امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش صبح امروز (دوشنبه، ۲۹ بهمن) در نخستین همایش ملی جنگ شناختی که در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش (دافوس) برگزار شد، گفت: دسته بندی جنگها از یک منظر سخت، نیمه سخت، نرم و شناختی است. ما فعلاً با دوتای اول کاری نداریم. اما با سومی و چهارمی که گاهی هم یکی گفته میشود کار داریم.
وی با بیان اینکه جنگ نرم و جنگ شناختی حداقل یک تفاوتهایی باهم دارند، افزود: هدف جنگ نرم به اشتباه انداختن جامعه است اما هدف جنگ شناختی این است که جامعه مخاطب اصلاً فکر نکند. دستگاه محاسباتیاش تعطیل و کنترل به دست مهاجم باشد و هر کاری او میخواهد، بکند که نمونههای آن را فراوان دیدهایم.
سرلشکر موسوی ادامه داد: اما رسیدن به هدف جنگ شناختی ناگهانی صورت نمیگیرد، بلکه نوعی تدریج در آن است. ثانیاً با روشهای شناختی آنقدر درست و غلط و متناقض به مغز مخاطب وارد میکند که به همه چیز شک کند و نتواند تصمیم بگیرد و به تصمیمی که برایش میگیرند عمل کند.
فرمانده کل ارتش در ادامه چاره کار را در مراحل ابتدایی «جهاد تبیین» توسط نخبگان و فرماندهان جبهه دفاع نرم دانست و افزود: در مرحله بعدی که ویژگی آن لجاجت و رد واقعیتها است، استناد به اصول مورد قبول (نقاط برگشت) است و در مرحله مصدومیت شناختی، مداوای شناختی است که باید دستگاه شناختی دوباره احیا شود که کار آسانی نیست.
وی در ادامه در خصوص موضوع مهم «بازدارندگی شناختی»، گفت: یعنی طوری عمل کنیم که دشمن در اجرای تهاجم شناختی خود دچار تردید و ناکامی شود. سرلشکر موسوی اظهار کرد: ویژگی برجسته بازدارندگی شناختی، تابآوری شناختی است، اما هم پیشگیری شناختی لازم دارد، هم دفاع هوشمندانه شناختی و هم آفند عالمانه شناختی.
وی در ادامه در خصوص «خود زنی شناختی» نیز گفت: خودزنی شناختی یعنی خاموش کردن داوطلبانه دستگاه فکری. پایه آن هم معمولاً یکی از دو ویژگی «خودباختگی» یا «خودشیفتگی» است. خود کوچک پنداری یا خود بزرگ بینی یا به عبارت بهتر دگر حقیر پنداری است.
وی ادامه داد: ما هر دو نمونه را میبینیم. کسانی یا جوامعی یا کشورهایی که با یک تغییر در یک جای دنیا همه داشتهها و عزت خود را کادوپیچ آماده تقدیم میکنند. از آن طرف هم خود شیفتگانی که با توهم قدرت، بخشنامه صادر میکنند و برای دیگران تعیین تکلیف میکنند و خط و نشان میکشند. هر دو هم برای جامعه خود و برای دنیا خطرناکاند. خودباختگان خود و دیگران را به هلاکت و مذلت میکشانند و خودشیفتگان با خطای محاسباتی آتش به خشک و تر میکشند.
فرمانده کل ارتش خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین اتفاقات که تو دهنی محکمی به دشمنان ما بود و نشان داد که در جنگ شناختی خود چه میزان موفق بودهاند یا خیر، حماسه بزرگ مردم در ۲۲ بهمن بود. دشمنان در ۲۲ بهمن منتظر اتفاقات مهمی بودند اما همه نقشههای آنها نقش بر آب شد چون ملت با حضور خود حماسه آفریدند.
امیر سرلشکر موسوی مداوای شناختی را مهمترین درمان برای مصدومیت شناختی دانست و گفت: زمانیکه در جنگ تحمیلی کسی ترکش میخورد و زخمی میشد بقیه به چشم یک خائن و … به آن رزمنده نگاه نمیکردند و با کمال دلسوزی و محبت از امدادگر گرفته تا پزشکان بیمارستان، ایثارگرانه مصدوم را مداوا و به آغوش خانواده بر میگردانند. امروز نیز مصدومان شناختی باید مداوا شوند هرچند کار سختی است.
وی در ادامه به خودزنی شناختی اشاره و تصریح کرد: کسی که داوطلبانه دستگاه فکری، اندیشه و محاسبه خود را خاموش کند درگیر این خودزنی شناختی شده که مهمترین و ویژگی آن خودباختگی و خودشیفتگی است.
فرمانده کل ارتش با بیان اینکه در کشور استعدادهای بالقوه و بالفعلی وجود دارد که اگر به آنها توجه شود فرد دچار خودزنی شناختی نخواهد شد، خاطرنشان کرد: ما نباید دشمن را خیلی حقیر و کوچک یا خیلی بزرگ تصور کنیم بلکه دشمن را با تمام واقعیتهایش بشناسیم و برای تمام واقعیتهایش برنامهریزی کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امروز روز قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ۵۶ است که در چهلم شهدای قم قیام کردند و با وجود اینکه جرقه اولیه در ۱۹ دی در قم آغاز شد اما اگر خیزش مردم تبریز و آذربایجان نبود شاید اکنون تاریخ به نحو دیگری رقم میخورد.
فرمانده کل ارتش افزود: این مردم تبریز بودند که کار را آغاز کردند و سپس شهرهای دیگر همچون مشهد کار را ادامه دادند و پس از یک سال به ۲۲ بهمن ۵۷ و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی منتهی شد. در اینجا باید به مردم تبریز که نماد عشق و غیرت و مظهر شور و ایمان و هیجان بودند، هستند و خواهند بود درود بفرستیم./مهر