به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه در مصاحبهای با روزنامه فایننشال تایمز در کاخ الیزه و کمی پس از توافق ترامپ با پوتین برای برگزاری قریب الوقوع مذاکرات صلح، به اروپاییها تاکید کرد تا در امور اقتصادی و دفاعی قوی باشند.
وی همچنین تاکید کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تنها کسی است که میتواند از جانب کشورش مذاکره کند و هشدار داد اجازه دادن به «صلحی که به نوعی تسلیم است» خبر بدی برای همه از جمله آمریکاست.
ماکرون ادامه داد: «تنها سوالی که در این مرحله وجود دارد این است که آیا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه واقعا مایل به موافقت با آتشبس بر این اساس است یا خیر. پس از آن، مذاکره با روسیه به عهده اوکراینیها است، همه ما باید به طور جمعی هوشیار باشیم.»
رئیس جمهور فرانسه مدتهاست که استدلال میکند که اروپا باید مسؤولیت بیشتری در قبال امنیت خود بپذیرد، که تنها با افزایش استقلال اقتصادی و کاهش اتکای خود به آمریکا و چین امکانپذیر خواهد بود.
او بازگشت ترامپ به کاخ سفید را تلنگری دانست که اتحادیه اروپا باید به سرمایه گذاری در احیای دفاعی، اقتصادی و فناوری خود بیشتر بپردازد. این به معنای کنار گذاشتن چارچوب مالی و پولی است که برای اولین بار توسط اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۲ مورد توافق قرار گرفت و ماکرون آن را «منسوخ» می داند.
وی ضمن هشدار نسبت به خطر شکست اتحادیه اروپا گفت: «این لحظه اروپا برای تسریع و اجراست. چارهای جز این نیست. جاده رو به اتمام است.»
رئیس جمهور فرانسه موضع دولت ترامپ مبنی بر اینکه مسؤولیت اروپا برای تضمین امنیت اوکراین است را مورد تایید قرار داد و گفت که این امر ناشی از تغییر نسلی و ۲ حزبی در اولویتهای سیاست خارجی آمریکا فراتر از اروپا و به سمت آسیا است.
ماکرون همچنین در ادامه مصاحبه خود با فایننشال تایمز با بیان اینکه یکجانبهگرایی آمریکا با بازگشت ترامپ به قدرت آغاز نشد، افزود وی پیش از قرارداد زیردریایی هستهای موسوم به «آکوس» بین آمریکا با استرالیا و انگلیس یا در مورد خروج آمریکا از افغانستان تماسی از بایدن دریافت نکرده بود.
ماکرون افزود: «آنچه ترامپ به اروپا میگوید این است که همه چیز برعهده خودتان است. اما من میگویم این برعهده همگی ماست.»
در حالی که بسیاری از رهبران اروپایی به گفتوگوهای ترامپ با پوتین درباره پایان دادن به جنگ در اوکراین واکنش خشمگینانهای نشان دادند، ماکرون اما آرامش خود را حفظ کرده است و در اوایل هفته تلفنی با ترامپ صحبت کرد، گفت که از اقدام رئیس جمهور آمریکا تعجب نکرده است.
رئیس جمهور فرانسه گفت ترامپ پنجرهای از فرصت را برای راه حلی قابل مذاکره ایجاد کرده که همه باید در آن نقشی ایفا کنند.
نقش ایالات متحده این است که این گفتوگو را از سر و ابتکار عمل را در دست بگیرد، زیرا ترامپ «عنصری از اختلال استراتژیک» را به ارمغان آورد.
ماکرون گفت که زلنسکی خودش باید در مورد «مسائل ارضی و حاکمیتی» صحبت کند و «این بر عهده جامعه بینالملل به ویژهای اروپاییهاست که در مورد تضمینهای امنیتی و بهطور گستردهتر، چارچوب امنیتی برای کل منطقه بحث کند. اینجاست که ما باید به ایفای نقش بپردازیم.»
زلنسکی گفته که تنها یک نیروی ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار نفری با مشارکت آمریکا، روسیه را از حمله مجدد باز می دارد. استقرار در چنین مقیاسی برای ارتشهای ضعیف اروپا تقریبا غیرممکن خواهد بود.
ماکرون در این باره گفت صحبت در مورد چنین عددی هم خیلی زود و هم بعید است: «ما باید کارهایی را انجام دهیم که مناسب، واقع بینانه و قابل مذاکره باشد.»
رئیس جمهور فرانسه در پاسخ به سوالی درباره تهدید ترامپ مبنی بر الحاق گرینلند، گفت که نگرانیهای رئیس جمهور آمریکا در مورد امنیت مسیرهای دریایی در قطب شمال «قابل احترام» است اما باید توسط متحدان ناتو به طور جمعی به آن رسیدگی شود.
وی همچنین گفت که از «مارک روته»، دبیر کل ناتو خواسته است تا یک استراتژی برای امنیت قطب شمال، از جمله از طریق عملیات نظامی مشترک احتمالی ایجاد کند.
ماکرون درباره طرح ترامپ برای جابهجایی جمعیت غزه و اسکان آنها در کشورهای عرب همجوار نیز گفت: «اخراج مردم غزه بسیار خطرناک است. برای من راه چاره، راه حل مربوط به املاک و مستغلات نیست بلکه یک راه حل سیاسی است.»
رئیس جمهور فرانسه گفت که طرحهای ترامپ در مورد غزه و گرینلند نمونههایی از «ابهام استراتژیک شدید» است که جهان کنونی با آن دست و پنجه نرم میکند.
ماکرون درباره امور دفاعی نیز گفت، اروپا باید ظرفیتهای خود را طوری ایجاد کند که بتواند هر زمان که آمریکا نخواست در امور دفاعی مشارکت کند، از خودش دفاع کند.
وی در ادامه بار دیگر از اروپا خواست تا خود را از اتکا به خرید تسلیحات آمریکایی که اولویت دیرینه فرانسه است، کنار بکشد و گفت که شرکای پاریس باید سامانه دفاع هوایی SAMP-T فرانسوی-ایتالیایی را خریداری کنند.
او گفت که این سامانه «بهتر» از پاتریوت ایالات متحده است که در حال حاضر توسط چندین کشور اتحادیه اروپا استفاده میشود.
ماکرون برای اینکه کشورهای اروپایی بتوانند در دفاع از خود سرمایهگذاری بیشتری کنند، خواستار «راهحلهای تامین مالی نوآورانهتر» شد که میتواند شامل استقراض رایجتر اتحادیه اروپا باشد، همانطور که در طول کرونا انجام شد. آلمان تاکنون به شدت مخالف چنین طرحی بوده است.
رئیس جمهور فرانسه همچنین ابراز امیدواری کرد که این موضع بتواند پس از انتخابات پارلمانی آلمان در ۲۳ فوریه تغییر کند.
ماکرون اعتراف کرد که ممکن است «۵ تا ۱۰ سال» طول بکشد تا اروپا تقویت شود، زمانی که او دیگر رئیس جمهور نیست چون دوره او در ۲۰۲۷ تمام میشود.