سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در واکنش تازه به احتمال گفتوگو بین تهران و واشینگتن، جدیت آمریکا برای مذاکره را زیر سؤال برد و گفت ایران برنامه اتمی خود را که او «صلحآمیز» خواند، ادامه خواهد داد.
اسماعیل بقایی روز دوشنبه، ۲۹ بهمن، در پاسخ به پیشنهاد گفتوگو از طرف آمریکا که بارها از طرف خود دونالد ترامپ و اخیراً از طرف نمایندهاش در خاورمیانه تکرار شده، گفت که نمیتوان «حرفهای آمریکا را جدی گرفت».
خبرگزاری مهر به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران نوشت: «این حرفها را نمیشود جدی گرفت چون حرف باید با عمل متناسب باشد. نمیشود از یک طرف تهدید به از بین بردن کنید و از طرف دیگر ادعا کنید که طرفدار گفتوگو و صحبت هستید.»
به نظر میرسد این موضعگیری در واکنش به گفتههای تازهٔ مقامات نزدیک به ترامپ باشد که در دو روز گذشته در مصاحبه و نشستهای خبری، درباره فعالیتهای جمهوری اسلامی هم سخن گفتهاند.
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفته که دونالد ترامپ در موضوع عدم دستیابی ایران به جنگافزار هستهای بسیار جدی است و همه گزینهها مد نظر است؛ وزیر خارجه آمریکا هم اشاره کرده که ایران همچنان به غنیسازی و حمایت از تروریسم ادامه میدهد و تاکنون تماسی برقرار نشده است.
اظهارات این دو مقام ارشد ایالات متحده روز ۲۸ بهمن در مصاحبه با دو رسانه مختلف بیان شد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه خود با فاکسنیوز گفت که آقای ترامپ به گفتوگو با ایران تمایل دارد «اگر که آنها مایل به کنار گذاشتن کامل برنامه [هستهای] خود باشند، و نه بازیهایی که قبلا از ایران دیدهایم».
بقایی روز دوشنبه در واکنش به این اظهارات گفت: «هر آنچه به عنوان برنامه هستهای صلح آمیز ایران در حال انجام است بر اساس حقوق غیرقابل تفکیک ایران به عنوان عضو انپیتی انجام شده است».
آقای والتز در مصاحبه خود یادآور شده بود که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پارسال هشدار داد که برنامه هستهای ایران تا ساخت سلاح اتمی «تنها چند هفته، و نه چند ماه» فاصله دارد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران اما این بخش از اظهار نظر مقام آمریکایی را بیپاسخ گذاشت و در عوض به رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، حمله کرد که به گفته او، «باید در چارچوب وظایف و مسئولیتهای این نهاد به عنوان نهاد فنی نظر بدهد و کنش داشته باشد. اظهارنظرهای سیاسی کمککننده نیست».
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه ۱۳۹۴، در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما، به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافتند.
دونالد ترامپ در دوره قبلی ریاستجمهوری خود به شدت از این «توافق معیوب» انتقاد و سرانجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد.
آقای ترامپ در مصاحبه هفته گذشتهاش با فاکسنیوز آن توافق را «جادهای به سمت سلاح هستهای» خواند و تأکید کرد که توافق جدید باید بتواند فعالیتهای هستهای ایران را نظارت، بازرسی و بررسی کند و مطمئن شود که «دیگر هستهای نیست».
مقامهای جمهوری اسلامی همواره گفتهاند به دنبال ساخت سلاح هستهای نیستند؛ با این حال شماری از آنها در ماههای اخیر از «احتمال تغییر دکترین هستهای» سخن گفتهاند.