به گزارش صراط به نقل از ایسنا، تحقیق کنونی با استفاده از تکنیکهای پیشرفته ضبط مغز، نشان میدهد که چگونه مدیتیشن بر مناطق کلیدی مغز که مسئول تنظیم هیجان و حافظه هستند، تأثیر میگذارد و یافتههای آن درک جدیدی از اینکه چگونه مدیتیشن میتواند به سلامت روان و درمانهای بالقوه اختلالات خلقی کمک کند، ارائه میکند.
سالهاست که دانشمندان ارتباط بین مدیتیشن و عملکرد مغز را بررسی میکنند و نتایج تحقیقات قبلی نشان دادند که مدیتیشن با بهبود سلامت روان مرتبط است، اما مکانیسمهای عصبی دقیق آن همچنان نامشخص بود.
هدف تحقیق کنونی رفع این شکاف با تمرکز بر فعالیت عمیق مغز در طول مدیتیشن بود.
در این تحقیق که نتایج آن در سایت ارث منتشرشده است، محققان از نوار مغزی داخل جمجمهای (EEG) برای بررسی فعالیت مغز در آمیگدال و هیپوکامپ استفاده کردند. این دو منطقه نقش عمدهای در پردازش احساسات و شکلگیری خاطرات دارند. آنان با تجزیه و تحلیل امواج مغزی، تاثیر فوری مدیتیشن را در سطح عصبی مشاهده کردند.
مطالعه این نواحی عمیق لیمبیک مغز در انسان با استفاده از روشهای استاندارد مانند نوار مغزی داخل جمجمهای پوست سر چالشبرانگیز بوده است. کشف تغییرات در فعالیت امواج مغزی در این مناطق کلیدی، حتی در هنگام مدیتیشن برای اولین بار، بسیار شگفتانگیز بود.
یکی از اکتشافات کلیدی این تحقیق تغییرات در امواج مغزی خاص بود. دانشمندان بر امواج بتا و گاما تمرکز کردند که با توجه، حافظه و پردازش عاطفی مرتبط هستند. این امواج نقش مهمی در سلامت روان دارند و اغلب در شرایطی مانند اضطراب و افسردگی تحت تاثیر قرار میگیرند.
این یافته نشان میدهد که مدیتیشن ممکن است راهی طبیعی برای تنظیم خلق وخوی و بهبود سلامت روان باشد و افراد با مدیتیشن، میتوانند توانایی خود را برای کنترل پاسخهای عاطفی تقویت کنند و استرس و اضطراب را در طول زمان کاهش دهند.
در حالی که یافتهها امیدوارکننده است، اما تحقیق کنونی محدودیتهای خاصی داشت. حجم نمونه کوچک بود و فقط هشت شرکتکننده داشت. این تحقیق همچنین به جای ردیابی اثرات تمرین طولانیمدت، بر یک جلسه مدیتیشن متمرکز بود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این تغییرات در فعالیت مغز در طول زمان ادامه مییابد و چگونه مدیتیشن مکرر ممکن است این اثرات را تقویت کند، مورد نیاز است.
اما تحقیق کنونی پایهای برای تحقیقات آینده فراهم میکند که میتواند به توسعه مداخلات مبتنی بر مدیتیشن کمک کند تا افراد بتوانند فعالیت مغز را در نواحی مرتبط با حافظه و تنظیم هیجانی تعدیل کنند.
مدیتیشن راهکاری غیرتهاجمی و در دسترس است و به تجهیزات تخصصی یا منابع پزشکی نیاز ندارد و آن را به ابزاری آسان برای بهبود سلامت روان تبدیل میکند. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که مدیتیشن جایگزینی برای درمانهای مرسوم نیست. درعوض، میتواند بهعنوان گزینه کمهزینه مکمل برای افرادی باشد که با چالشهایی در زمینه حافظه یا تنظیم هیجانی مواجه هستند.
تمرکز اصلی بر درک چگونگی تاثیر مدیتیشن مداوم بر عملکرد مغز در طول زمان خواهد بود. اگر محققان بتوانند بین مدیتیشن و بهزیستی ذهنی طولانیمدت ارتباط برقرار کنند، راه برای کاربردهای درمانی جدید باز میشود.
مدیتیشن میتواند به یک تمرین توصیه شده برای افرادی تبدیل شود که با اضطراب، افسردگی یا مشکلات شناختی مقابله میکنند. مدیتیشن، که مدتها بهعنوان تمرینی برای ایجاد حالت شادی و رضایت در نظر گرفته شده ممکن است به زودی بهعنوان ابزاری قدرتمند برای تقویت عملکرد مغز و انعطافپذیری عاطفی شناخته شود.
نتایج مقاله «تبیین بهزیستی روانشناختی بر اساس مولفههای ذهن آگاهی» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد، با توجه به یافتههای کارشناسان در مورد تاثیر حالت شادی و رضایت روانشناختی در کاهش استرس میتوان انتظار داشت که با افزایش موارد مرتبط با ذهن آگاهی، حالت شادی و رضایت را افزایش داد و از استرس و بیماریهای مرتبط جسمانی و روانی اجتناب کرد.
تاثیر مدیتیشن بر فعالیت مغز
مدیتیشن از دیرباز با آرامش و وضوح ذهنی همراه بوده و قرنهاست که بسیاری از فرهنگها از آن برای ارتقای تعادل عاطفی و رشد معنوی استفاده میکنند و اکنون علم مدرن اثرات بیولوژیکی مدیتیشن، به ویژه فواید آن برای مغز را مورد بررسی قرار داده است.
صاحبخبر -