شناسهٔ خبر: 71384302 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: گویانیوز | لینک خبر

» حالا چه می شود؟

صاحب‌خبر -

nowwhat.jpgمذاکره نمی‌کنیم، پس چه می‌شود؟ سیاست‌های جایگزین جمهوری اسلامی چیست؟

عطا محامد - ایران وایر

رهبر جمهوری اسلامی بر اساس اصل ۱۱۰ قانون اساسی، کسی است که می‌تواند «سیاست‌های کلی نظام» را مشخص کند.‍ او در ۱۹بهمن۱۴۰۳، سیاست جدیدی پیش گرفت که نگرانی‌های جدی‌ای در میان مردم ایران به‌وجود آورده است. «آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای»، در این سخنرانی گفت: «مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی را حل نمی‌کند» و تاکید کرد که تجربه گذشته نشان داده است که واشنگتن به تعهدات خود پایبند نیست. او با اشاره به مذاکرات دهه ۹۰ افزود: «مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، کوتاه آمدیم، اما نتیجه‌ای نگرفتیم.»

در پی این سخنان، سیاست‌مداران جمهوری اسلامی عملا یک صدا شده‌اند. «مسعود پزشکیان»، رییس‌جمهور ایران که در مناظرات انتخاباتی خود گفته بود «هیچ حاکمیتی در درون قفس نتوانسته به رشد و شکوفایی برسد و ما برای شکوفایی اول باید با کشورهای منطقه تعامل کنیم و سپس با سایر کشورها وارد گفت‌وگو و مذاکره شویم.» در ۲۲ بهمن از تناقض در مواضع رییس‌جمهور آمریکا انتقاد کرده و گفت واشنگتن از یک‌سو ادعای گفت‌وگو دارد و از سوی دیگر، تمام ابزارهای فشار و توطئه را علیه ایران به‌کار می‌گیرد و به نوعی مذاکره را منتفی دانست. این موضع با تقدیر خامنه‌ای همراه شد. او در ۲۴ بهمن از «سخنان صریح و راهگشای» پزشکیان تشکر کرد و آن را برآمده از «دل مردم» دانست.

به‌نظر نمی‌رسد این رویکرد، هم‌سو با خواست جمعی ایرانیان باشد. اما سوال اینجاست که جمهوری اسلامی‌ای که با آمریکا مذاکره نمی‌کند و تحریم‌ها را پابرجا نگه می‌دارد، چه سیاست‌های جایگزینی دارد؟

تأکید بر مقاومت و اقدام بین‌المللی علیه واشنگتن

بعد از سخنان خامنه‌ای، «عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه ایران، که پیش‌تر درباره امکان‌های مذاکره سخن می‌گفت، در ۲۱ بهمن‌ماه گفت: «ما قبلا بیش از دو سال با آن‌ها مذاکره کردیم، با حسن‌نیت مذاکره کردیم... ولی چه اتفاقی افتاد؟ آن‌ها بودند که تعهدات‌شان را به‌درستی عمل نکردند و در نهایت از توافق خارج شدند.» او تاکید کرد «به لحاظ کارشناسی اصلا زمینه برای مذاکره عادلانه وجود ندارد، مگر این‌که ملت ایران با مقاومت حداکثری در برابر فشار حداکثری آن‌ها مثل دفعات گذشته تحریم‌کنندگان را از تحریم‌های خودشان ناامید کنند.»

در راستای همین اظهارات و به‌ویژه پس از گفته‌های «دونالد ترامپ»، رییس‌جمهور آمریکا، که ایران را میان دوگانه «توافق» و «بمباران» قرار داده است، وزارت خارجه ایران تلاش کرده است که اقدام بین‌المللی نیز علیه واشنگتن پیش بگیرد. «امیرسعید ایروانی»، نماینده ایران در سازمان ملل، در ۲۳ مهر با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت، تحریم‌های آمریکا را غیرقانونی دانسته و خواستار واکنش این نهاد در برابر تهدید به استفاده ترامپ از زور شد. از سوی دیگر خبرگزاری‌های نزدیک به حکومت بیانیه‌ای به نقل از حدود ۱۷۰۰ نفر از «اساتید دانشگاهی و نخبگان علمی» ایران در ۲۱ بهمن ماه در حمایت از سخنان خامنه‌ای منتشر کردند. این بیانیه که امضا‌کنندگان آن مشخص نیستند مذاکره با آمریکا را خطرناک برای امنیت و استقلال ایران می‌داند. بیانیه با اشاره به بدعهدی تاریخی و اقدامات خصمانه علیه ایران از کودتای ۲۸ مرداد تا ترور «قاسم سلیمانی»، نتیجه می‌گیرد که اعتماد به آمریکا غیرعاقلانه است. در پایان، این افراد مقامات کشور را به مقاومت تشویق کرده و به تمرکز بر ظرفیت‌های داخلی و توسعه فناوری و تولید ملی توصیه می‌کنند.

Please enable JavaScript to view the poll powered by Disqus.<span id="mce_marker" data-mce-type="bookmark"></span>

آیا مذاکره همچنان در دستور کار است؟

با وجود شفافیت سخن خامنه‌ای، عده‌ای همچنان خواهان انجام مذاکره هستند. از جمله «حمیدرضا جلائی‌پور»، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران که در یادداشتی برای روزنامه «هم‌میهن» می‌نویسد ایران باید همچنان مسیر دیپلماسی و مذاکره برای رفع تحریم‌ها را دنبال کند، زیرا بی‌توجهی به بحران‌های اقتصادی و شکاف سیاسی، توان ملی را تضعیف کرده و افکار عمومی را از حاکمیت دور می‌کند.

کسانی که بعد از گفته‌های رهبر جمهوری اسلامی هنوز هم خواهان مذاکره هستند، کم نیستند. مانند «عبدالله رمضان‌زاده»، سیاستمدار اصلاح‌طلب، که در شبکه ایکس خود نوشت: «به‌نظر می‌رسد مذاکره در پیش باشد!» آن‌هم چند دقیقه بعد از سخنرانی رهبر که مذاکره با آمریکا را «استثنا» دانسته بود.

مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

برخی چهره‌ها مانند «محمدرضا باهنر»، نماینده سابق مجلس، از مذاکره دفاع می‌کنند اما پس از سخنان خامنه‌ای دو دل شده‌اند. او تاکید دارد که ایران با اصل مذاکره مخالف نیست، اما این کار نباید از موضع ضعف انجام شود. به گفته او، در سند چشم‌انداز ۲۰ ساله نیز بر ارتباط با تمام کشورها به‌جز اسراییل تاکید شده، اما «نمی‌شود دشمن پا روی گلوی ما بگذارد و بگوید مذاکره کن.»

«غلامعلی حدادعادل»، مشاور عالی رهبر، در واکنش به چنین دیدگاه‌هایی که مردد هستند می‌گوید که رهبر انقلاب برای موضع خود استدلال دارد و موافقان مذاکره نیز باید دلایل خود را روشن کنند. او با اشاره به این‌که برخی ترامپ را «اهل معامله» می‌دانند، می‌پرسد: «آیا ترامپ تغییر کرده و بهتر شده است؟» و تاکید دارد که این افراد باید مشخص کنند برای رفع تحریم‌ها چه امتیازی به آمریکا خواهند داد.

به سوی اروپا؟

در ایران، پس از مشخص شدن راهبرد جدید سیاسی، گمانه‌زنی‌ها درباره جایگزین مذاکره با آمریکا آغاز شده است. برخی چین و روسیه را گزینه‌های اصلی می‌دانند و به قراردادهای بلندمدت تهران با این دو کشور اشاره می‌کنند. در مقابل، برخی از مذاکره با اروپا به‌عنوان راهی ممکن یاد می‌کنند، هرچند احتمال تقابل اروپا با آمریکا در این زمینه اندک است.

«فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت، با تاکید بر لزوم «شنیده شدن یک صدای واحد از ایران»، اعلام کرد که مذاکرات با اروپا ادامه خواهد داشت، اما ایران «مذاکره غیر شرافتمندانه» را نخواهد پذیرفت. همزمان، پزشکیان، در ۲۴ بهمن بر خودکفایی ایران تاکید کرد و گفت: «دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست.» او بر ضرورت برنامه‌ریزی داخلی برای پیشرفت و تغییر شیوه‌های گذشته تاکید کرد.

پزشکیان در ۲۴بهمن سخنانی را بر زبان آورد که یادآور سخنان «سعید جلیلی» در دوره مناظرات انتخاباتی بود. او گفت باید به آن‌چه داریم توجه کنیم و تاکید کرد: «ایران نباید خود را وابسته به غرب بداند. دنیا فقط آمریکا و اروپا نیست. نباید تصور کنیم که اگر آن‌ها با ما همراهی نکنند، دیگر راهی برای پیشرفت نداریم. در همین کشور، در همین شرایط، اگر برنامه‌ریزی داشته باشیم، می‌توانیم به پیشرفت برسیم.»

«محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس شورای اسلامی، هم در سخنانی به ادامه مذاکرات اروپا به‌عنوان راه‌حل جایگزین اشاره داشت و گفت «آقا اشاره کردند که مذاکره طبیعی است، مگر در دولت شهید رئیسی با اروپا مذاکره نمی‌کردند. نباید انسداد ایجاد کرد. آقا فرمودند ما با [آمریکا] مذاکره نمی‌کنیم. این روشن و تمام شد. معنایش این نیست که با بقیه مذاکره نمی‌کنیم.»

برخی از تحلیل‌گران سیاسی در ایران هم فکر می‌کنند راه رهایی از این وضعیت مذاکره با اروپاست. از جمله «ساسان کریمی» که می‌گوید: «بهتر است مذاکره با اروپا به صورت محتوایی‌تر و منسجم‌تر دنبال شود. ضمن آن‌که می‌توان در کنار همین گفتگوها با اروپا گفتگوهای منسجمی را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شروع کرد.»

آماده جنگ!

بخشی از مواضع مقامات جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که سیاست رسمی کشور بیش از پیش به سمت تقابل و آمادگی برای درگیری نظامی سوق یافته است. در ۲۳ بهمن، «محمدرضا نقدی»، معاون هماهنگ‌کننده سپاه، اعتراضات ضد جنگ در آمریکا را یک تحول تاریخی خواند و تاکید کرد که جمهوری اسلامی برای «پاک‌سازی منطقه از شر آمریکا و رژیم صهیونیستی» آماده است. او این موضع را در چارچوب یک نهضت ایدئولوژیک قرار داده و آن را ادامه راه پیامبران توصیف کرد.

Please enable JavaScript to view the poll powered by Disqus.<span id="mce_marker" data-mce-type="bookmark"></span>

«مجید خادمی»، رییس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه، نیز موضعی صریح در برابر آمریکا اتخاذ کرده و هشدار داد که در صورت تهدید منافع ملی ایران، تهران آماده است منافع آمریکا را «در سراسر دنیا به خطر بیندازد.» این سخنان به‌وضوح نشان‌دهنده دکترین پاسخ متقابل جمهوری اسلامی در برابر هرگونه فشار غربی است. در همین راستا، «محسن رضایی» در شبکه اجتماعی ایکس پیام تهدیدآمیزی خطاب به ترامپ منتشر کرد: «مسیر پرافتخار انقلاب اسلامی بازگشت و پشیمانی ندارد. سر عقل بیایید و کنار بروید وگرنه سیلی محکمی خواهید خورد.»

سپاه پاسداران نیز در بیانیه سالگرد انقلاب، مذاکره با آمریکا را «فریب دشمن» و تلاشی برای انحراف افکار عمومی معرفی کرد. در این بیانیه، تاکید شده است که ایران در برابر هرگونه تهدید، نه‌تنها کوتاه نخواهد آمد، بلکه پاسخی «سخت و متقابل» خواهد داد. سپاه همچنین خواستار مقابله با «جنگ شناختی» و تبیین مواضع ایدئولوژیک نظام شد.

در این میان، تهدیدی که بیشتر از همه در رسانه‌های نزدیک به سپاه بازتاب داشت، در ۲۱ بهمن، توسط «علیرضا تنگسیری»، فرمانده نیروی دریایی سپاه انجام شد. او با صراحت اعلام کرد که ایران «توان بستن تنگه هرمز» را دارد. او تاکید کرد که این تصمیم برعهده مقامات عالی‌رتبه است، اما سپاه آمادگی کامل دارد تا در صورت صدور فرمان، این تهدید را عملی کند.

نگران از اعتراضات

در عین حال که سناریوهای جنگ در میان است، برخی از مقامات جمهوری اسلامی گمان می‌کنند که حرکت‌های مردمی نیز در راه است. «محمد کاظمی»، رییس سازمان اطلاعات سپاه، می‌گوید: «تکیه بر مردم مهم‌ترین مولفه‌ امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است و دشمن هم با فهم این مهم به دنبال اجرای پروژه‌های تحریک اجتماعی و ایجاد گسست در میان مردم و حاکمیت مردمی ست.» او تاکید می‌کند که سپاه آماده «گره‌گشایی» از مشکلات اقتصادی است.

برخی مانند نویسنده روزنامه اطلاعات که نگران از اعتراضات مردمی، بر ضرورت اصلاحات ساختاری و تصمیمات سخت اقتصادی در دولت پزشکیان تاکید دارد و هشدار می‌دهد که تاخیر در اقدام، بحران‌ها را تشدید و سرمایه اجتماعی دولت را تضعیف می‌کند. نویسنده ضمن اشاره به رشد تورم، نوسانات ارزی، کسری بودجه و کاهش قدرت خرید طبقات کارگری و کارمندی، تاکید دارد که دولت باید بدون تعلل و با شفافیت کامل، برنامه‌های خود برای عبور از شرایط تحریمی را ارایه دهد.

«مهدی سیاری»، جانشین اطلاعات سپاه در یک سخنرانی می‌گوید:‌ «ساحتی که امروز نظام را حفظ کرده، ساحت مردم‌داری و دین‌داری است. راهبردی که امروز در مقابل هجمه‌های دشمن بسیار مهم است ایجاد ثبات در داخل کشور است.» او در جای دیگری از سخنان خود بیان می‌کند که «امروز دشمن، رمز موفقیت نظام جمهوری اسلامی ایران را کشف کرده است. مکتب بزرگ، رهبر بزرگ و مردم بزرگ، سه ضلع مهم نظام است که دشمن در برنامه‌های خود بر روی این ابعاد تمرکز کرده است تا به آن آسیب بزند.»

مساله احتمال اعتراضات جمعی در حالی مطرح می‌شود که این روزها مردم در خیابان‌های دهدشت معترض‌اند و احتمال تسری یافتن آن به نقاط دیگر کشور وجود دارد. همچنین خشم جمعی از این رویکرد جدید حاکمیت و فقدان آینده روشن، بر نگرانی‌های ایرانیان افزوده است. در سایه این احتمال، جمهوری اسلامی تنها گزینه‌های مذاکره با اروپا، مقاومت و جنگ را پیش روی خود می‌بیند.