پاسخگویی به نیازهای تامین مالی را ندارند، تامین مالی جمعی میتواند جایگزین کارآمدی باشد. علاوه بر این، نرخ بالای تورم و آینده مبهم اقتصادی، اهمیت زمان را در تامین مالی دوچندان کرده که تأمین مالی جمعی سریعترین روش برای جذب سرمایه محسوب میشود. ما طرحی داشتیم که تنها در نیم ساعت تامین مالی شد. اگرچه درصد سود این روش بالای ۴۰ درصد است، اما با در نظر گرفتن اهرم زمان، با سایر نرخهای تامین مالی برابری میکند.»
دبیر این همایش با اشاره به روند پذیرش تامین مالی جمعی در بازار سرمایه گفت: «در ابتدا، فرابورس از پذیرش این روش امتناع میکرد، اما با اجرای طرحی به ارزش ۲ میلیارد تومان، این عدد امروز به هزاران میلیارد تومان رسیده است.»
وی تاکید کرد: «طرحهایی که ضامن دارند، نقدشوندگی بالایی دارند و نرخ بازگشت سرمایه (IRR) آنها بالا است، نباید با محدودیت مواجه شوند. ما نیازمند یک سوپر اپلیکیشن هستیم که پروژهها را مقایسه کرده و امکان اولویتبندی آنها را برای سرمایهگذاران فراهم کند.»
دلیری همچنین به تاثیرات کلان این مدل اشاره کرد و گفت: «تامین مالی جمعی موجب تجمیع نقدینگی خرد مردم شده و ضمن کنترل گردش پول، از منافع مردم نیز محافظت میکند. این مدل نه تنها موجب تامین مالی پروژهها میشود، بلکه به اقتصاد کشور نیز رونق میبخشد و سود خوبی نیز عید مردم خواهد کرد.»
حسین سلاحورزی، رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران، در ادامه این همایش، تامین مالی جمعی را یکی از مهمترین تحولات اکوسیستم مالی جهان توصیف کرد و گفت: « تامین مالی جمعی در سطح جهان بهعنوان یک ابزار کارآمد شناخته شده است و در کشور ما نیز هرچند سابقه طولانی ندارد، اما میتواند نقش موثری در بهبود شرایط تأمین سرمایه ایفا کند.»
سلاحورزی با اشاره به مشکلات موجود در تامین منابع مالی برای کسبوکارها افزود: «در بررسیهای صورتگرفته پیرامون چالشهای تامین مالی، یکی از سه مشکل اصلی، دشواری در جذب سرمایه و کمبود ابزارهای تامین مالی بوده است. هر سازوکاری که بتواند این خلا را پر کند، بهطور مستقیم بر رشد اقتصادی تاثیر خواهد گذاشت.»
وی همچنین به نقش تامین مالی جمعی در اقتصادهای محلی اشاره کرد و گفت: «این مدل میتواند به توسعه اقتصادی مناطق کوچک کمک کند و حتی موجب افزایش سرمایه در تملک داراییهای بودجهای کشور شود.»
رئیس سازمان ملی کارآفرینی ایران با بیان اینکه بیش از ۳۰ سکوی تأمین مالی جمعی در کشور فعال هستند، تاکید کرد که همچنان موانع مقرراتی در این حوزه وجود دارد. وی در اینباره گفت: «در حال حاضر، تامین مالی جمعی تنها در قالب مدل بدهیمحور اجرا شده است و سایر روشها همچنان مغفول ماندهاند. اگر بتوانیم از تمامی مدلهای تامین مالی جمعی بهره ببریم، میتواند نقش کلیدی در تکمیل زنجیره تولید داخلی و بهبود رشد اقتصادی کشور ایفا کند.»
در ادامه این همایش سورنا ستاری، رییس کمیسیون علمی و فناوری شورای راهبردی روابط خارجی، با تاکید بر اهمیت ایجاد یک اکوسیستم پایدار در این حوزه گفت: «اگر بتوانیم یک اکوسیستم مناسب برای تامین مالی جمعی ایجاد کنیم، اتفاقات مهمی در اقتصاد کشور رخ خواهد داد. نمونههای تاریخی این موضوع در حوزههای مختلف علمی و فرهنگی نیز قابل مشاهده است. برای مثال، در یک دوره خاص، فیزیکدانانی مانند اینشتین، بور، هایزنبرگ و شرودینگر همگی در یک اکوسیستم علمی رشد کردند و توانستند دستاوردهای بزرگی را رقم بزنند. یا در حوزه شعر و ادبیات، شاعران ایرانی در بسترهای مناسب تاریخی پرورش یافتند.»
تخریب اکوسیستم، برگشتپذیر نیست
وی با هشدار نسبت به خطرات از بین رفتن این اکوسیستم افزود: «اگر این اکوسیستم دچار فروپاشی شود، دیگر به راحتی قابل بازسازی نخواهد بود. اینکه یک شبه یک کسبوکار را تعطیل کنند یا یک سکوی تأمین مالی جمعی را از مدار خارج کنند، به معنای تخریب کل اکوسیستم است. شما حق انجام چنین اقداماتی را ندارید.»
ستاری همچنین بر لزوم رعایت موازین قانونی در تصمیمات مرتبط با تعطیلی کسبوکارها تاکید کرد و گفت: «چگونه ممکن است بدون حکم دادگاه، پلتفرمهای تامین مالی را تعطیل کنید؟ این اقدامات بدون پشتوانه حقوقی، به کسبوکارهای خصوصی ضربه میزند و ثبات اقتصادی را تحت تأثیر قرار میدهد.»
نابودی بخش خصوصی با چه مجوزی انجام میشود؟
رییس کمیسیون علمی و فناوری شورای راهبردی روابط خارجی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاثیر نابودی بخش خصوصی بر اقتصاد کشور، از تصمیماتی که مانع از رشد این بخش میشود انتقاد کرد و گفت: «در شرایطی که تامین مالی، بزرگترین مشکل بخش خصوصی است، چرا اجازه توسعه به تامین مالی جمعی داده نمیشود؟ چه کسی پشت این جریان نابودی بخش خصوصی قرار دارد؟ با چه مجوزی این تصمیمات گرفته میشود؟ دوستان ما در بورس، بانک مرکزی و بانکها باید در نظر بگیرند که برای رشد اقتصادی کشور، یک اکوسیستم تامین مالی باید شکل بگیرد. بدون ایجاد این اکوسیستم، امکان توسعه پایدار در اقتصاد وجود نخواهد داشت.»
وی در پایان به با ذکر یک مثال گفت: «کودتای نوژه، دو ماه قبل از جنگ رخ داد و بسیاری معتقدند که این یک توطئه از پیش طراحیشده برای پاکسازی ارتش بود. در آن زمان، یک خلبان به دادسرا مراجعه کرد و گفت شما که اینگونه احکام صادر میکنید، فکر میکنید چند خلبان داریم؟ پاسخ داده شد ۲۰۰۰ نفر. اما خلبان گفت ما فقط ۲۰۰ خلبان داریم. همین امروز، شما چند خلبان، چند کسبوکار، چند سکوی تامین مالی داریم که دارید از بین میبرید؟ آیا این تصمیمات بدون بازگشت است؟ تامین مالی جمعی فرصتی برای اقتصاد کشور است، نه تهدیدی که باید متوقف شود.»