شناسهٔ خبر: 71412193 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

یارانه ۵۰۰ هزار تومانی در راه است؛ دولت طرح کالابرگ را دوباره کلید می‌زند

دولت با ۶۵ هزار میلیارد تومان اعتبار، طرح کالابرگ الکترونیک را در دو مرحله پیش از رمضان و نوروز برای ۷۰ درصد جامعه اجرا می‌کند.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز، دولت در آستانه ماه رمضان و عید نوروز، با ۶۵ هزار میلیارد تومان اعتبار، طرح کالابرگ الکترونیک را برای ۷ دهک اول جامعه اجرا می‌کند که شامل یارانه ۵۰۰ هزار تومانی برای سه دهک پایین و ۳۵۰ هزار تومانی برای دهک‌های ۳ تا ۷ است و ۱۱ قلم کالای اساسی را پوشش می‌دهد.

دولت قصد دارد در آستانه ماه مبارک رمضان و عید نوروز، طرح کالابرگ الکترونیک را در دو مرحله با اعتبار ۶۵ هزار میلیارد تومان اجرا کند. به گفته احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مرحله نخست این طرح تا ۱۰ اسفند اجرایی می‌شود و سه دهک پایین جامعه ۵۰۰ هزار تومان و دهک‌های ۳ تا ۷ مبلغ ۳۵۰ هزار تومان کالابرگ دریافت می‌کنند که ۱۱ قلم کالای اساسی را شامل می‌شود.

سیستم حمایت معیشتی از خانوارها در ایران پیشینه‌ای طولانی دارد و از دهه ۶۰ با کوپن آغاز شد. با حذف کوپن و اجرای هدفمندی یارانه‌ها، حمایت از خانوار به صورت نقدی ادامه یافت اما با افزایش تورم، قدرت خرید مردم کاهش یافت. در سال ۱۴۰۱، دولت پرداخت ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی را حذف و به جای آن یارانه نقدی پرداخت کرد. اما به دلیل نگرانی از کاهش تدریجی اثر یارانه نقدی، طرح کالابرگ الکترونیک به عنوان جایگزینی برای حمایت مستقیم اجرا شد.

طرح کالابرگ الکترونیک از دی ۱۴۰۱ آغاز شد و در ابتدا سه دهک پایین درآمدی را شامل می‌شد. با افزایش تورم، دولت یارانه تشویقی برای ترغیب مردم به استفاده از کالابرگ اضافه کرد. این طرح در مراحل مختلف، از سه دهک به پنج و سپس به هفت دهک گسترش یافت و تا پایان سال ۱۴۰۲ حدود ۶۰ میلیون نفر تحت پوشش قرار گرفتند. فروشگاه‌های مشارکت‌کننده نیز از ۶۵ هزار به ۲۰۰ هزار واحد افزایش یافتند.

مرحله پایانی طرح کالابرگ با نام فجرانه از بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد و یارانه تشویقی به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت. این طرح به دلیل پوشش بهتر تورم و افزایش مشارکت مردم، محبوبیت بالایی داشت و بیش از ۱۷ میلیون خانوار در آن شرکت کردند. با این حال، تأمین منابع مالی طرح برای دولت چالش‌برانگیز بود و برخی پرداخت‌های فروشگاه‌ها با تأخیر انجام شد.

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، اجرای کالابرگ تا پیش از شهریور ۱۴۰۲ حدود هزار میلیارد تومان هزینه داشت، اما با گسترش طرح و اجرای فجرانه، این رقم به ۴۲.۳ هزار میلیارد تومان رسید. دولت در سال ۱۴۰۳ نیز با پیش‌بینی ۶۵ هزار میلیارد تومان اعتبار، اجرای مجدد طرح را برنامه‌ریزی کرده است.