شناسهٔ خبر: 71399210 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

گاردین گزارش می‌دهد؛ شرکت‌های بریتانیایی برای پیامدهای جنگ تجاری ترامپ آماده می‌شوند

صاحب‌خبر -

شفقنا – در حالی که ممکن است انگلیس مستقیماً در خط آتش نباشد، اثرات جانبی بر تجارت جهانی باعث نگرانی کسب‌وکارهای بریتانیایی شده است.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از گاردین، فیونا کونور، مدیرعامل شرکت Trust Electric Heating، یک تولیدکننده رادیاتور در لیدز، که در حال بررسی گسترش به بازار ایالات متحده آمریکا بوده است، می‌گوید: «ما در حال حاضر آسیب‌پذیر هستیم.»

پس از شروع قابل پیش‌بینی اما غیرقابل پیش‌بینی دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، کونور نگران است که گزینه‌های او محدود شود، زیرا کسب‌وکارها در سراسر انگلیس خود را برای یک جنگ تجاری جهانی آماده می‌کنند.

رهبران کسب‌وکارها امیدوارند که انگلیس بتواند از تعرفه‌های گسترده ایالات متحده آمریکا دوری کند، اما کارشناسان هشدار می‌دهند که تکه‌تکه شدن نظم تجارت بین‌المللی همچنان تأثیرات مخربی بر اقتصاد نسبتاً کوچکی مانند انگلیس خواهد داشت. با تأکید بر این خطر، تعرفه‌های ۲۵ درصدی ترامپ بر فولاد و آلومینیوم که این هفته اعلام شد – از جمله بر صادرکنندگان انگلیس – و در اوایل مارس به اجرا درمی‌آید، می‌تواند صنعت بریتانیا را تحت تأثیر قرار دهد.

ترامپ روز پنجشنبه با اعلام «تعرفه‌های متقابل» بر روی کشورهای مختلف، دنیای تجارت جهانی را بیشتر به هم ریخت. وی ادعا کرد این تعرفه‌ها «عدم تعادل‌های دیرینه» در اقتصاد جهانی را برطرف می‌کند. رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرد که این سیاست جدید شامل کشورهایی می‌شود که بر کالاهای آمریکایی مالیات بر ارزش افزوده (VAT) اعمال می‌کنند. اقتصاددانان معتقدند این امر می‌تواند منجر به افزایش مالیات بر کالاهای انگلیس وارداتی به ایالات متحده آمریکا شود.

به عنوان مالک یک کسب‌وکار با رشد سریع، کونور در ماه‌های اخیر بین لیدز و نیویورک در حال پرواز بوده است، تا ارتباطات خود را در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان برای فروش رادیاتورهای برقی شرکت خانوادگی‌اش که برنده جایزه نیز شده، تقویت کند.

او می‌گوید: حالا با این تعرفه‌ها، امیدوارم مهارت‌های مذاکره‌ای نخست وزیر کیر استارمر قوی باشد. من اگر جای او بودم، به آنجا می‌رفتم، به چشمان [ترامپ] نگاه می‌کردم، دستش را می‌فشردم و این معامله را انجام می‌دادم.

ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری انگلیس است؛ رابطه‌ای که سالانه نزدیک به ۳۰۰ میلیارد پوند ارزش دارد. بیشتر این تجارت در بخش خدمات است، که عمدتاً شامل بانک‌ها، شرکت‌های حقوقی و حسابداری در شهر لندن و وال استریت می‌شود، که مشمول تعرفه‌ها نیستند. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی بین دو کشور در مجموع بیش از ۱ تریلیون پوند است.

صادرات کالاهای انگلیس – که عمدتاً شامل خودروها، محصولات دارویی و پزشکی، مولدهای برق مکانیکی و ابزارهای علمی می‌شود – در سال منتهی به پایان سپتامبر ۲۰۲۴، ۵۸ میلیارد پوند ارزش داشت. کالاهای وارداتی از ایالات متحده آمریکا تنها ۲ میلیارد پوند کمتر بود، که عمدتاً شامل نفت و مولدها می‌شد.

در حالی که ترامپ با تعرفه‌ها هم متحدان و هم دشمنان کشورش را هدف قرار می‌دهد، دولت استارمر سعی کرده است به رئیس‌جمهور آمریکا نزدیک شود. این در حالی است که پس از برگزیت، او قصد دارد رابطه با اتحادیه اروپا را نیز بازسازی کند. نخست‌وزیر قرار است اواخر این ماه با ترامپ دیدار کند، و وزرای برتانیایی این هفته با خودداری از امضای یک توافقنامه هوش مصنوعی در اجلاسی مهم در پاریس، به همراه ایالات متحده آمریکا، سعی در جلب رضایت کاخ سفید داشتند.

با توجه به اینکه استارمر غالباً لحنی ملایم‌تر نسبت به دیگر رهبران جهانی دارد، برخی اقتصاددانان معتقدند که استراتژی او می‌تواند موفق باشد، زیرا او از استقلال انگلیس پس از برگزیت برای مذاکرات تجاری با ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و چین استفاده می‌کند. با این حال، دیگران هشدار می‌دهند که انگلیس خارج از اتحادیه اروپا در موقعیت ضعیف‌تری قرار دارد و در نهایت نیاز دارد که یک طرف را انتخاب کند.

ریس دیویس، مشاور سابق تجارت دولت، که اکنون در شرکت مشاوره‌ای Flint Global مشغول فعالیت است، می‌گوید: اندازه اقتصاد انگلیس به این معنی است که اگر تحت فشار قرار گیرد، توانایی آن برای تلافی به روشی واقعاً معنادار محدود است.

«در حالی که بریتانیا به دنبال آماده‌سازی اقدامات متقابلی است که به دقت برای حداکثر تأثیر سیاسی کالیبره شده اند – و تقویت روابط تجاری گسترده‌تر – بهترین امید این است که زیر رادار حرکت کند در حالی که ترامپ به کشورهایی نگاه می‌کند که ایالات متحده با آن‌ها کسری تجاری مداوم دارد.»

ترامپ عمدتاً توجه خود را بر کانادا، مکزیک و چین متمرکز کرده است، که به طور قابل توجهی بیشتر از آنچه وارد می‌کنند، به ایالات متحده صادرات دارند. انگلیس رابطه تجاری متعادل‌تری با آمریکا دارد.

استارمر همچنین می‌تواند به یک ویژگی آماری تکیه کند. آمار ایالات متحده نشان می‌دهد که این کشور دارای مازاد تجاری کالا با انگلیس به میزان حدود ۱۲ میلیارد دلار (۹.۶ میلیارد پوند) است، اما انگلیس گزارش کرده است که با ایالات متحده حدود ۲ میلیارد پوند مازاد تجاری دارد. اداره آمار ملی این عدم تطابق را تا حدی به تعاریف قلمرویی نسبت می‌دهد، زیرا داده‌های ایالات متحده شامل جزیره‌های وابسته به تاج و تخت بریتانیا است، برخلاف انگلیس.

با این حال، رهبران کسب‌وکار هنوز نگران خطر تغییرات طوفانی معمول از سوی رئیس‌جمهور ایالات متحده هستند. تحقیقات اتاق بازرگانی انگلیس (BCC) نشان می‌دهد که ۶۳ درصد از تولیدکنندگان معتقدند صادرات تحت تأثیر تعرفه‌های واشنگتن قرار خواهد گرفت.

شرکت دیگری که خود را مستقیماً در خط آتش می‌بیند، Europlaz Technologies است – یک تولیدکننده محصولات با دقت بالا برای دستگاه‌های پزشکی که در اسکس مستقر است. بازار ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین مقصد صادرات ابزارهای علمی انگلیس است، که در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۳ میلیارد پوند ارزش داشت.

روری اوکیف، مدیر تجاری Europlaz Technologies، می‌گوید که رویکرد «چکش‌آسای» ترامپ می‌تواند منجر به یک «زلزله تجاری» برای شرکت او شود.

او می‌گوید: سه تا از بزرگ‌ترین مشتریان ما حضور سنگینی در ایالات متحده دارند، و بسیاری از مشتریان ما که مستقر در انگلیس هستند، برای سهم عمده فروش خود به بازار آمریکا وابسته هستند. واقعیت این است که تعرفه‌ها به معنای هزینه‌های بالاتر و هزینه‌های بالاتر به معنای قیمت‌های بالاتر و کاهش رقابت‌پذیری است.

اد دیوی، رهبر حزب لیبرال دموکرات، روز چهارشنبه از استارمر خواست که در صورتی که ترامپ به برنامه‌های خود برای ضربه زدن به صنعت فولاد انگلیس ادامه داد، «تعرفه‌های تسلا» اعمال کند.

او گفت: منفعل و امیدوار بودن به اینکه ترامپ به ما آسیب نزند، جواب نمی‌دهد. تنها راهی که می‌توانیم با ترامپ و [ایلان] ماسک مقابله کنیم، مذاکره از موضع قدرت و نشان دادن این است که از آن سوی اقیانوس نمی‌توان از انگلیس زورگیری کرد.

حتی اگر لندن بتواند از تعرفه‌های خاص اجتناب کند، کارشناسان هشدار می‌دهند که کاهش گسترده‌تر در تجارت بین‌المللی به انگلیس آسیب می‌زند. زنجیره‌های تأمین جهانی به این معنی است که شرکت‌های انگلیس همچنان می‌توانند تحت تأثیر تعرفه‌های واشنگتن بر دیگر کشورها قرار گیرند – مانند تولیدکنندگانی که قطعات را به مکزیک یا اتحادیه اروپا ارسال می‌کنند، که برای ساخت محصولات نهایی صادراتی به بازار ایالات متحده، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آنتونی اوبراین، رئیس استراتژی بازار در گروه فینیکس، می‌گوید: کاهش در سایر مناطق می‌تواند تأثیر بیشتری در کاهش رشد انگلیس در مقایسه با خودِ تعرفه‌ها داشته باشد.

نحوه پاسخ انگلیس نیز می‌تواند مهم باشد. اقتصاددانان بازار آزاد از استارمر خواسته‌اند که در صورت هدف قرار گرفتن انگلیس توسط ترامپ، تلافی نکند، و استدلال کرده‌اند که در حالی که صادرکنندگان انگلیس تحت تأثیر قرار می‌گیرند، مصرف‌کنندگان بریتانیایی از قیمت‌های بالاتر کالاهای آمریکایی در امان خواهند ماند.

با این حال، چنین نتیجه‌ای به اقتصاد انگلیس ضربه می‌زند. بانک انگلستان، که به دقت وضعیت را زیر نظر دارد، هشدار داده است که هر چیزی که تجارت جهانی را مختل کند، برای رشد مضر است. سرمایه‌گذاری کسب‌وکارها می‌تواند متوقف شود، در حالی که تعرفه‌های ایالات متحده آمریکا بر دیگر کشورها، از جمله چین – بزرگ‌ترین صادرکننده جهان – می‌تواند منجر به انحراف محصولات آن به انگلیس و اشباع بازار شود.

جان گلن، اقتصاددان ارشد در موسسه Chartered Institute of Procurement and Supply، می‌گوید که انگلیس در موقعیت دشواری قرار دارد.

«ما این فرصت را داریم [پس از برگزیت] که به تنهایی بایستیم و با ترامپ به توافق برسیم. آیا او مایل به انجام این کار است؟ نمی‌دانم. آیا ما در موقعیتی قوی برای مذاکره هستیم؟ فکر نمی‌کنم. آیا می‌توانیم به عنوان میانجی بین اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا عمل کنیم؟ بسیار محتمل است.»

ویلیام بین، رئیس سیاست تجاری در BCC، هشدار داد که برنامه‌های ترامپ برای تعرفه‌های متقابل و تفاضلی، هزینه و عدم اطمینان بیشتری برای سرمایه‌گذاران، کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان در سراسر جهان ایجاد خواهد کرد.

او هشدار داد: برنامه‌ها برای در نظر گرفتن نظام‌های مالیات بر ارزش افزوده کشورها می‌تواند منجر به سناریوهای تعرفه‌ای پیچیده و پرهزینه شود که هنجارهای تجاری تثبیت شده را برهم می‌زند. بسیار حیاتی است که دولت انگلیس وارد جنگ تجاری تعرفه‌های تلافی‌جویانه که به راحتی می‌تواند از کنترل خارج شود، نشود.

شرکت مشاوره‌ای Capital Economics محاسبه کرده است که اگر ایالات متحده مالیات بر ارزش افزوده و نرخ‌های تعرفه را با هم ترکیب کند، انگلیس می‌تواند با مالیات‌هایی تا ۲۴ درصد مواجه شود که در این صورت پس از هند (۲۹ درصد)، برزیل (۲۸ درصد) و اتحادیه اروپا (۲۵ درصد) از نظر شدت قرار می‌گیرد.

پل اشورث، اقتصاددان ارشد آمریکای شمالی در Capital Economics، گفت: ترامپ به نظر می‌رسد که ایده اعمال یک تعرفه جهانی ثابت ۱۰ یا ۲۰ درصدی بر واردات از همه کشورها را کنار گذاشته است. اما معیارهای گسترده‌ای که برای ارزیابی تعرفه‌های متقابل جدید او استفاده خواهد شد، که به صورت کشور به کشور اعمال می‌شود، به این معنی است که تغییر جهت او احتمالاً منجر به افزایش حتی بیشتر میانگین تعرفه‌ها و قیمت‌های مصرف‌کننده در ایالات متحده آمریکا خواهد شد.

پت مک‌فادن، صدراعظم دوک نشین لنکستر و یکی از ارشدترین وزیران استارمر، روز پنجشنبه گفت که دولت انگلیس «صبر خواهد کرد و خواهد دید» که آیا تعرفه‌های اعلام شده توسط ترامپ «واقعاً اجرایی می‌شوند یا خیر».

این خبر را در گاردین ببینید.