وزیر جهاد کشاورزی بر ساختگیبودن نرخهای برنج موجود در بازار تاکید دارد. اما روی واقعی ماجرا این است که با همین قیمتهای ساختگی برنج از سفره مردم حذف شده است.
به گزارش تجارتنیوز، بازار برنج این روزها دچار نوسان قیمت شدیدی شده و حتی در مواردی قیمت این محصول از مرز 200 هزار تومان هم عبور کرده است. وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه جلسه هیأت دولت در هفته گذشته به این موضوع اشاره کرد و گفت که قیمت برنج ساختگی است و دلیل این امر را احتکار دانست. با توجه به این اظهارات، این پرسش ایجاد میشود که چرا بازار برنج به این مرحله رسیده و چگونه میتوان قیمتها را کنترل کرد؟
بررسی بازار برنج از مهر تا بهمن سال جاری حاکی از آن است که قیمت برنج در چهار ماه گذشته، رشد چشمگیری داشته است. به طور مثال در مهرماه سال جاری، هر کیلو برنج هاشمی با قیمت 108 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسید. همچنین برنج طارم اصل و برنج دم سیاه به ترتیب 108 هزار و 110 هزار تومان قیمتگذاری شدهاند. برنج فجر 90 هزار تومان و برنج ندا 55 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در اختیار مصرفکنده قرار میگرفت.
اما بررسی قیمتها در بهمنماه حاکی از آن است که برنج هاشمی گیلان با قیمت 198 هزار تومان به فروش میرسد که این امر نشاندهنده افزایش 83 درصدی قیمت برنج طی چهارماه اخیر است. همچنین قیمت برنج طارم هم با افزایش 44 درصدی، به 156 هزار تومان رسیده است. قیمت برنج دم سیاه در مهرماه سال جاری 110 هزار تومان بود. اما حال قیمت این محصول 99 درصد افزایش داشته و با قیمت 219 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار عرضه میشود.
البته قیمت برنج فجر هم در این بازه زمانی 72 درصد افزایش داشته و قیمت آن از 90 هزار تومان به 155 هزار تومان رسیده است. علاوه بر این، قیمت برنج ندا هم 55 هزار تومان بود که در بهمنماه قیمت آن به 93 هزار تومان افزایش یافته که این نشاندهنده رشد 69 درصدی قیمت این محصول طی چهارماه گذشته است. با توجه به بررسی فروشگاههای اینترنتی مشخص میشود که قیمتها ساختگی نیست و در برخی از انواع برنج، قیمتها از مرز 200 هزار تومان هم عبور کرده و حتی تا قیمت 220 هزار تومان هم خرید و فروش میشود.
دلایل مختلفی از سوی فعالان صنفی و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی برای این افزایش قیمتها ذکر شده است. یکی از دلایل عمده این موضوع این است که بنکداری به شکل گذشته از بین رفته و پای شرکتهای زنجیرهای به بازار این محصول باز شده است. این شرکتها برنج را با قیمت پایین از کشاورز خریداری میکنند و با قیمت بالا در بازار توزیع میکنند. حتی این شرکتها در برخی از موارد، برنج را به صورت قطرهچکانی به بازار تزریق میکنند که همین امر باعث از بیین رفتن تعادل بازار میشود.
علاوه بر این مورد، ممنوعیت واردات هم بر بازار محصول تأثیر گذاشته است. واردات برنج هرساله از ابتدای مردادماه تا آذرماه ممنوع میشود که در چنین شرایطی قطعا قیمت برنج تحت تإثیر قرار میگیرد. جندی پیش، جبرئیل برادری، رئیس جهاد کشاورزی استان تهران، عنوان کرده بود که خبر تغییر ارز وارداتی برنج باعث شده که دلالان برنجهای خود را به بازار عرضه نکنند. همین امر باعث گرانی برنج در بازار شده است. حتی در لایحه بودجه 1404 ذکر شده بود که نرخ ارز ترجیحی برنج از 28 هزار و 500 تومان به 38 هزار و 500 تومان تغییر میکند. البته وزیر جهاد کشاورزی هم اعلام کرده بود که طی مذاکرهای با رئیس جمهور، قرار نیست فعلا تغییری در نرخ ارز صورت گیرد.
در روزهای اخیر، بسیاری از کالاهای اساسی نظیر برنج، حبوبات، لبنیات، سیبزمینی، تخممرغ و... افزایش قیمت داشتهاند. این گرانی دومینووار نشاندهنده ضعف وزارت جهاد و حتی ستاد تنظیم بازار در مدیریت بازار است. عدم برنامهریزی مناسب در بخش تولید، توزیع، واردات، صادرات و... باعث شده تا بازار این محصولات با نوسان قیمت شدید مواجه شوند. بنابراین، وزارت جهاد، نهادهای نظارتی و ستاد تنظیم بازار باید برای کنترل قیمتها و به تعادل رساندن بازار اقدام کنند. علاوه بر این، باید برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی پیش از این برنامهریزی میشد. تا زمانی که وزارت جهاد و ستاد تنظیم بازار تدابیر و برنامهریزی درستی نداشته باشد، حتی در صورت حل این مشکلات، بازهم چنین اتفاقاتی رخ میدهد.