شناسهٔ خبر: 71378291 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: انصاف نیوز | لینک خبر

سایه سنگین تعطیلی‌ها بر کسب‌وکارها

صاحب‌خبر -

آدینه اسفندیاری در سایت اصفهان زیبا نوشت: «تعطیلی‌های ناخواسته بنگاه‌های اقتصادی، به دلایل مختلف همچون قطع برق یا گاز، ضررهای جبران‌ناپذیری به اقتصاد اصفهان وارد می‌کند. این تعطیلی‌ها نه‌تنها برای کارگران که به‌طور موقت بیکار می‌شوند، بلکه برای کارفرمایان و حتی دولت نیز مشکل‌ساز می‌شود.

این تعطیلی‌ها منجر به توقف فعالیت‌های اقتصادی اصفهان و کاهش درآمد صاحبان کسب‌وکار می‌شود؛ از سوی دیگر، با کاهش درآمد مالیاتی دولت نیز تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. در این میان، راهکارهایی مانند افزایش بهره‌وری و مدیریت صحیح می‌تواند تا حدی این زیان‌ها را جبران کند.

اکبر اخوان‌مقدم، کارآفرین، در گفت‌وگویی با «اصفهان‌ زیبا» به تحلیل اثر تعطیلی‌ها بر زندگی کارگران، کارفرمایان و اقتصاد اصفهان پرداخت و گفت: «این مسئله کاملا طبیعی است که وقتی یک بنگاه اقتصادی به دلایل مختلف، چه به دلیل قطع برق، سرما یا گاز تعطیل می‌شود، ضررهای جبران‌ناپذیری به گروه‌هایی که در آن بنگاه فعال هستند، وارد می‌کند.

منظور از ضرر جبران‌ناپذیر این است که وقتی امروز را از دست می‌دهیم، دیگر فردایی برای جبران آن وجود ندارد. او افزود: کارگرانی که بیکار می‌شوند یا آسیب می‌بینند و کارفرمایانی که درآمد ندارند، همگی آسیب می‌بینند. درآمدی که باید از حاصل کار این افراد به‌عنوان مالیات نصیب دولت شود، آن‌هم آسیب می‌بیند. درنهایت، این مشکلات باعث توقف فعالیت‌های اقتصادی در جامعه و کشور می‌شود.

اخوان‌مقدم با اشاره به تجربه‌های بین‌المللی نیز گفت: یادم هست که در گذشته شنیده بودم یکی از کشورهای اروپایی گفته بود اگر رقیب ما دو ساعت برقش قطع شود و بیکار شوند، ما از آن‌ها جلو می‌افتیم. این جمله نشان می‌دهد که تعطیلی بنگاه‌ها و مراکز مختلف، حتی با مشکلاتی مانند ترافیک، می‌تواند تأثیرات منفی جدی بر اقتصاد داشته باشد.

بنیان‌گذار هلدینگ اصفهان‌مقدم افزود: «اما نکته‌ای که مهم است، اینکه چه‌کار باید کرد وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد؟ من می‌خواهم تجربه خودمان را در شرکتمان توضیح دهم. برای اینکه هم درآمد کارگرانمان و هم درآمد شرکت کم نشود، یک راهکار ارائه دادیم.

«پیشنهاد ما این بود که اگر شما در ماه گذشته که برق قطع نشده بود، تولیدی انجام دادید، در این ماه هم با تعطیلی‌ها، به‌جای اینکه شش ساعت در روز سر کار بیایید، چهار روز سر کار بیایید و همان راندمان قبلی را حفظ کنید، ما همان دستمزد را به شما خواهیم داد؛ به‌این‌ترتیب، هم کارگر ضرر نمی‌کند و هم من به‌عنوان کارفرما ضرر نمی‌کنم؛ علاوه‌براین، می‌توانم مالیاتم را هم بپردازم.

«ممکن است نتوانیم صددرصد این مبلغ را پرداخت کنیم؛ ولی حداقل نیمی از آن را می‌توانیم پوشش دهیم. در این شرایط، با افزایش راندمان و بهره‌وری، شدت کار، علاقه و جلوگیری از ضایعات، می‌توانیم بخشی از روزهای کاری را جبران کنیم. این، راهکاری است که قابل‌استفاده و اجرایی است.»

اخوان‌مقدم به تحلیل مشکلات اقتصادی کشور پرداخت و تأکید کرد: موضوعی که در درازمدت باید به آن توجه کرد، این است که چرا ما با این مشکلات روبه‌رو هستیم و چرا وضعیتمان این‌گونه است؟ این مسئله به مدیریت کلان کشور برمی‌گردد. برای پیداکردن راه‌حل، ابتدا باید ببینیم که در گذشته چه اشتباه‌هایی کرده‌ایم تا دیگر آن‌ها را تکرار نکنیم.

او یکی از مشکلات اصلی را عدم ارزش‌گذاری واقعی برق دانست و افزود: یکی از مسائل اساسی این است که برق به‌طور واقعی ارزش خود را ندارد. برای تولیدکننده‌ای مثل من که خودم باید تولید کنم، حمایت‌های دولتی به‌نوعی از بین رفته است. حمایت دولتی یعنی اینکه برق را به‌صورت ارزان به من به‌عنوان تولیدکننده می‌دهند؛ اما این باعث نمی‌شود که برای ایجاد منابع انرژی پایدار مانند ژنراتور برق اقدام کنم.

اخوان‌مقدم ادامه داد: اگر قیمت واقعی برق و گاز برای ارگان‌ها در نظر گرفته می‌شد، من متوجه می‌شدم که این منابع چقدر گران هستند و ممکن است قطع شوند. در این صورت، خودم برای تأمین برق اقدام می‌کردم یا چند شرکت باهم یک شهرک صنعتی می‌ساختند و سیستم تولید برق خود را راه می‌انداختند و دیگر نیازی به سیستم پرهزینه و پیچیده دولتی نبود.

او همچنین گفت: اما متأسفانه این مسئله در حال حاضر وجود ندارد. اولین موضوع این است که برق به قیمت ارزان ارائه می‌شود؛ ولی فراموش نکنیم که این ارزان‌بودن به قیمت خودش تمام می‌شود. وقتی برق ارزان می‌شود، باید از جایی تأمین شود. قبلا این پول از جیب مردم برداشته و عملا به‌عنوان سوبسید به مردم داده می‌شد.

اخوان‌مقدم در ادامه به نگرش عمومی مردم در این زمینه اشاره کرد و افزود: مردم ما تصور می‌کنند که دولت باید برق و گاز را ارزان کند؛ درحالی‌که این پول قبلا از جیب خودشان برداشته‌شده است؛ بنابراین، باید قیمت‌ها به نرخ واقعی خود برسد و مردم خودشان برای این هزینه‌ها آماده شوند.

او تصریح کرد: در دولت‌های قبلی اصلا چنین موضوعی مطرح نبود که دولت کمک زیادی به این مسائل کند. کمک‌های مختصری انجام شد که کفاف رفع این مشکلات را نمی‌داد.

مدیریت مشارکتی؛ کلید حل مشکلات اقتصادی

او خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم دیدگاهمان را گسترده‌تر کنیم و تنها به مسائل انرژی محدود نشویم، باید توجه ویژه‌ای به مدیریت کلان کشور داشته باشیم. آقای پزشکیان به‌طور مداوم شعارهایی مطرح کرده‌اند که نیاز به بررسی عملیاتی‌شدن آن‌ها داریم.

من شخصا از ابتدای دولت پزشکیان حدود ۵۰ نامه برای ایشان ارسال کرده‌ام که متأسفانه به هیچ‌کدام پاسخ نداده‌اند؛ ارگان‌ها و دوستان مختلف نیز برای برقراری ارتباط با وزیر کار و خود آقای پزشکیان تلاش کرده‌اند؛ اما نتوانسته‌ایم ارتباط مؤثری برقرار کنیم.

اخوان‌مقدم با اشاره به موضوع مدیریت مشارکتی که آقای پزشکیان مطرح کرده‌اند، گفت: برای حل مشکلات صنعتی، باید خود مردم و فعالان صنعت در تصمیم‌گیری‌ها دخیل شوند. کارمندان دولت که در وزارتخانه‌ها و ارگان‌های دولتی مشغول به کار هستند، بیشتر به‌عنوان دستمزدگیرانی برای انجام امور مدیریتی فعالیت می‌کنند و ارتباط مستقیمی با صنعت ندارند.

تصمیم‌ها باید توسط صنعتگران و افرادی که به‌طور مستقیم درگیر مسائل هستند، اتخاذ شود. تصمیم‌گیری جمعی قطعامؤثرتر از آن است که عده‌ای در یک اتاق بنشینند و به‌تنهایی برای مشکلات کشور تصمیم‌گیری کنند.

او افزود: اگر به گذشته نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که بسیاری از تصمیم‌ها اشتباه بوده و درنتیجه منابع ملی هدر رفته است. این مسئله را در موضوع‌هایی همچون بنگاه‌های زودبازده و یارانه‌ها شاهد بوده‌ایم. امروز دنیا به این نتیجه رسیده که بهترین مدل مدیریتی، همان مدیریت مشارکتی است.

اخوان‌مقدم به کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند» اشاره کرد و گفت: این دو نویسنده برجسته که جایزه نوبل ۲۰۲۴ را دریافت کردند، تأکید دارند که تصمیم‌گیری‌های جمعی و مشارکتی راه‌حل اصلی پیشرفت ملت‌هاست.»

انتهای پیام