شناسهٔ خبر: 71370824 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

اولتیماتوم ترامپ به جهنم

رژیم‌صهیونیستی ترجیح داد به جای اعتماد به اولتیماتوم رئیس‌جمهور امریکا، دست‌کم فعلاً به روند تدریجی تبادل اسرا با حماس برگردد

صاحب‌خبر -

حماس با رد مطالبه ترامپ اعلام کرد روز شنبه همه اسرای اسرائیلی آزاد نخواهند شد و تنها اسامی سه اسیری را که حاضر است آزاد کند، اعلام کرد. دفتر نخست وزیر رژیم‌صهیونیستی هم بعد از چند روز سبک و سنگین کردن، ترجیح داد پیشنهاد حماس را تأیید کند و عصر دیروز اعلام کرد: ما فهرست زندانیانی را که حماس برای‌مان ارسال کرده است، قابل قبول می‌دانیم. به این ترتیب، به نظر می‌رسد اگر اتفاق خاصی روی ندهد، امروز ششمین دور تبادل اسرای حماس و رژیم‌صهیونیستی انجام می‌شود و به جای تبادل همه اسرای اسرائیلی، فقط سه اسیر آزاد می‌شوند، هرچند ۵۳درصد صهیونیست‌ها اساساً به تداوم این روند بدبین هستند. 

پس از چند روز کش‌وقوس به نظر می‌رسد اسرائیلی‌ها متقاعد شده‌اند به جای اعتماد به موضع دونالد ترامپ که وعده داد «همه گروگان‌ها در غزه آزاد نشوند، جهنم به پا می‌شود»، به روند تدریجی مبادله اسیران ادامه دهند. هنوز جزئیات توافق که ظاهراً به کمک دولت‌های میانجی به دست آمده، مشخص نیست ولی آنگونه که رادیو ارتش اسرائیل گفته، اسرائیلی‌ها موافقت کرده‌اند اجازه ورود سریع کاروان‌ها و تجهیزات مهندسی سنگین به نوار غزه را به شکلی که حماس خواستار آن بود، بدهند. گفته می‌شود این موافقت بعد از ملاقات هیئتی از جنبش حماس به رهبری خلیل الحیه، رئیس جنبش حماس در غزه با مسئولان پرونده مذاکرات در مصر و قطر و همچنین با تیم‌های فنی واسطه‌ها که اجرای توافق را در تمام جوانب پیگیری می‌کنند، به دست آمده است. 

روز پنج‌شنبه در حالی که نماینده ترامپ در مذاکرات آتش‌بس حماس و اسرائیل با لحنی هشدارآمیز گفت که «امیدوارم حماس به وضوح از ترامپ شنیده باشد که باید فوراً به موضوع گروگان‌ها رسیدگی کند»، اسامه حمدان از رهبران جنبش حماس نیز در گفت‌و‌گو با تلویزیون العربی هشدار داد: «ما ۴۸ ساعت فرصت داریم گروگان‌ها را تحویل دهیم و هرگونه «دخالت» از سوی اسرائیل در آوردن کاروان‌ها و تجهیزات مهندسی سنگین به نوار غزه به اقدام حماس منجر خواهد شد.» سرانجام دیروز ابتدا منابع غیررسمی در اسرائیل از جمله تایمز اسرائیل گزارش کردند اسرائیل از طریق مصر و قطر به حماس پیامی ارسال کرده که اگر حماس روز شنبه سه گروگان دیگر را آزاد کند، قرارداد آزادی گروگان و آتش‌بس ادامه خواهد یافت؛ چیزی که باعث شد ابوعبیده، سخنگوی قسام اعلام کند در چارچوب تبادل اسرا، سه اسیر صهیونیست را آزاد می‌کنیم. سرانجام دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم‌صهیونیستی هم اعلام کرد فهرست اسیران دریافتی از حماس برای ما قابل قبول است. موافقت دفتر نتانیاهو با بازگشت به روند تدریجی تبادل اسرا با حماس در شرایطی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا طی اظهار نظری شبیه اولتیماتوم گفته بود همه اسرای اسرائیلی تا ظهر امروز (شنبه) باید آزاد شوند، نشانه یک برآورد در داخل اسرائیل درباره میزان اعتماد به موضع ترامپ است. ایتمار بن گویر، وزیر امنیت ملی نتانیاهو که در واکنش به توافق آتش‌بس با حماس از کابینه استعفا کرد، با انتقاد از بازگشت نتانیاهو به تبادل اسرا با حماس دیروز گفت: «دولت اسرائیل! شما پشتیبانی کامل رئیس قدرت برتر جهان را دارید تا همه اسرا را تا شنبه ساعت۱۲ مطالبه کنید و شما به سه نفر راضی شده‌اید؟! این سستی غیرقابل قبول است! وقت عمل است، نه حرف.» او گفته است: «اگر حماس همه را آزاد نکند، آتش جهنم را بر سرش فرود آورید!» بن گویر گفته است: «ما با توافقی شتاب‌زده و حساب‌نشده و دولتی ترسو مواجه هستیم.» 

اسامه حمدان درباره بازگشت به روند تبادل اسرا که بعد از معلق شدن آن از طرف حماس انجام شد، گفته است: تصمیم مقاومت برای به تأخیر انداختن تحویل اسرای اسرائیلی به دلیل تعطیلی ۹۰درصد از پروتکل انسانی از سوی رژیم اشغالگر صهیونیستی بود. این مقام حماس گفته است: «موضع مقاومت در واکنش به سرسختی اسرائیل ضروری بود و اگر رژیم اشغالگر به توافق پایبند باشد، ما نیز پایبند خواهیم بود.»

 اسرائیلی‌ها به تبادل بدبین هستند

طاهر النونو، مشاور رسانه‌ای رئیس دفتر سیاسی حماس پیش‌بینی کرده است مذاکرات مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه اوایل هفته آینده آغاز شود و گفته که میانجیگران وعده داده‌اند ورود چادرها، خانه‌های پیش‌ساخته و تجهیزات سنگین را تسریع کنند، با این حال نتایج نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز تحقیقات «لازار» که توسط روزنامه عبری «معاریو» منتشر شده است، نشان می‌دهد ۵۳درصد از صهیونیست‌ها بر این باورند که توافق آتش‌بس در غزه و تبادل اسرا با جنبش حماس ادامه نخواهد داشت و آنها خوش‌بینی‌شان در این باره را از دست داده‌اند. این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد ۵۳درصد پرسش‌شوندگان بر این باورند که اظهارات اخیر ترامپ به آزادی اسرای صهیونیست کمک می‌کند. در مقابل ۳۰درصد اعتقاد داشته‌اند این سخنان به زیان آزادی اسرای مذکور است و ۱۷درصد نیز اظهار داشته‌اند در این باره اطلاعی ندارند. 

 ۶۴ درصد امریکایی‌ها با طرح ترامپ مخالفند

نظرسنجی‌ای که اندیشکده و شرکت نظرسنجی دیتا فور پروگرس (Data for Progress) انجام داده نشان می‌دهد ۶۴درصد از امریکایی‌ها با پیشنهاد دونالد ترامپ، برای «تسلط» و «مالکیت» نوار غزه و تبدیل آن به آنچه او به عنوان «منطقه توسعه‌یافته و زیبای خاورمیانه» توصیف می‌کند، مخالف هستند. 

توماس فریدمن، نویسنده نیویورک تایمز در تحلیلی طرح دونالد ترامپ برای کوچ اجباری ساکنان غزه را «احمقانه‌ترین و خطرناک‌ترین طرح تاریخ» توصیف کرده است. فریدمن همچنین پیش‌بینی کرده است این طرح می‌تواند موجی از حملات علیه سفارت‌ها و منافع امریکا در کشور‌های عربی و اسلامی را به دنبال داشته باشد. به گفته او، مسلمانان در اروپا، آسیا و خاورمیانه در اعتراض به این طرح به خیابان‌ها خواهند ریخت؛ پیش‌بینی‌ای که نخستن جرقه‌های آن البته روز پنج‌شنبه در نیویورک زده شد. روز پنج‌شنبه صد‌ها نفر از حامیان فلسطین در نیویورک علیه طرح ترامپ برای کوچاندن فلسطینیان تظاهرات کردند؛ تظاهراتی که تقریباً با فراخوان حماس به خیزش جهانی علیه توطئه‌های امریکایی- صهیونیستی برای کوچاندن مردم فلسطین همزمان شده است. ۱۴۵نماینده کنگره امریکا نیز در نامه‌ای خواستار تغییر نظر دونالد ترامپ درباره طرح جنجالی خود مبنی بر «تسلط بر غزه» و اخراج ۲ میلیون فلسطینی شدند. این ۱۴۵عضو کنگره گفته‌اند که منطقه به شدت به راه‌حل‌های واقعی نیاز دارد و امریکا نمی‌تواند کوچ اجباری را به عنوان راه‌حل این درگیری نشان دهد. اعضای کنگره امریکا تصریح کردند: میزبانی فلسطینیان از سوی کشور‌های همجوار، امنیت اسرائیل را تضمین نخواهد کرد و به عنوان راه‌حل سیاسی بلندمدت نخواهد بود. این نامه به رهبری شان کاستن و برد شرمن تهیه شده و بیش از دوسوم دموکرات‌های مجلس نمایندگان از جمله اکثریت اعضای یهودی آن را امضا کرده‌اند. این نمایندگان دموکرات گفته‌اند: «اظهارات شما ممکن است فرصت همکاری ایالات‌متحده با شرکای عرب ما را به خطر بیندازد.» 

روزنامه انگلیسی گاردین نیز گزارش کرده است بیش از ۳۵۰خاخام یهودی با امضای نامه‌ای خطاب به دونالد ترامپ، با طرح وی برای اخراج فلسطینیان از نوار غزه مخالفت کرده‌اند. به گزارش ایرنا از گاردین، این ۳۵۰خاخام یهودی در این نامه طرح رئیس‌جمهور امریکا را طرحی برای پاکسازی نژادی در این منطقه توصیف کرده‌اند. پنج کشور عربی و مسئول ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین پیش‌تر در نامه مشترکی به دولت امریکا با طرح ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به مصر و اردن مخالفت کردند. 

در حالی که برخی منابع گفته‌اند مصر به شدت برای پذیرش طرح ترامپ تحت فشار است، رأی الیوم در گزارشی نوشت: منابع سیاسی و دیپلماتیک از خشم و نگرانی ولیعهد عربستان سعودی از پیشنهاد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم‌صهیونیستی درباره تشکیل کشور فلسطین در خاک عربستان خبر داده‌اند و معتقدند ریاض این پیشنهاد را مقدمه تجزیه این کشور می‌داند، با این حال مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا پنج‌شنبه شب با تکرار مواضع رئیس‌جمهور کشورش گفت: تنها طرح موجود در دست ما انتقال فلسطینیان به خارج از نوار غزه است. 

به گزارش ایسنا، «مارکو روبیو» وزیر خارجه امریکا گفته که ایالات‌متحده مایل است پیشنهادات جایگزین از سوی شرکای عرب خود را بررسی کند، ما منتظر طرح‌های کشور‌های عربی برای نوار غزه هستیم، اما هر طرحی که باعث شود حماس در غزه بماند، مشکل‌ساز خواهد شد، زیرا اسرائیل چنین مسئله‌ای را تحمل نخواهد کرد. 

«فایننشال تایمز» روز جمعه گزارش داد که کشور‌های اروپایی در حال تدوین طرحی برای جایگزینی با طرح رئیس‌جمهور امریکا برای غزه هستند. فایننشال تایمز به نقل از منابع مطلع نوشت «کشور‌های اروپایی در حال همکاری با شرکای عرب خود هستند تا فوراً طرحی را برای غزه ایجاد و آن را به عنوان جایگزینی برای پیشنهاد ترامپ ارائه کنند.»

منبع: روزنامه جوان