شناسهٔ خبر: 71405675 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

سیاست خارجی

ماجرای اخراج ایرانیان از آمریکا به پاناما چیست؟

۱۲۰ نفر در جریان این عملیات از آمریکا اخراج شدند که ۱۰ نفر آنها ایرانی هستند. مرور اخبار نشان می‌دهد که ۴ بهمن امسال، سخنگوی کاخ سفید از دستگیری ۵۳۸ مهاجر غیرقانونی و اخراج صد‌ها نفر از آن خبر داده است. کارولین لیویت در توئیتر، این اقدامات را بزرگ‌ترین اخراج جمعی جهان خواند.

صاحب‌خبر -

به گزارش فرارو، دو روز قبل بود که ویدیویی از تعدادی مهاجر اخراج شده از آمریکا در فضای مجازی منتشر شد. آنها که در هتلی به نام مگاپولیس در پاناما نگهداری می‌شوند، در ویدیویی سه دقیقه‌ای به ماجرای اخراج خود از آمریکا به وسیله ارتش این کشور اشاره می‌کنند. آنها از مرز تیخوانا وارد آمریکا شدند و تا پیش از اخراج در کمپ پناهندگان ایالت کالیفرنیا ساکن بودند. 

این ویدیوی کوتاه بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشت. با توجه به آنچه زن حاضر در این فیلم می‌گوید، آنها با کیس‌های پناهندگی سیاسی و مذهبی به آمریکا رفتند. اما بدون هیچ توضیحی به بهانه این که قرار است به کمپ پناهندگان تگزاس منتقل شوند، آنها را با یک هواپیمای نظامی آمریکایی به کشور پاناما منتقل کردند. این اخراج منحصر به ایرانیان نیست.

اخراج ایرانیان از کشور پاناما,ماجرای اخراج ایرانیان از آمریکا به پاناما

پروژه جدید ترامپ

دونالد ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود نیز سیاست ضدمهاجرتی سختی را به کار گرفته بود. او در آن دوران حتی فرمان موسوم به Muslim Ban را امضا کرد که از ورود اتباع برخی کشور‌های مسلمان از جمله ایران به آمریکا جلوگیری می‌کرد. او این بار نیز از دوران انتخابات به شدت سیاست‌های مهاجرتی جو بایدن رئیس‌جمهور پیشین را مورد انتقاد قرار می‌داد و اعلام کرد که اگر به پیروزی برسد، مهاجرین غیرقانونی را اخراج خواهد کرد. پیش از این مقامات دولت او نیز خبر داده بودند که این عملیات از نخستین روز آغاز به کار دولت او آغاز خواهد شد.

بر اساس صحبت‌هایی که در این ویدیو مطرح شده بود، ۱۲۰ نفر در جریان این عملیات از آمریکا اخراج شدند که ۱۰ نفر آنها ایرانی هستند. مرور اخبار نشان می‌دهد که ۴ بهمن امسال، سخنگوی کاخ سفید از دستگیری ۵۳۸ مهاجر غیرقانونی و اخراج صد‌ها نفر از آن خبر داده است. کارولین لیویت در توئیتر، این اقدامات را بزرگ‌ترین اخراج جمعی جهان خواند. 

البته دویچه‌وله این نوع برخورد با موضوع مهاجران و تمرکز بر تعداد دستگیری‌ها را نوعی بازی سیاسی و روانی دانسته است. این خبرگزاری نوشت: «برخی از منابع خبری می‌گویند که این آمار تفاوت چشمگیری با گذشته ندارد. پیش از این اداره مهاجرت و گمرک آمریکا (ICE) گزارش داده بود که در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۷۰ هزار نفر از مهاجران غیرقانونی یعنی به طور متوسط حدود ۴۶۷ نفر در روز بازداشت شده‌اند.» این گروه جدید به پاناما فرستاده شدند، اما گروه قبلی با پرواز‌های ارتش آمریکا به گواتمالا رفتند. 

واکنش ایران

این اقدام دولت آمریکا، با واکنش وزارت امور خارجه مواجه شد. اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه، رفتار نامناسب و تحقیرآمیز دولت آمریکا با مهاجران از جمله برخی اتباع ایرانی را ناموجه و خلاف موازین حقوق بشر دانست.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اهمیت رعایت هنجار‌های بین‌المللی مربوط به رفتار با مهاجران، برخورد خشن و غیرانسانی با اتباع ایرانی را غیرقابل‌قبول دانست و تاکید کرد که وزارت امور خارجه بر اساس وظائف قانونی خود از هیچ کوششی برای حمایت از حقوق اتباع ایرانی دریغ نمی‌کند و بر همین اساس دستورالعمل مقتضی به دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن و دیگر نمایندگی‌های دیپلماتیک و کنسولی ایران در آمریکای جنوبی برای هرگونه مساعدت به هموطنان طردشده از آمریکا ابلاغ شده است.

بقائی تصریح کرد ایران وطن همه ایرانیان است و هموطنانمان می‌توانند آزادانه به میهن خود بازگشته و تردد داشته باشند. وزارت امور خارجه آماده تسهیل این امر و مساعدت جهت رفع هرگونه مشکلی در این رابطه می‌باشد.