شناسهٔ خبر: 71394653 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند

کشف سیارکی که احتمال برخورد اندکی با زمین دارد هیاهوی زیادی ایجاد کرده و اکنون سازمان های مختلف در تلاشند با کمک تلسکوپ ها به اطلاعات بیشتری درباره آن دست یابند و از سیاره خاکی محافظت کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سی ان ان، دو درصد احتمال دارد سیارکی به نام ۲۰۲۴YR۴ که به تازگی کشف شده در سال ۲۰۳۲ میلادی با زمین برخورد کند. هرچند چنین احتمالی بسیار اندک است اما ستاره شناسان به دقت و از نزدیک این صخره فضایی را رصد می کنند تا جزئیات بیشتری در این باره بیابند. احتمالا در آینده نزدیک قدرتمندترین ابزارهای رصد فضا نیز در این فرایند شرکت می کنند.

تاکنون اطلاعات زیادی از سیارک به دست نیامده به جز آنکه عرض آن حدود ۴۰ تا ۹۰ متر و درحدود یک ساختمان بزرگ است. چنین صخره ای حتی به اندازه سیارک «قاتل سیاره» که ۶۶ میلیون سال قبل با زمین برخورد کرد و به انقراض دایناسورها منجر شد، نیز نیست. تخمین زده می شد قطر آن سیارک حدود ۱۰ کیلومتر و آخرین نمونه بزرگ از چنین جسم فضایی بوده که با زمین برخورد کرده است.

البته باید در نظر داشت سیارک های کوچک تر در صورت برخورد با زمین خسارت هایی در سطح منطقه ای به وجود می آورند. به همین دلیل ستاره شناسان باید هرچه سریع تر به اطلاعاتی درباره ۲۰۲۴YR۴ دست یابند. دستیابی به اطلاعات بیشتر، مانند اصلاح مسیر صخره فضایی، ممکن است احتمال برخورد مستقیم را به صفر برساند. اما کارشناسان مدت زمان محدودی برای رصد سیارک دارند زیرا این صخره از ماه آوریل ناپدید می شود. در همین راستا آنها تصمیم دارند چشمان قدرتمند تلسکوپ فضایی جیمز وب را به سمت این سیارک بچرخانند تا اندازه و مدار آن را دریابند.

نگاه تلسکوپ ها به سوی سیارک

تلسکوپ اطلس در شیلی در ۲۷ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی این سیارک را کشف کرد اما محققان از اوایل ژانویه ۲۰۲۵ میلادی از رصد خانه Magdalena Ridge در نیومکزیکو، تلسکوپ دانمارکی و همچنین تلسکوپVLT در شیلی برای ردیابی صخره فضایی استفاده کرده اند که هم اکنون در فاصله بیش از ۴۸ میلیون کیلومتری زمین قرار دارد و به سرعت از آن دور می شود. به گفته محققان این شی آسمانی تا اوایل آوریل سال جاری میلادی قابل مشاهده خواهد بود و همزمان با مدار زدن دور خورشید از نظر ناپدید می شود.

دستیابی به دانشی درباره اندازه دقیق سیارک به تخمین آنکه ۲۰۲۴YR۴ در مسیر برخورد با زمین قرار دارد یاخیر ، کمک می کند. یکی از محققان در این باره می گوید: اگر مشخص شود ابعاد سیارک به اندازه حداکثر میزان تخمینی آن است، برخورد آن بازمین ممکن است آسیب انفجاری را تا ۵۰ کیلومتر (۳۱ مایل) از محل ایجاد کند. البته در این شرایط بعید است که سیارک با زمین برخورد کند. همچنین باید توجه داشت پتانسیل خسارت مربوط به سرعت بالای این صخره فضایی( حدود ۱۷ کیلومتر برثانیه) هنگام ورود به اتمسفر زمین است.

سازمان ملل وارد عمل می شود

با این وجود سیارکی در این ابعاد هر چند هزار سال یک بار با زمین برخورد می کند و ممکن است خسارت های سنگینی به برخی مناطق وارد کند.

به نوشته نشریه سان، دیوید رانکین، مهندس ناسا در پروژه Catalina Sky Survey یک«مسیر ریسک» طراحی کرده که نشان می دهد این سیارک ممکن است در کجا فرود بیاید. محاسبات مذکور حاکی از آن است که صخره فضایی از بالای آمریکای جنوبی، اقیانوس آرام، جنوب شرقی آسیا، دریای عرب و آفریقا می گذرد.اما محل برخورد دقیق آن با زمین به گردش سیاره وابسته است. کشورهای هند، پاکستان، بنگلادش، اتیوپی، نیجریه، ونزوئلا، کلمبیا و اکوادور در معرض این خطر قرار دارند. البته شهروندان این کشورها نباید نگران باشند زیرا احتمال برخورد سیارک با زمین بسیار اندک است.

به نوشته بی بی سی با این وجود سازمان های دفاع سیاره ای سازمان ملل از نزدیک سیارک را رصد می کنند. هر شی آسمانی که با قطر بیش از ۵۰ متر و احتمال برخورد بیش از یک درصد با زمین، موجب فعالسازی مجموعه اقدامات احتیاطی می شود تا چنین تهدیدی هرچند کوچک به دقت رصد ودر صورت لزوم گام هایی برای رفع آن انجام شود. نخستین مرحله فعالسازی دو گروه واکنش سیارکی تایید شده سازمان ملل است که یکی از آنها شبکه بین المللی هشدار سیارک(IAWN) به ریاست ناسا و دیگری گروه مشاوره برنامه ریزی ماموریت فضایی (SMPAG) به رهبری آژانس فضایی اروپا است.

در حال حاضرSMPAG جلساتی برگزار کرده تا گام های بعدی را مشخص کند. این گروه معتقد است هنوز برای انجام اقدام اضطراری زودهنگام است اما تحولات در مسیر تهدید برخورد سیارک با زمین را رصد می کند. جلسه دیگری در پایان آوریل یا اوایل ماه می برای تصمیم گیری درباره فعالیت های آتی برگزار می شود.