به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، سارا نیکبنیاد مسئول میز محیطزیست معاونت راهبردی ریاستجمهوری امروز در نشست تخصصی مدیریت مشارکتی تالابهای کشور که در دانشکدگان کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت: تمدن ایران بهعنوان یکی از تمدنهای بنیانگذار جهان بر دو اصل بنا شده است؛ دیدگان تمدن کاریزی و خردورزی.
وی تمدن کاریزی را به معنای تداوم دانست و خاطرنشان کرد: مشارکت کاریز یعنی مقولهای که در طول دههها و سدهها قناتی را حفر و با مشارکت همه افراد جامعه از آن بهرهبرداری میکنند و گسترش آن را به نوعی تداوم میبخشند؛ قنات یا کاریز یک پروژه نیست که از زمانی آغاز و در زمانی تمام شود، بلکه یک کار مداوم در طول زمان و با مشارکت همگانی است.
نیکبنیاد ویژگی اصلی کاریز را استمرار، مشارکت و بهرهبرداری نسلهای بعدی از آن خواند و مطرح کرد: در دورههای قبل نیز کسبه تأمین مالی کرده و بخشهای مختلف جامعه کاریز را بنا میکردند. از طرفی بنمایه این تمدن، خرد است که فراتر از عقل شمرده میشود و در فرهنگ و تمدن ایران به معنای دیدن لایههای آشکار و نهان یک مقوله است.
هیچ دولتی تمایل ندارد قدرتش را به اشتراک بگذارد
مسئول میز محیطزیست معاونت راهبردی ریاستجمهوری یافتن و درک عمق موضوعات و پدیدههای موجود در پیرامون یا درون انسان را نیز به معنای خرد دانست و عنوان کرد: تأکید من بر این دو مقوله از دیدگاه ناسیونالیستی نیست، بلکه به این دلیل است که ما از درون، مسائل داخلی خود را نگاه کنیم، نه از برون که از این طریق راههای جدیدی باز شود.
وی توضیح داد: اگر بخواهم برای خرد معادلی در علم غربی معرفی کنم، مدیریت راهبردی و سیستمی را پیشنهاد میدهم؛ با همین دیدگاه، حفظ تالاب از سرچشمه آن صورت میگیرد؛ جلوتر از دهه 30 برنامهریزی مدرن در ایران آغاز شد و شکل جدیدی از خردورزی که به کشور ورود کرد نتوانست همه ابعاد موضوعات داخلی را پوشش دهد و نتیجه، وضعیت کنونی شد.
نیکبنیاد تصریح کرد: وقتی صحبت از مشارکت در حفاظت از محیطزیست میشود، فراموش نکنیم که هیچ دولتی تمایل ندارد قدرت خود را به اشتراک بگذارد، این در حالی است که دولتها و نظامهای سیاسی برای بقای خود مجبور هستند قدرتشان را با مردم به اشتراک بگذارند. همه دولتها به دلایل سیاسی میخواهند برای خود دستاوردسازی کنند.
دغدغه محیطزیست به دولت تسری مییابد
وی اضافه کرد: این بدان معناست که در دورهای کوتاه بهسرعت نتیجه بگیرند تا بتوانند اهداف سیاسی خود را محقق کنند که این موضوع تهدیدی برای منابعطبیعی است. به نظر میرسد دولت چهاردهم نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای اینکه ناچار است بحرانها را حل کند و میزان رضایتمندی مردم را افزایش دهد، به سراغ منابعطبیعی میرود.
مسئول میز محیطزیست معاونت راهبردی ریاستجمهوری با بیان اینکه عملاً انجام کار راهبردی بلندمدت در شرایط بحرانی فعلی همواره به حاشیه رانده میشود، اذعان کرد: موضوع مشارکت مردمی نیز موانع بسیاری دارد و به نظر میرسد دولتهای ایران خیلی با این موضوع راحت نبودند اما از نظر من دولت کنونی یک امتیاز ویژه دارد که برای ما فرصتی مغتنم است.
نیکبنیاد افزود: شخص رئیس دولت دغدغه محیطزیستی داشته و به مشارکت اعتقاد دارد و همین نگاه به دولت نیز تسری پیدا میکند، اگرچه مقاومتهای بسیاری در نظام اداری و حکمرانی ما هست اما دغدغه فوق موجب شده حداقل در انتخاب و انتصاب برخی افراد این رویکرد مورد توجه قرار گیرد. فرصت برای مشارکت در حوزه محیطزیست بسیار اندک است.
تلاش برای نهادینهسازی نگاه مشارکتی در امر حفاظت از محیطزیست
وی اظهار کرد: رویکردی که ما در این معاونت اتخاذ کردهایم این است که بتوانیم خردورزی و نگاه راهبردی و سیستمی را حداقل در دولت نهادینه کنیم. به دلایل مذکور، امیدوار به انجام کارهای طولانیمدت نیستیم اما در راستای تحقق این هدف تلاش میکنیم تا بتوانیم این نگاه راهبردی را در حد توان و امکان در دولت و سپس جامعه نهادینه کنیم.
مسئول میز محیطزیست معاونت راهبردی ریاستجمهوری عنوان کرد: تمام توان خود را به کار میگیریم تا نگاه مشارکتی در امر حفاظت از محیطزیست در دولت نهادینه شود و ما هم در این زمینه نقش خود را ایفا میکنیم تا این نگاه در دولت تقویت شود. در این مدت باید نگاه عقلانی، خردمندانه، راهبردی و سیستماتیک را به هر جایی که هستیم تزریق کنیم.
انتهای پیام/
∎