شناسهٔ خبر: 71404008 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

موج گرانی قبل از سال نو رسید/ پیش‌بینی‌ها از اقتصاد دلهره‌آور ۱۴۰۴

به دنبال افزایش چشمگیر نرخ ارز، موج گرانی زودتر از موعد به بازارها رسیده و در گام اول قیمت لوازم خانگی را تا ۲۰ درصد افزایش داده است. کارشناسان حالا احتمال رسیدن تورم به سطح ۴۰درصدی را میدهند و معتقدند خودرو و مسکن نیز به‌زودی با جهش قیمتی مواجه خواهند شد. این در حالی است که هنوز تکلیف دستمزدها برای سال آینده مشخص نیست و نگرانی‌ها درباره وضعیت معیشت مردم در ۱۴۰۴ با هر خبر بیشتر میشود.

صاحب‌خبر -

به گزارش شبکه شرق، در آستانه نوروزیم؛ روزهایی که در سال‌های اخیر تقریبا هر ساله مردم نگران افزایش قیمت اقلام شب عید خود بوده‌اند. امسال اما نگرانی‌ها فراتر از قیمت پسته و پرتقال رفته است و گویی مشکل دیگر با وام، قرض و قسط حل نمی‌شود؛ چرا که به دنبال افزایش اخیر نرخ ارز، موج گرانی بزرگ‌تری در حال غرق کردن مردم است. 

معمولاً تخلیه موج افزایش قیمت ارز از اردیبهشت سال جدید آغاز می‌شد اما امسال گرانی‌ها از همین سمت سال آغاز شدند و این موضوع مردم را درباره آینده ترسانده است.

در یک ماه اخیر از لوازم خانگی گرفته تا مسکن و خودرو، همه چیز با هم یا گران شده یا پیش‌بینی میشود که گران شود. این وضعیت در حالی است که هنوز تکلیف حقوق و دستمزد کارگران برای سال آینده نامعلوم است و این امر به وحشت مردم از دورنمای زندگی در سال ۱۴۰۴ دامن می‌زند.

 

پیش‌بینی تورم و نرخ ارز تا پایان سال

پیش‌بینی‌‌های تورمی در روزهای پایانی سال و در پی التهاب بازارها، فرق کرده است. برای مثال علی قنبری در گفت‌وگو با سایت خبری خبرآنلاین درباره نرخ تورم و ارز تا پایان سال هشدار داده که اگر مسئولان چاره‌جویی لازم را نکنند، زمینه افزایش نرخ تورم فراهم شده است. 

به گفته او اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد، تا پایان سال تورم کشور به بیش از ۴۰ درصد هم می‌تواند برسد. همچنین او گفته:«در حوزه نرخ دلار، اوضاع حتی بدتر است و انتظار می‌رود در صورت ادامه وضع موجود، نرخ هر دلار تا پایان سال به ۱۰۰ هزار تومان هم برسد.»

 

افزایش یکباره قیمت لوازم خانگی

به نظر میرسد تورمی که کارشناسان از آن حرف میزنند، به همین زودی خود را در بازارهای مختلف نشان داده است. برای مثال، قیمت لوازم خانگی به تازگی بین ۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. اکبر پازوکی، رئیس کمیسیون تخصصی کالای خانگی اتاق اصناف ایران، درباره وضعیت این بازار به مهر گفته: «با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، امسال نسبت به پارسال تقاضای خرید لوازم خانگی با کاهش قابل توجهی مواجه شده است.»

وی افزوده: «از سویی دیگر، به دلیل تبلیغات گسترده فروشگاه‌های بزرگ، مردم تمایل کمتری به خرید از بازار دارند و بیشتر کالای قسطی می‌خرند.»

پازوکی درباره قیمت لوازم خانگی نیز توضیح داده که با توجه به تغییراتی که در نرخ ارز ایجاد شد، شرکت‌های تولیدکننده لوازم خانگی قیمت‌ها را بالا بردند.

به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، افزایش قیمت بین کالاهای مختلف متفاوت است، اما میانگین از ۵ درصد تا ۲۰ درصد کالاها با افزایش قیمت مواجه شده‌اند که همین امر نیز منجر به افت بیشتر قدرت خرید مردم شده است.

 

گرانی به بازار خودرو هم می‌رسد؟ 

قیمت خودرو نیز وضع نگران‌کننده دارد. زیرا کارشناسان معتقدند از قیمت فعلی ارز عقب مانده و احتمال گرانی بیشتر برای آن وجود دارد. 

نوسانات نرخ ارز به سرعت بسیاری از بازارها را تحت تأثیر قرار داده است اما کارشناسان معتقدند به دلیل رکود تورمی و کمبود نقدینگی در بازار در طی یک سال گذشته، تأثیرگذاری قیمت دلار بر خودرو کاهش یافته و قیمت خودرو از قیمت واقعی دلار عقب است.

این‌طور که روند معاملات در بازار خودرو نشان می‌دهد، تغییرات اخیر در نرخ ارز سیگنال‌های جدیدی را به بازار خودرو ارسال کرده ولی به نظر می‌رسد بازار خودرو نسبت به سایر بازارها با قیمت ارز همخوانی ندارد و مسیر خودرو از نوسان نرخ ارز جدا شده است.

بدتر اینکه این نوسان نرخ ارز قدرت تصمیم‌گیری و خطرپذیری را از مردم گرفته و به دلیل آثار روانی آن بر بازار، نوعی سردرگمی ایجاد کرده است.

مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو، در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان در این باره توضیح داده: «پس از حذف ارز نیمایی در ۲ ماه گذشته، منبع ارز در بازار مبادله‌ای قرار گرفت و با تغییر قیمت از حدود ۵۵ هزار به حدود ۶۸ هزار تومان دلار، باید انتظار تغییرات قیمتی در طرح‌های فروش خودروسازان را داشت که این امر تقریباً از یک ماه پیش به‌صورت آرام در حال رخ دادن است.»

این کارشناس بازار خودرو با اشاره به اینکه اخیراً مونتاژکاران نیز به مسیر افزایش قیمت پیوسته‌اند، گفت: «با نوسانات اخیر نرخ ارز، طبعا تغییرات قیمتی با رشد حدوداً ۲ تا ۳ درصدی در بازار داخلی‌ها و مونتاژی‌ها دیده می‌شود که با شرایط کنونی اقتصاد اتفاق عجیبی نیست.»

او همچنین تصریح کرده که در حقیقت، به دلیل رکود تورمی و کمبود نقدینگی در بازار و عملاً هوشمند بودن بازارهای سرمایه‌ای در طی یک سال گذشته، تأثیرگذاری قیمت دلار بر خودرو به میزان قابل توجهی کم شده و حالا قیمت خودرو در بازار تقریباً ۳۵ درصد از ارزش حقیقی دلار عقب‌تر است.

 

یک قدمی افزایش قیمت مسکن

آنچه در این میان برای مردم از بقیه نگران‌کننده‌تر به نظر میرسد، احتمال افزایش مجدد قیمت مسکن است. 

خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌ها، با بیان اینکه بازار مسکن با توجه به نوسانات ارزی از لحاظ قیمتی جهشی را در ماه‌های آینده و تا پایان سال پیش رو دارد، گفته: «افزایش قیمت مسکن در تمامی محلات تهران باعث شده که میزان معاملات در بسیاری مناطق به حداقل رسیده است.»

او در گفت‌وگوی خود با باشگاه خبرنگاران جوان تصریح کرده که طبق آمارها، یک‌سوم خانوارها در تهران مستأجر هستند، اما در این شرایط، روند رشد قیمتی در بازار اجاره نسبت به فروش کمتر خواهد بود. لکن در آینده نزدیک، قطعاً شاهد افزایش جهشی قیمت‌ها در بخش خرید و فروش خواهیم بود.