اما پس از این اتفاق شاهد نوسانهای بسیاری در بازار سرمایه شدیم، بهطوری که روزی بورس سبزپوش بود و روزی دیگر قرمزپوش.
اما چرا باوجود اینکه تحلیلگران تغییر سیاستهای ارزی را مثبت ارزیابی کرده و صنایع پتروشیمی، پالایشی، فولاد، فلزات رنگی، صنایع معدنی و غیره را برنده این تغییرات عنوان کردند، اما همچنان شاهد نوسانهای بسیار در این بازار هستیم؟ چرا باوجود این اتفاق همچنان شاهد جاماندن بورس از بازارهای موازی نظیر ارز و طلا هستیم و اساساً این رشد قابل توجه که کارشناسان بر آن تأکید داشتند چه زمانی بر عملکرد شاخص بورس خود را نشان میدهد؟
متغیرهای متعدد مؤثر بر بازار بورس
محمدرضا فلفلانی، کارشناس بازار بورس در گفتوگو با خبرنگار قدس در پاسخ بهاینکه چرا پس از تغییر سیاستهای ارزی، شاهد رشد بورس نسبت به بازارهای موازی نبودیم، ابراز کرد: این موضوع را میتوان از چند زاویه مورد بررسی قرار داد. نخست اینکه آیا بازار بورس از همین یک متغیر تأثیر میپذیرد؛ قاعدتاً یکی از مهمترین موضوعات، مدیریت ریسک است که در این میان مسائل مربوط به حوزه ژئوپلتیک و مسائلی که به حضور ترامپ و تأثیر آن بر بازار و اقتصاد باز میگردد میتواند ریسکهایی را به بازار مخابره کند و بازار را در حالت تدافعی قرار دهد. درحال حاضر بازار منتظر است این شرایط روشن و شفاف شود و بعد نسبت به خرید و یا فروش سهام اقدام کند و این را میتوان با نگاه کردن به ارزش معاملات تطبیق داد. وقتی ارزش معاملات نسبت به یک ماه گذشته به نحوه بااهمیتی کاهش یافته، نشان میدهد خریدار و فروشنده هردو در حالت بیتصمیمی و انتظار برای روشنتر شدن موضوعات منطقه، سیاست و اقتصاد به سر میبرند.وی اضافه کرد: زاویه دید دوم هم میتواند این باشد که باوجود اینکه اثر تغییر سیاستهای ارزی که البته اقدامی مثبت برای بازار سرمایه بود و افزایش حاشیه سود شرکتها را بهدنبال داشت، بر بازار منعکس شد؟ البته دیدیم سهام شرکتهایی چون پتروشیمیها، پالایشیها، فولاد، فلزات رنگی و غیره رشد نسبی را تجربه کردند و تا حدی این اثر در قیمت سهام آنان منعکس شد، اما از جایی بهبعد متغیرهای دیگری هم نیاز است. بهطور مثال موضوعات مالیاتی و نرخ خوراک صنایع همچنان وجود دارد و ذهن اهالی بازار را به خود مشغول کرده و همین سبب شده افرادی که در بازار دنبال تغییرات بنیادین هستند منتظر باشند تا گزارشهای جدید شرکتها روی کدال قرار گیرد و ببینند تغییر بهچه شکل است تا برای خرید و یا فروش اقدام کنند.
وجود فضای بیتصمیمی در بازار بورس
این کارشناس بازار بورس ضمن اشاره بهاینکه تمامی عواملی که مورد اشاره قرار گرفت منجر به این میشود که فضای بیتصمیمی در بازار بورس حاکم باشد، تصریح کرد: برداشت ما این است که حتی چنانچه متغیرها در سطح فعلی باقی بماند و در همین سطح هم شفافیت برای سرمایهگذاران ایجاد شود و بتوانند در یک فضای پیشبینیپذیر فعالیت کنند، احتمالاً سال آینده سال خوبی برای بازار سرمایه باشد بهاین شرط که سال آینده فضا پیشبینیپذیرتر باشد؛ در این صورت بازار مستعد رشد است.
فلفلانی ادامه داد: بهعقیده بنده حذف ارز نیما در شرایط فعلی هم تا حدودی بر نرخ سهام منعکس شد و پس از این اتفاق، ما شاهد یک رالی صعودی در بازار بودیم، البته این امر خیلی بادوام نبود، چراکه مابقی متغیرها به آن اضافه نشدند و چنانچه سایر موارد هم روشن شود بازار در سال آینده میتواند شرایط بهتری را تجربه کند.
بهعقیده وی، بازار میتواند تا انتهای سال و بهویژه تا اواخر اسفند شرایط بهتری را تجربه کند، اما در اسفند بهدلیل تسویه اعتباریها و یکسری متغیرهای دیگر، فشار فروش بر بازار هست، اما حتی چنانچه بازار بتواند سطح فعلی خود را حفظ کند، نشانهای مثبت است، چراکه قیمتهای فعلی میتواند کف نرخها برای شروع سال آینده باشد، بنابراین حفظ و تثبیت بازار در همین ناحیه فعلی هم یک نشانه مثبت برای شروع بهتر در سال آینده خواهد بود.
بازدهی بورس در 6 سال گذشته هزارو500 درصد بوده است
فردین آقابزرگی دیگر کارشناس بازار بورس هم در گفتوگو با خبرنگار قدس گفت: بهعقیده بنده دولت جدید و مسئولان اقتصادی فعلی نهایت نگاه مثبت برای حمایت از حقوق سهامداران خرد و بازار سرمایه را دارند و عملکرد آنان بسیار متمایزتر و با فاصله نسبت به دوره گذشته است.وی بازنگری در نرخ بهره از 30 به 25درصد با بازه زمانی چهار ساله و متوقف کردن نماد برخی پتروشیمیها بهدلیل وجود ابهامات را نشانههایی از نگاه حمایتی مسئولان به بازار سرمایه برشمرد و ابراز کرد: باید توجه داشته باشیم که در سال جاری بورس هیچ مشکلی ندارد، البته وجود ریسکها در منطقه و درگیریهای لفظی میان ایران و آمریکا تأثیراتی بر بازار سهام گذاشته، اما باید بهاین نکته توجه کرد که در بازههای بلندمدت حداقل 6-5 ساله و از سال97 تا امروز شاهد روند مثبت در بازار بورس بودیم بهطور مثال از سال97 تا کنون سکه با بازدهی هزارو650 درصدی در رتبه نخست، بورس با بازدهی هزارو500 درصدی در رتبه دوم، مسکن با بازدهی هزارو100 درصد در رتبه سوم و دلار با بازدهی کمتر از 500درصدی در رتبه چهارم قرار دارند.آقابزرگی ضمن بیان اینکه بورس در سال97، 178هزار واحدی بود و امروز به 2 میلیون و 700 هزار واحد رسیده است، خاطرنشان کرد: اینکه میبینیم بورس بهیکباره قرمزپوش میشود بهدلیل تنشهای موجود در بازار است. این کارشناس بازار بورس در ادامه سخنان خود به تغییر سیاستهای ارزی دولت و تأثیر آن بر بورس اشاره کرد و ادامه داد: سیاستهای ارزی یکی از پارامترهایی است که با حذف نرخ ارز نیما و کاهش فاصله ارز آزاد و ارز دولتی این امیدواری را بهوجود آورد که در یک بازه میان مدتِ حداقل یک تا دو ساله تفاوت شیب صعودی قیمت تمام شده و کندی رشد نرخ فروش محصولات، زودتر به هم برسند؛ یعنی حاشیه سود ناخالص و خالص شرکتها در یک بازه دو ساله بهدلیل حادث شدن تورم و یا سطح عمومی قیمتها جبران شود.
وی چشمانداز بورس را بهدلیل متأثر بودن از افزایش سطح عمومی قیمتها و افزایش نرخ فروش محصولات ناشی از نرخ تصحیح ارزی، مثبت ارزیابی و ابراز کرد: شاید در مقاطع زمانی کوتاهمدت یکی از بازارها جلوتر و یا عقبتر قرار گیرد، اما تجربه به ثبترسیده بازده بورس در زمان بلند 5 و 10 ساله نشان میدهد بالاترین بازدهی مربوط به بورس است که البته به دلیل ضریب بالای نقدشوندگی در بورس، با کوچکترین اتفاق بورس واکنش نشان داده و قرمز و یا با خبری سبزپوش میشود و این سرعت نقدشوندگی ویژگی مثبت بورس است که همین ویژگی مثبت ریسکپذیری آن را نیز بالا برده است.
آقابزرگی تأکید کرد: از 30 سال گذشته تا کنون بازدهی بورس 4هزارو600 برابر، بازدهی مسکن 2هزارو600 برابر، سکه هزارو900 برابر و دلار هزارو100 برابر بوده، بنابراین ملاحظه میکنید بورس جایگاه برتر خود را حذف کرده است.
خبرنگار: فرزانه زراعتی