شفقنا- وزیر خارجه ایران گفت: من با وزیر خارجه لبنان گفتوگوی بسیار خوبی درباره موضوع پروازها داشتم. ایشان تاکید کردند که مشکلات در ارتباط با این موضوع سیاسی نیست و مشکلات فنی و حقوقی است. قرار شد که مذاکرات سیاسی و دوجانبه در این زمینه برای حل مشکل ادامه داشته باشد.
به گزارش شفقنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «علی یوسف احمد الشریف» وزیر خارجه سودان روز دوشنبه و پس از رایزنی مشترک در تهران، در یک نشست خبری شرکت کردند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: سفر وزیر خارجه سودان به ایران بیانگر روابط روابط رو به رشد ۲ کشور است.
وزیر خارجه ایران همچنین خبر داد: کمیسیون مشترک اقتصادی ۲ کشور طی چند ماه آینده برگزار میشود.
او در ادامه افزود: ما از دولت و ارتش سودان در مقابل با شورشیان حمایت میکنیم و معتقدیم که راهحل مشکلات سودان، توقف مداخلات خارجی در این کشور و فراهم کردن بستر برای انجام گفتوگوهای ملی در این کشور است.
عراقچی گفت: یکی از مسائلی که در کمیسیون مشترک اقتصادی ۲ کشور بررسی میشود، زمینهسازی برای مشارکت شرکتهای ایرانی در بازسازی سودان است.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: بخشی از زیرساختهای سودان در درگیریهای داخلی تخریب شده است و قابلیتهای فنی و مهندسی ایران میتواند در بازسازی سودان نقش ایفا کنند، صادرات کالاهای ایرانی به سودان انجام شود و نیازهای ۲ کشور در همین چهارچوب تامین شود.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر امیر قطر به تهران و اینکه در این سفر امیر قطر حامل پیامی از سوی آمریکا برای ایران است، اظهار کرد : امیر قطر برای یک سفر دوجانبه به ایران سفر میکند و این سفر در چهارچوب تبادلات ۲ کشور انجام می شود و به ما منتقل نشده که ایشان حامل پیام از جایی هست یا نه.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در ارتباط با موضوع پروازها بین ایران و لبنان و رایزنی اخیری که در این ارتباط با وزیر خارجه لبنان داشته است، گفت: من با وزیر خارجه لبنان گفتوگوی بسیار خوبی داشتم، ایشان تاکید کردند که مشکلات در ارتباط با این موضوع سیاسی نیست و مشکلات فنی و حقوقی است. قرار شد که مذاکرات سیاسی و دوجانبه در این زمینه برای حل مشکل ادامه داشته باشد و انشاالله دیپلماسی در این حوزه کار خود را ادامه میدهد و ما به تماسهای خود ادامه میدهیم تا به نتیجه مثبت برسیم.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان دیدار با وزیر خارجه هند در عمان در مورد موضوع چابهار و اینکه معافیتهای تحریمی این بندر ادامه داشته باشد رایزنی و گفتوگو داشتید، با توجه به این که در یادداشت فشار حداکثری ترامپ علیه ایران به موضوع چابهار نیز اشاره شده است، گفت : در ارتباط با موضوع بندر چابهار گفتوگوی مفصلی با وزیر خارجه هند داشتم.
او تصریح کرد :باید به این موضوع توجه داشته باشیم که موضوع چابهار فقط مربوط به ایران و هند نیست ،چابهار یک دروازه طلایی برای مجموعه کشورهای حوزه اقیانوس هند به منظور اتصال به منطقه اوراسیا و از آنجا به اروپا از طریق ایران است. این مسیر از طریق ایران به مراتب نزدیکتر و ارزانتر از مسیرهای دیگر است.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران گفت: ما در مورد موضوع چابهار یک توافق ۱۰ ساله با هند داریم، آنها در این حوزه سرمایهگذاری کردند و این همکاریها ادامه پیدا میکند.
عراقچی گفت : یکی از مواردی که در چهارچوب فشار حداکثری آمریکا به آن اشاره شده است همین موضوع است و علیالقاعده باید دید که د چه تصمیم اجرایی و عملیاتی در این زمینه گرفته می شود و و همانطور که اشاره کردم در سند فشار حداکثری آمریکا به این موضوع اشاراتی شده است.
او افزود: در جریان هستیم که مشورتهایی بین آمریکا و هند در ارتباط با این موضوع در جریان است و دوستان هندی باید تصمیم بگیرند که چگونه با ایران در این بندر همکاری میکنند.
عراقچی افزود: توسعه بندر چابهار بخشی از سیاست توسعه دریا محور ایران است و ایران به این موضوع و توسعه مکران ادامه می دهد.
وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با رایزنیهای بین آمریکا و روسیه در ارتباط با حل بحران اوکراین و نگاه ایران به این موضوع با توجه به اینکه غربیها بعضا اتهاماتی را در مورد موضوع اوکراین به ایران وارد کردهاند، گفت: موضع ما در مورد اوکراین از همان ابتدای بحران اوکراین مشخص بود. ما بر این موضوع تاکید داشتیم که باید راهحل مسالمتآمیز برای حل بحران اوکراین پیدا شود و ما از هر راهحلی که به جنگ خاتمه دهد و بتواند به درگیریها خاتمه دهد و حل و فصل دیپلماتیک این بحران در شرایطی که مورد پذیرش طرفین این منازعه قرار بگیرد، حمایت می کنیم.
او گفت: ما از همان ابتدا گفتیم که عملیات نظامی و تجاوز به هیچ کشوری را تایید نمیکنیم و در خصوص این بحران هم از راه حل مسالمتآمیز حمایت میکنیم.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با اظهارات متناقض مقامات آمریکایی در ارتباط با ایران و اینکه آنها از یک سو تهدید به عملیات نظامی علیه ایران میکند و از سوی دیگر صحبت از مذاکره و گفتوگو میکنند، گفت: موضع ما در این زمینه کاملاً روشن است، ما به هیچ وجه تحت فشار و تهدید مذاکره نمیکنیم و به نظرم این یک اصل روشن است و هر کشور مستقلی چنین موضعی را دارد.
او با بیان اینکه «آنچه که مهم است کلمات زیبا و مصاحبه زیبا نیست بلکه چیزی است که ترامپ امضا کرده است»، گفت: خودِ آن گویاست. دستوری که برای اعمال فشار حداکثری امضا شده کاملا گویاست و این دستورالعمل به وزارتخانههای آمریکا برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران ابلاغ شده است. ملاک عمل ما در نوع رفتار با آمریکا همین یادداشت اجرایی برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران است و ما بر اساس آن رفتار خود را تنظیم میکنیم.
عراقچی در بخشی دیگر از صحبتهای خود تصریح کرد: فشار حداکثری در مورد ایران تاکنون عمل نکرده است، هیچگاه قطعنامهها علیه ایران کاربرد نداشته است و ملت ایران از عزت و شرافت خود دفاع میکند و اگر با مردم ایران با زبان کرامت صحبت شود با همان زبان پاسخ داده خواهد شد و ما تحت تهدید مذاکره نخواهیم کرد.
وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد: آنچه تا الان دیدیم، غیر از برخی کلمات خوب که در کنارش تهدید به حمله نظامی کردهاند که خودشان میدانند هیچ موضوعیتی ندارد و به قابلیتهای ایران در واکنش به خوبی واقف هستند، غیر از اینها چیزی ندیدیم به جز سندی که امضا شده و کاملا واضح و روشن است که سیاست آنها چیست و ما خودمان را با همان سیاست تنظیم میکنیم و ما تحت فشار حداکثری و تهدید به هیچ وجه مذاکره نخواهیم کرد.
امیدواریم آژانس از مسیر فنی خود خارج نشود
او درباره موضوعات مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز گفت: ما با آقای گروسی (مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی) در مشورتهای مستمر هستیم و من چند روز پیش با ایشان تماس تلفنی داشتم و قرار شد باز هم تماس داشته باشیم. در جلسه قبلی شورای حکام، از ایشان خواستهاند که یک گزارش جامع درباره برنامه هستهای ارائه دهد و این پیچیدگیهای خاص خود را دارد. من در تماس تلفنی گذشته، بهصورت مفصل صحبت کردم و اینکه گزارش جامع نباید مسائل بستهشده را مجددا باز کند.
عراقچی تصریح کرد: در این خصوص رایزنیهای ما با آژانس ادامه دارد. اینکه ایشان در گزارش بعدی خود در جلسه بعدی شورای حکام، گزارش جامع را هم ضمیمه میکند یا خیر، بستگی به آژانس دارد. ایشان اعلام کردهاند که چنین قصدی ندارند و ما هم استقبال میکنیم. امیدوار هستم که آژانس هیچگاه از مسیر فنی خود خارج نشود. آژانس یک نهاد فنی است و باید بدون توجه به مسائل سیاسی گزارشهای خود را تهیه کند و ما انتظار داریم که این مسیر را ادامه دهد و تحت تاثیر فشارهای سیاسی برخی کشورهای خاص قرار نگیرد.