به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شبکه خبری الجزیره، «ثائر کاید قدوره حماد» اسیر فلسطینی که به علت فعالیتهای ضد صهیونیستی به ۱۱ بار حبس ابد محکوم شده بود، در جریان تبادل اخیر اسرا با رژیم صهیونیستی از زندانهای اسرائیل آزاد شد.
ثائر حماد متولد جولای سال ۱۹۸۰ در روستای سلواد واقع در شمال استان رام الله است. او در خانوادهای زندگی کرد که رویکرد ملی گرایانه و مقاوم داشتند. پدرش جزو اسرای سابق فلسطینی بود که سالهای طولانی از زندگی اش را در زندانهای اشغالگران گذاشت و نبیل عمویش نیز به دست نظامیان صهیونیست به شهادت رسید.
برادران ثائر نیز گرایشهای سیاسی دارند و در مبارزات آزادی بخش شرکت میکنند، لذا این خانواده از مدتها پیش در معرض تجاوز و بازداشت و شکنجه قرار داشته است. او مبارزات ضد صهیونیستی را از کودکی خود و از طریق مشارکت در فعالیتهای جوانان و برپایی تظاهرات ضد رژیم صهیونیستی آغاز کرد.
تحصیلات
حماد تحصیلات اولیه خود را در محل زندگی اش سپری کرده و بعد از کلاس دهم وارد بازار کار شد. او در کارگاه ساختمان سازی ویژه احداث مساجد کار میکرد. او مدرک فارغ التحصیلی دبیرستان خود را در زندانهای رژیم صهیونیستی و به صورت مخفیانه دریافت کرد و مخفیانه به دانشگاه فراگیر قدس پیوست و مدرک کارشناسی خود را در رشته خدمات اجتماعی از این دانشگاه دریافت کرد.
تفکرات و ایدئولوژی
حماد یکی از عناصر جنبش فتح به شمار میرود، اما به گزینه مقاومت مسلحانه در برابر اشغالگری صهیونیستی اعتقاد داشت. وی معتقد بود انقلاب، مسیر تمام کسانی است که با ظلم مواجه هستند و هیچ عذر و بهانهای برای کنار گذاشتن این رویکرد پذیرفته نیست. او به شدت با انحلال گردانهای شهدای الاقصی شاخه نظامی جنبش فتح که بنا به دستور محمود عباس و در سال ۲۰۰۷ انجام شد، مخالف بود.
ثائر حماد معتقد است که مسیر آزادی از دو محور همزمان یعنی مذاکرات و مقاومت عبور میکند. مذاکرات به تنهایی ثمربخش نیست و حتی اگر بتوان از طریق مذاکرات به پیروزیهای دیپلماتیک شامل صدور قطعنامه به نفع آرمان فلسطین در شورای امنیت یا سازمان ملل متحد دست پیدا کرد، اجرای این قطعنامهها در عرصه میدانی جز با در اختیار داشتن عناصر قدرت میدانی و تحمیل کردن زور به اشغالگران امکان پذیر نیست.
وی میگوید که وحدت ملی بین گروههای فلسطینی خاستگاه اساسی مقاومت در برابر اشغالگری است و باید به شکاف داخلی پایان داده شود و توافق اساسی برای یک برنامه سیاسی ملی جهت مقابله با اشغالگری صهیونیستها به دست آید.
این آزاده فلسطینی مبارزات خود علیه اشغالگران را در جریان انتفاضه اول آغاز کرد. ترور عمویش نبیل زبانههای تنفر از صهیونیستها را در قلب وی ایجاد کرد. صهیونیستها قبل از اینکه عمویش را با شلیک ۳ گلوله اعدام کنند، او را از بالای کوه به پایین انداختند و باعث شدند استخوانهایش در هم بشکند.
ثائر در جریان تشییع پیکر عموی شهیدش پرچم فلسطین را به اهتزاز در آورد. او در آن زمان ۱۱ سال بیشتر نداشت و مشارکتی فعال در تظاهرات داشت. او حمله با سنگ به صهیونیستها را از همان کودکی آغاز کرد.
ثائر دوره آموزش نظامی ندیده است، اما پدر بزرگش تک تیراندازی را به او آموخته است. او فعالیتهای خود را برای شکار صهیونیستها از نیمه دهه ۹۰ قرن گذشته آغاز کرد. پدر بزرگش سالها در ارتش اردن خدمت کرده بود و یک تک تیرانداز حرفهای بود که یک سلاح در اختیار داشت. او ثائر را برای استفاده از این سلاح آموزش داد تا اینکه ثائر به یک تک تیرانداز حرفهای و دقیق تبدیل شد.
عملیات کمنظیر ثائر
ثائر حماد در جوانی پولهایش را جمع کرد و موفق شد ۱۸۰۰ دلار برای خرید یک تفنگ قدیمی اختصاص دهد؛ تفنگی که در جنگ جهانی دوم و جنگ ویتنام نیز استفاده شده بود و ۳۵۰ فشنگ داشت.
این اسیر فلسطینی با استفاده از این تفنگ قدیمی، تیراندازی و هدفگیری را در کوهها و دشتهای اطراف روستا تمرین میکرد. این همان سلاحی بود که در عملیات بیسابقه ضد رژیم صهیونیستی در دوران انتفاضه دوم به کار گرفته شد.
ثائر در ۳ مارس سال ۲۰۰۲ عملیاتی را علیه یک ایستگاه بازرسی نظامی در منطقه «عیون الحرامیه» واقع در نزدیکی روستای سلواد در کرانه باختری انجام داد. او بعد از ۴ روز مراقبت و نظارت بر ایست و بازرسی بهترین زمان یعنی تعویض شیفت صبحگاهی را برای انجام عملیات انتخاب کرد، چرا که در آن زمان نظامیان در اوج خستگی بودند و او در آمادگی کامل بود.
وی بعد از نماز صبح برای انجام مأموریت عازم شد و بر روی کوهی که مشرف به این ایست و بازرسی بود و تنها ۶۰ متر از آن فاصله داشت، حرکت کرد. تفنگ خود را روی یک درخت زیتون نصب کرد و آن را از دید نظامیان مخفی کرد. ثائر با آغاز عملیات، نظامیان صهیونیست را یکی پس از دیگری به هلاکت رساند.
ثائر در این عملیات ۱۱ نظامی صهیونیست را به هلاکت رسانده و ۶ تن دیگر را زخمی کرد، اما در نهایت تفنگ از کار افتاد و نتوانست آن را درست کند. او در پایان بدون اینکه شناسایی شود، محل را ترک کرد.
در پی این عملیات تعداد زیادی از اهالی روستا از جمله ثائر حماد بازداشت شدند تا عامل این عملیات شناسایی شود. صهیونیستها تصور میکردند عامل عملیات باید فردی مُسن باشد، چرا که با یک تفنگ قدیمی شلیک کرده است.
صهیونیستها تا ۲ و نیم سال نتوانستند عامل این عملیات را شناسایی کنند. ثائر حماد نهایتاً در اکتبر ۲۰۰۴ در حمله نظامیان صهیونیست به منزلش به همراه ۳ تن دیگر از برادرانش بازداشت شد. بعد از ۷۵ روز شکنجه و بازجویی اثر انگشت روی سلاح با اثر انگشت ثائر مطابقت داده شد و وی در دادگاه صهیونیستها به ۱۱ بار حبس ابد محکوم شد.
ثائر حماد در زندان مرکزی ای شل با مروان البرغوثی از رهبران جنبش فتح در یک زندان بود و البرغوثی نام امیر گردانهای شهدای الاقصی را برای وی انتخاب کرده بود.
شکنجه و سلول انفرادی در زندان
رژیم صهیونیستی ثائر را یک اسیر خطرناک دانست و او را به سلول انفرادی انداخت. نظارت شدید و دورههای فشرده بازرسی و جابجاییهای مکرر در زندانهای مختلف تنها بخشی از شکنجههایی بود که ثائر با آن مواجه شد. او طی چند سال در معرض ضرب و شتم و شکنجه و تجاوزات مختلف از جمله حبس انفرادی و بازرسی شبانه و جابجاییهای اجباری و جلوگیری از ملاقات با اعضای خانواده و غرامتهای مالی و اهمال پزشکی مواجه بود.
وی در نتیجه این شکنجهها با مشکلات شدید جسمانی از جمله درد کمر مواجه شد، اما مدیریت زندان اهمیتی به شرایط او نمیداد، چشمان او نیز نیاز به عمل جراحی پیدا کرده بود، اما رژیم صهیونیستی مانع از انجام عمل جراحی میشد تا اینکه وی آزاد شد.
تالیفات در زندان
ثائر حماد درد و غم ناشی از زندان رژیم صهیونیستی را با گسترش روحیه علمی و فکری و جسمی خود دنبال میکرد. به صورت منظم ورزش میکرد و تحصیلات خود را ادامه داد و وقت خود را صرف مطالعه تاریخ و موضوع فلسطین میکرد. او ۳ کتاب در زندان نوشته است که یکی از آنها زندگینامه اش و داستانهایی از اسرای فلسطینی است.
کتاب دوم جزئیات اجرای عملیات عیون الحرامیه است و کتاب سوم رمانی اجتماعی و ملی است که داستانهای مبارزات و اسارت در جامعه فلسطینی را نقل میکند.