جوان آنلاین: ششمین مرحله از دور اول تبادل اسرا میان حماس و صهیونیستها در شرایطی برگزار شد که مقاومت با اهدای یک ساعت شنی به یکی از اسرا که جمله «زمان رو به پایان است» روی آن به چشم میخورد، ضربالاجل مدنظر خود را یک بار دیگر به رخ اشغالگران کشید. همزمان، تلآویو میکوشد ناکامی در تحقق اهداف جنگ را با اجرایی شدن طرح کوچاندن فلسطینیان جبران کند، اما نمایندگان کشورهای عربی تأکید دارند که مهاجرتی صورت نمیگیرد، حماس هم تأکید دارد که اگر هم قرار بر مهاجرت باشد، مقصد آن بیتالمقدس خواهد بود.
جنبش مقاومت حماس روز چهارشنبه به دنبال نقض مکرر آتشبس، یک هیئت عالیرتبه از مسئولانش را به قاهره فرستاد. روز جمعه ابوعبیده، سخنگوی القسام، از تصمیم حماس برای آزادی «ساشا الکساندر توربانوف»، «ساگی دیکل حن» و «یائیر هورن» خبر داد. به این ترتیب، ششمین دور تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی، روز شنبه پس از ورود خودروهای سازمان جهانی صلیب سرخ به منطقه خانیونس در جنوب غزه اجرایی شد. مقاومت فلسطین این بار هم در کار رسانهای برای نشان دادن قدرت مقاومت سنگ تمام گذاشت و ۱۰قطعه سلاح متنوع در محل تحویل اسرا به نمایش گذاشت که سرایا القدس (شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی) و گردانهای شهید عزالدین القسام (شاخه نظامی جنبش حماس) در جریان نبرد طوفان الاقصی آنها را به غنیمت گرفتهاند. علاوه بر این و بنابر آنچه یک منبع در گردانهای القسام به الجزیره گفته بود، حماس برنامه را طوری ترتیب داده بود که تحویل اسرا با یک خودروی صهیونیستی غنیمتی در ۷ اکتبر، صورت گیرد. این منبع افزود: «القسام یک قطعه طلا به «ساگی دیکل حن» اسیر صهیونیست داد تا به دختر خود هدیه دهد. این دختربچه در ماه چهارم اسارت این صهیونیست به دنیا آمده است.»، اما نقطه عطف تبادل اسرا را میتوان در اقدام حماس مبنی بر اعطای یک ساعت شنی به یکی از اسرا خلاصه کرد. روی این ساعت نوشته شده بود: «زمان رو به پایان است» و پایین آن، عکس اسرای صهیونیست دیگر قرار داشت. حماس با این اقدام به صهیونیستها یادآور شد که اگر خواهان آزادی اسرای خود هستند، باید به این موضوع توجه کنند که زمان چندانی باقی نمانده است. روزنامه معاریو، با اشاره به اقدامات تبلیغاتی مقاومت در جریان تبادل اسرا نوشت: «تبلیغاتی که گردانهای قسام و گروهانهای قدس در مرحله ششم تبادل اسرا ارائه دادند، مانند انگشتی است که به چشم اسرائیل فرو میرود و پیامی قوی به اسرائیل ارسال میکند.» این روزنامه اسرائیلی به نمایش تجهیزات نظامی از جمله خودروهای زرهی و سلاحهای ارتش اسرائیل که در هفتم اکتبر توسط مقاومت فلسطین به غنیمت گرفته شده بود، اشاره کرد. این نمایش به عنوان بخشی از اقدامات تبلیغاتی مقاومت برای نشان دادن قدرت و موفقیتهای خود در برابر رژیم صهیونیستی انجام شده است. روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز تأکید کرد که حماس با به نمایش گذاشتن موفقیتهای خود در این تبادل، به دنبال تقویت روحیه مردم فلسطین و نشان دادن ضعف اسرائیل است. این روزنامه افزود که حماس در مراسم تحویل اسرا، پیامی علیه طرح مهاجرت ترامپ با این مضمون که هیچ مهاجرتی جز به سوی قدس وجود ندارد. ارسال کرد.
زندانهای اسرائیل، «گورستان زندهها»
دفتر نتانیاهو در واکنش به ششمین دور از تبادل اسرا، مدعی شد که حماس تلاش کرد توافق آتشبس را نقض و یک بحران خیالی را ایجاد کند. اما به لطف اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا منصرف شد و آزادی اسرا ادامه دارد و اسرائیل برای آزادی تمامی اسرای خود در نزدیکترین زمان ممکن با امریکا هماهنگ میشود. مقاومت اسلامی در واکنش به این اظهارات تصریح کرد: «عملیات تبادل امروز بر اساس پایبندی ما به میانجیگران و دستیابی ما به تضمینهایی جهت ملزم ساختن رژیم اشغالگر به توافق صورت گرفته است.» حماس عنوان کرد: «بر اساس وعده میانجیگران به ما و تضمینهایی که در این خصوص دادهاند، ما منتظر آغاز اجرای پروتکل انسانی از سوی رژیم اشغالگر هستیم.» جنبش حماس تصریح کرد: «رژیم اشغالگر برای آزاد کردن سایر اسیران خود، گزینهای جز اجرای کامل بندهای توافق آتشبس ندارد. تعلل بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و تلاشهایش برای فرار از الزامات توافق، برای نجات خودش و کابینهاش است و ما اجازه به شکست کشاندن این توافق را نخواهیم داد.» همچنین، روز شنبه در چارچوب تبادل اسرا، ۳۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد و ۳۳۳ اسیر دیگر که پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به دست رژیم اشغالگر بازداشت شده بودند، آزاد شدند. این اقدام در شرایطی صورت گرفت که همزمان، رژیم اشغالگر به خانههای عبدالرحمن مقداد و موسی نواوره دو اسیر فلسطینی که دیروز آزاد شدند، یورش برد. چهار اسیر فلسطینی نیز بهمحض آزادی از زندانهای اسرائیل به دلیل شرایط بد جسمانیشان به بیمارستان منتقل شدند. برخی از اسرا به دلیل شرایط بد جسمانیشان بهسختی حرکت میکردند. دیدهبان حقوق بشری اروپا- مدیترانه زندانهای اسرائیلی را «گورستان زندهها» توصیف کرد و گفت اسرای فلسطینی در این زندانها تا لحظه آزادیشان مورد شکنجه قرار گرفتهاند.
نشستهایی علیه کوچاندن
شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی به نقل از منابع صهیونیستی گزارش کرد مذاکرات مرحله دوم از تبادل اسرا عملاً میان نتانیاهو و نماینده امریکا در امور غرب آسیا و مقامات مصری شروع شده است. رویترز به نقل از برخی منابع از یک نشست پنججانبه در ریاض در ۲۰فوریه (۲ اسفند) برای مقابله با طرح رئیسجمهور امریکا درباره کوچاندن مردم غزه خبر دادند. گزارشها حاکی از این است که عربستان رهبری تلاشهای فوری عربی برای ایجاد طرحی درباره آینده غزه را بر عهده دارد. قرار است ایدههای اولیه طی نشستی در ریاض با حضور عربستان، مصر، اردن، قطر و امارات در نشست یاد شده بررسی شود. پیشنهادها احتمالاً شامل صندوق بازسازی نوار غزه با رهبری کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و توافقی برای کنار گذاشتن جنبش حماس است. البته بعید نیست این طرح به طرح ترامپ نامگذاری شود تا موافقت با آن حاصل شود. به گفته منابع عربی چهار پیشنهاد درباره آینده غزه ارائه شده، اما به نظر میرسد که در حال حاضر پیشنهاد مصر پایه و اساس تلاش کشورهای عربی برای ایجاد جایگزینی برای ایده ترامپ است. منابع امنیتی مصری اعلام کردند تازهترین پیشنهاد مصر شامل تشکیل کمیته فلسطینی برای حکمرانی در نوار غزه بدون مشارکت حماس و همکاری بینالمللی در بازسازی غزه بدون کوچاندن فلسطینیها و تلاش برای اجرای راهحل تشکیل دو دولت است. به گفته یک منبع دولتی عربی، نمایندگان عربستان، مصر، اردن، امارات و قطر و فلسطینیها این طرح را در ریاض قبل از مطرح شدن آن در نشست سران عربی در ۲۷فوریه (۹ اسفند) بررسی خواهند کرد و به نظر میرسد محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان نقش اساسی در این راستا داشته باشد. در این نشستها بر عدم اخراج مردم غزه از سرزمین خود و مخالفت با طرح کوچاندن تأکید خواهد شد.
نقض بند ۴۹ در توافق چهارم ژنو ۱۹۴۹
جنبش حماس، قدس و مسجدالاقصی را خط قرمزخود برای دشمن صهیونیستی اعلام و تأکید کرد که دشمن باید بداند تنها راه آزادی اسرایش مذاکرات و پایبندی به مفاد توافق آتشبس است. حماس در ادامه خطاب به تمام جهانیان تأکید کرد: «هیچ مهاجرتی جز به بیتالمقدس وجود ندارد و این پاسخ ما به تمامی فراخوانهای کوچ و انحلالی است که ترامپ و حامیان او میدهند.» این جنبش در ادامه بیانیه خود آورد: «ای قدس ما سرباز هستیم، پس شاهد باش که بر عهد و پیمان خود هستیم و در میدان (نبرد) استوار بدون عقبنشینی یا سازشی به راه آزادی ادامه میدهیم.»
طارق البنای، سفیر کویت و رئیس گروه عربی در سازمان ملل جمعه هم گفت: «گروه عربی به صورت قاطع با کوچاندن فلسطینیها از نوار غزه مخالف است. این اقدام نقض بند ۴۹ در توافق چهارم ژنو ۱۹۴۹ است که اخراج ساکنان اصلی از سرزمین خود با زور طی اشغال را ممنوع کرده است.» وی گفت: «کشورهای عربی کاملاً با این پیشنهاد مخالف هستند. این پیشنهاد چه علیه منفعت فلسطین باشد و چه علیه منافع کشورهای دیگر غیر قابل قبول است.» همچنین ریاض منصور سفیر فلسطین در سازمان ملل گفت: «هیئت بزرگی از گروه عربی با رئیس شورای امنیت دیدار و مخالفت قاطع خود را با کوچاندن اجباری فلسطینیها از مناطق خود در غزه و کرانه باختری اعلام کرد.» منصور گفت: «ما خواهان یک موضع عملی از سوی تمام کشورها در نشست آتی درباره راهحل تشکیل دو دولت هستیم که در یک کنفرانس بینالمللی گسترده در نیویورک با نظارت عربستان و فرانسه برگزار میشود.» ریاض منصور تأکید کرد: «تنها خود فلسطینیها میتوانند درباره خواستههایشان صحبت کنند. زمانی که نیم میلیون فلسطینی در یک شب سرد بیرون میمانند تا به سمت خانههای منهدم شده خود در شمال غزه حرکت کنند این پیام واضحی است مبنی بر اینکه آنها تنها میخواهند به سرزمین و اراضی خود بازگردند.»
نمای نزدیک
ترامپ: من حماس را تهدید کردم عملی کردنش با اسرائیل!
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا در ادامه موضعگیریها درباره تحولات غزه گفت: «ما ضربالاجلی برای آزادی تمامی اسرا تا امروز (۱۵ فوریه) ساعت ۱۲:۰۰ تعیین کردیم و حالا اسرائیل باید تصمیم بگیرد که چطور با این موضوع برخورد کند.» وی اضافه کرد: «ایالات متحده از هر تصمیمی که اسرائیل بگیرد، حمایت خواهد کرد.» ترامپ همچنین اشاره کرده که یکی از اسرا شهروند امریکایی است. او توضیح داد که رفتار حماس با آزادی اولیه اسرا تفاوت داشته است و این جنبش برخلاف بیانیه هفته گذشته خود که عنوان کرده بود به دلیل «نقض تعهدات»، اسرا را آزاد نمیکند، به دلیل فشارها و مذاکرات تغییر موضع داده و اقدام به آزادی اسرا کرده است.