امروز عدالت در توسعه زیرساختهای ارتباطی کشور، مترادف با فرصتهای برابر آموزشی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای تمام فرزندان و مردم ایران از نقاط محروم تا کلانشهرهاست. بنابراین با این رویکرد، مسئولیتی ملی و تاریخی بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است تا با کاهش سریعتر شکاف دیجیتال و گسترش زیرساختهای ارتباطی، به تسهیل رشد اقتصاد دیجیتال بهعنوان پیشران توسعه کشور کمک کند. دکتر سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با بیان این مطلب افزود: تحقق این مأموریت ملی، نیازمند همکاری و هماهنگی در دستگاههای مختلف از دولت و مجلس شورای اسلامی تا استانداران، شهرداران، شورای شهرها و... است و خوشبختانه اهمیت و آثار گسترش ارتباطات در توسعه به خوبی درک شده است و در همین راستا اپراتورهای ارتباطی با تلاش فراوان و به شکل شبانهروزی در حال فراهمسازی بسترهای ارتباطی در سراسر کشور هستند. وی افزود: شاید در دهههای گذشته و دورتر، زیرساختهایی نظیر راهآهن، جاده و برقرسانی، پیشنیازهای پیشرفت و رشد اقتصادی و زمینهساز رفاه محسوب میشدند، اما امروز باید بپذیریم توسعه دسترسی به اینترنت باکیفیت، مهمترین پیشنیاز اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی بهعنوان پیشرانهای اصلی اقتصاد است. دکتر هاشمی در تشریح وضعیت فعلی زیرساختهای ارتباطی کشور گفت: روند جهانی به این شکل است که نسبت ترافیک ثابت به ترافیک سیار در عرصههای بینالمللی و قالب استاندارد ۳۰ به ۷۰ است؛ یعنی در دنیا عمده ترافیک روی بخش ثابت بوده و قسمت اندکی از آن بر شبکه سیار قرار دارد و حتی گاه این نسبت ۲۰ به ۸۰ است. هاشمی افزود: زمانی که میزان ترافیک در دنیا را با کشور خودمان مقایسه میکنیم، میبینیم که این نسبت دقیقا برعکس است و عمده بار ترافیکی ما روی بخش سیار قرار دارد. از طرف دیگر، حجم ترافیکی که روی بخش ثابت داریم به ۳۰ درصد هم نمیرسد و رفع این مسئله به یک تدبیر ویژه در بحث توسعهای ارتباطات ثابت نیاز دارد تا متناسب با رشد فناوری و تولید محتواهایی که در این زمینه انجام میشود، همچنان بتوانیم خدمات با کیفیت مناسبی را به مردم عزیز تقدیم کنیم.
توسعه فیبرنوری و نسل پنجم ارتباطات موبایل؛ دو بال مکمل تحقق عدالت ارتباطی
وزیر ارتباطات در ادامه، توسعه همزمان فیبر نوری و نسل پنجم (5G) ارتباطات موبایل را بهعنوان دو بال مکمل تحقق عدالت ارتباطی در کشور دانست و گفت: امروز سرمایهگذاریهای مالی عظیمی روی این دو فناوری ارتباطی در دنیا انجام شده و همچنان نیز رو به گسترش است؛ چراکه ارائه انواع خدمات، توسعه فناوریهای نوین، افزایش کاربران و نیاز به تراکنشهای عظیم دادهای، همه وابسته به زیرساختهای ارتباطی پرسرعت و مطمئن است. عضو کابینه دولت چهاردهم در ادامه به اهم اقدامات انجامشده در توسعه فیبر نوری از ابتدای آغاز به کار دولت پرداخت و گفت: در همین راستا و در نخستین روزهای آغاز به کار دولت وفاق، اساسنامه صندوق توسعه فیبر نوری در هیئت دولت به تصویب رسید که اخیرا با تأیید شورای محترم نگهبان نیز همراه شد.
تغییر رویکرد کلان وزارت ارتباطات دولت چهاردهم از «پوشش» به «اتصال» در توسعه فیبر نوری
هاشمی با بیان اینکه دومین گام وزارت ارتباطات در دولت جدید، شناسایی مشکلات طرح و اعمال اصلاحات لازم برای سرعتدهی به توسعه فیبر نوری بود، گفت: به همین منظور، شاخص و رویکرد کلان از «پوشش» به «اتصال» تغییر کرده تا پیشرفت ملموس و واقعیتری از این طرح حاصل شود؛ چراکه هدف نهایی طرح، اتصال و بهرهبرداری کسبوکارها و کاربران نهایی است. همچنین در جلساتی که با اپراتورها داشتیم، بر این مسئله تأکید کردم که علاوه بر توسعه اینترنت، باید یک مطالعه بازار و نگاه اقتصادی نیز بر این موضوع حاکم باشد. اینگونه نباشد که ما بستر را آماده کنیم، اما مردم به دلایل مختلف متقاضی استفاده از این سرویس نباشند.
وزیر ارتباطات با اشاره به تکلیف قانونی برای ایجاد پوشش فیبر نوری برای ۲۰ میلیون خانوار تا پایان برنامه هفتم توسعه تأکید کرد: زمانی که صحبت از اتصال به فیبر نوری میشود، حتما باید پوشش وجود داشته باشد تا اتصال اتفاق بیفتد. ما نیز متناسب با نوع و میزان مصرف، اتصال به فیبر نوری را ایجاد میکنیم. بااینحال، اولویتها ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، در یک شهر کمجمعیت و متناسب با مصرفی که دارند، همان شبکه سلولی یا ارتباطات سیار در کوتاهمدت پاسخگو باشد؛ این در حالی است که در منطقهای با تراکم بالا یا محل فعالیت شرکتهای تجاری و دانشبنیان، عملا نیازمند فیبر نوری هستیم. بنابراین اولویت ما بر اساس نیازهای بخشهای مختلف خواهد بود.
وزیر ارتباطات درباره مشوقهایی که برای مشارکت بیشتر اپراتورها در ایجاد پوشش و اتصال به فیبر نوری در نظر گرفته شده است نیز گفت: مشوقهایی که پیشبینی شده، روی اتصال متمرکز خواهد بود. به این شکل که ما مشوقهای لازم برای تجهیزات مدرنی را که اپراتورها برای اتصال نیاز دارند، در اختیار آنها قرار میدهیم تا مردم عملا از این ظرفیت ایجادشده استفاده کنند.
دکتر هاشمی همچنین با بیان اینکه توسعه نسل پیشرفته 5G در شبکه موبایل کشور نیز به نوعی وابسته به توسعه زیرساختهای پرسرعت و فیبر نوری است، گفت: امروزه فیبر نوری و نسل پنجم ارتباطات سیار مکمل یکدیگر محسوب میشوند تا حداکثر پوشش ارتباطی با کیفیت بالا را بتوان در سراسر کشور ایجاد کرد. در همین راستا، یکی از مسائلی که سالها بهعنوان چالش در توسعه نسل پنج مطرح بوده، موضوع قیمتگذاری و واگذاری فرکانسهای مورد نیاز اپراتورهاست که در اولویت نخست کاری وزارت ارتباطات دولت چهاردهم بوده است و بهزودی در این بخش نیز شاهد گشایشهای مهم و خوبی خواهیم بود. وزیر ارتباطات با تأکید بر اهمیت استراتژیک توسعه نسل پنجم موبایل گفت: حجم خدمات و تحولاتی که بر بستر این زیرساخت انقلابی در حال وقوع است، به حدی گسترده شده که تمامی صنایع و مشاغل را با یک دگردیسی عظیم مواجه خواهد کرد و انبوهی از فرصتهای اقتصادی و افزایش بهرهوری را به دنبال خواهد داشت.
هاشمی در تشریح اهمیت فناوری نسل پنجم در دنیا گفت: در سال گذشته میلادی، میزان اتصالات جهانی 5G با رشد شتابان کاربران از مرز دو میلیارد گذشت و پیشبینی میشود تا سال 2028 به 7.7 میلیارد برسد؛ به همین جهت اپراتورهای موبایل در کشور نیز با وجود موانع و چالشهای تحریمی، تلاشهای شایستهای در گسترش این فناوری داشتهاند که با تعیین تکلیف فرکانس ۳۶۰۰-۳۸۰۰ نیز امکان ارائه سرعتهای چندصد مگابیت بر ثانیه به کاربران فراهم خواهد شد.
عضو کابینه دولت وفاق ادامه داد: البته درباره اتصال گوشی کاربران به فناوری نسل پنجم نیز مشکلاتی وجود داشت که با تأکید به همکارانم در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، بهسرعت مکاتباتی با شرکتهای خارجی تولیدکننده گوشی نیز انجام شده است تا زمینه استفاده مطلوب هموطنانم از این خدمات فراهم شود.
53 درصد احکام برنامه هفتم مرتبط با حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات است
وزیر ارتباطات همچنین با بیان اینکه بیش از ۵۳ درصد احکام برنامه هفتم توسعه بهطور مستقیم یا غیرمستقیم به حوزه فناوری مربوط میشود، تحقق سهم ۱۰درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی را منوط به ایجاد و توسعه زیرساختهای پرسرعت و پایدار ارتباطی دانست و گفت: امروز بر اساس برنامهها و مأموریتهای توسعهای کشور، گریزی از شتابدهی به بسترهای ارتباطات کشور نیست و اگر ریلگذاریهای ارتباطی با حمایت و مشارکت ملی همراه نشود، ما فرصتهای عظیمی را از دست خواهیم داد.
وزیر ارتباطات ادامه داد: با توجه به گستردگی و شرایط جغرافیایی کشور، نیاز توأمان به گسترش فیبر نوری و نسل پنجم امری ضروری است که انتظار میرود دستگاههای ذینفع و مسئول از سطوح حاکمیتی تا استانی، نهایت همکاری را با وزارت ارتباطات و اپراتورها در فراهمسازی و تسهیلگری توسعه ارتباطات داشته باشند؛ چراکه ایجاد فرصتهای برابر برای فرزندانمان و کسبوکارها، از مناطق محروم گرفته تا کلانشهرها، وظیفه و مسئولیتی تاریخی و ملی برای ماست.
هاشمی در پایان توسعه بسترهای ارتباطی را فرصتی برای شکوفایی و نمایش استعدادها و توانمندیها در پهنه کشور دانست و گفت: امروز از کودکی که در یک روستای کوچک با اتکا بر ابزارهای ارتباطی، استعداد خود را در معرض دید همگان میگذارد تا انبوهی از مشاغل خانگی و روستایی و شرکتهایی با دهها میلیون خدمتگیرنده و... همه گواه بر آثار ملی توسعه ارتباطات و زیرساختهای ارتباطی است و بنابراین با تمام توان باید در خدمت مردم و کشور باشیم.