به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، ورزش فیتنس چلنج به عنوان یک رویکرد نوین در دنیای تناسب اندام، با هدف افزایش انگیزه، بهبود سلامت و ارتقای کیفیت زندگی طراحی شده است. این چالشها به افراد این امکان را میدهند که با تعیین اهداف مشخص و رقابت با دیگران، تجربهای جذاب و کارآمد از ورزش را داشته باشند. با ترکیب تمرینات مختلف، برنامههای غذایی و حمایتهای اجتماعی، فیتنس چلنجها به افراد کمک میکنند تا به بهترین نسخه از خود تبدیل شوند. این چالشها نهتنها به بهبود فیزیکی بلکه به تقویت روحیه و بهبود سلامت روانی نیز میانجامند.
شرکت در ورزش فیتنس چلنجها میتواند گامی مؤثر در جهت دستیابی به تناسب اندام و بهبود کیفیت زندگی باشد. این چالشها با ارائه یک ساختار منظم و پشتیبانی اجتماعی، انگیزه را افزایش میدهند و به افراد کمک میکنند تا از یکنواختی ورزش فرار و تجربیات جدیدی را کسب کنند. با رعایت نکات کلیدی و پایبندی به برنامههای مشخص، هر فرد میتواند به نتایج مثبت و قابل توجهی دست یابد. بنابراین، فیتنس چلنجها نهتنها به عنوان یک فعالیت ورزشی بلکه به عنوان یک سبک زندگی سالم و فعال، میتوانند به بهبود شرایط جسمی و روانی افراد کمک کنند.
به منظور آشنایی بیشتر با رشته ورزشی فیتنس چلنج خبرنگار تسنیم از فردیس گفتوگویی را با «کسری خسروی، پرافتخارترین ورزشکار فیتنس چلنج و کاپیتان اسبق تیم ملی فیتنس چلنج ایران» ترتیب داده که در ادامه میخوانید.
چه زمانی و چطور شد که به این رشته وارد شدید؟ تاکنون چه افتخاراتی را در این مسیر کسب کرده اید؟
من از 9 سالگی با رشته کشتی وارد ورزش شدم و حدود 16 سال کشتی کار کردم و در همین سال ها در زمینه رشته جودو هم فعالیت داشتم. در کشتی عناوین مختلفی از جمله قهرمانی نیروهای مسلح کشور را کسب کردم اما در سن 23 سالگی مجبور شدم این رشته ورزشی را به دلیل آسیبدیدگی و شکستگی دنده در یکی از مسابقات کشور خیلی زود هنگام کنار بگذارم و بعد از آن بدنسازی را به طور حرفهای دنبال کردم.
قبل از این آسیبدیدگی نیز به صورت آماتور بدنسازی کار می کردم اما پسازاین اتفاق به صورت حرفهایتر وارد دنیای فیتنس چلنج شدم و با تلاش ها و تمرینهای سنگین و پشت سر گذاشتن مسابقات استانی و کشوری و انتخاب شدن برای تیم ملی تحت عنوان کاپیتان، به عنوان قهرمان جهان انتخاب شدم و رکورد دنیا را شکست.
به عنوان پرافتخارترین چلنجر ایران موفق شدم دو مدال طلا و دو مدال برنز در بخش انفرادی بزرگسالان جهان کسب کنم، بهطوریکه دو سال متوالی طلای انفرادی بزرگسالان جهان از آن من بود. تابهحال هیچ ایرانی نتوانسته بود در رده بزرگسالان به این رکورد برسد. از طرفی من موفق شدم چهار طلای آسیا در مجموع رقابتهای فردی و کاپل را به دست آورم.
چهار مدال طلا نیز در آرنولد کلاسیک آفریقای جنوبی که یکی از معتبرترین رویدادهای ورزشی دنیاست کسب کنم. سه مدال پیاپی طلا تورنومنت مستر یونیورس را هم در کارنامه خود دارم. آخرین مدال من در مسابقات جهانی امسال کیش بود که موفق شدم طلای جهانی خود را دوباره تکرار کنم اما به دلیل یک سری مسائل پشت پرده مجبور شدم از تیم ملی خداحافظی کنم زیرا یک سری موانع مقابل مسیر من قرار داده شد و یکسری اتفاقات رخ داد که شاید هدف فقط تخریب من بود و موجب ایجاد تنش های بسیاری برایم شد.
بدین منظور تصمیم گرفتم دیگر در این فضا قرار نگیرم و از این تنش خارج شوم و به ادامه حضورم در تیم ملی خاتمه دهم، در صورتی که بهتازگی در این سطح از مسابقات جا افتاده بودم و حداقل پنج تا 6 سال دیگر میتوانستم در بالاترین سطح بینالمللی در آسیا و جهان برای کشور مدالآوری کنم.
آرزوی من داشتن مدال المپیک است که امیدوارم بتوانم روزی به آن برسم اما در رشته فیتنس چلنج امکانپذیر نیست زیرا این رشته المپیکی نیست اما چون در دو رشته ورزشی دیگر هم ورود می کنم، شاید امیدی باشد اما در حال تلاش هستم تا مجددا خود را به چالش بکشم.
با توجه اینکه به اجبار از رشته فیتنس چلنج خارج شدم و به خواست خودم نبود، امیدوارم بقیه دوران ورزشی خود را در رشته دیگری فعالیت کنم که حق انتقاد داشته باشم، نه رشته ای که به خاطر یک انتقاد به حق، یک ورزشکار حرفهای را کم رنگ و سپس حذف کنند.
رشته ورزشی فیتنس چلنج دارای چه فعالیتهایی است؟
مسابقه تک نفره این ورزش معمولا در 6 مرحله اجرا و در هر مرحله تمرینات مختلفی انجام میشود که هر ورزشکار حداکثر تعداد تکرار را در بازه زمانی دو دقیقه انجام میدهد و در این مدت میتواند تمرین را قطع و مجددا آن را شروع کند. هر ورزشکار از مرحله 1 مسابقه را شروع میکند و پسازآنجام تمرین در هر مرحله به مرحله بعدی میروند و این روند تا زمان به پایان رسیدن مرحله 6 انجام میشود تا مسابقه به پایان برسد.
مامی شرکتکنندگان مراحل را به طور همزمان تغییر میدهند و با توجه به زمان انجام حرکت به مراحل بعدی میروند و به مدت دو دقیقه استراحت و خود را برای مرحله بعدی آماده میکنند. حداکثر تعداد ورزشکارانی که به صورت همزمان در یک مرحله و با یک داور میتوانند مسابقه دهند 6 ورزشکار است. داوران اجرای صحیح مسابقه را کنترل و تکرارهای انجام شده را روی یک برگه کنترلی که دارای کد شرکت کننده است ثبت میکنند.
زمان کلی در هر ایستگاه 2 دقیقه به اضافه 2 دقیقه (تغییر ایستگاه) است. همه ورزشکاران تمرین بعدی را همزمان شروع میکنند و تمام مراحل مسابقه را انجام میدهند و باید همه آنها بهدرستی انجام شود تا جزو حرکات صحیح محسوب شود، در غیر این صورت باید حرکت تکرار و برای اجرای حرکت از مقررات تعیینشده برای این منظور استفاده شود.
زمان کلی این مسابقه چالش بدنسازی 24 دقیقه برای 6 ورزشکار است. (2 دقیقه جهت اجرای حرکت و 2 دقیقه برای تغییر ایستگاه و استراحت). رقابت اصلی ورزشکاران برای حداکثر تکرار در هر مرحله است که این تکرارها در برگه مربوط به هر ورزشکار ثبت میشود اما در مسابقات انفرادی، امتیازدهی شرکتکنندگان بر اساس تعداد مجموع تکرارها در 6 مرحله انجام میشود. ورزشکاران باید همیشه از نکات فنی داوران پیروی کنند و هرگونه تکرار را که داور، معتبر میداند بپذیرند.
ورزشکار باید به شروع هر تمرین احترام بگذارد و آنها را در عرض دو دقیقه، به اتمام برساند. میتوان تکرارهای حرکت را متوقف کرد اما فراتر از این زمان، نباید انجام شود. ورزشکار در انتهای دو دقیقه، به ایستگاه بعدی ملحق میشود. زمانی که تمرینات بعدی، توسط داور اصلی که زمانسنج را در اختیار دارد، اعلام میشود، شروع تمرینها صورت میگیرد. در پایان 6 ایستگاه، ورزشکار، برگه کنترل را با تکرارهای انجام شده در هر ایستگاه، برای امضا و ثبت رکورد به داور اصلی تحویل میدهد. در پایان 6 ایستگاه، ورزشکار محل مسابقه را ترک میکند.
به عنوان پرافتخارترین ورزشکار فیتنس چلنج جهان نحوه برگزاری مسابقات را چگونه ارزیابی میکنید؟
اولین انتقاد من به عنوان یک ورزشکار حرفهای و مدالآور در این رشته به سبک و سیاق و حتی نحوه برگزاری مسابقات این رشته است که حتما باید از سمت فدراسیون جهانی و کمیته جهانی این رشته یک بازنگری اساسی در آن صورت گیرد، به دلیل اینکه این تعدد دسته ها موجب شده که تعداد مدالهای کسب شده از طرف ورزشکاران این رشته افزایش یابد و غیرقابلشمارش باشد و این به نظر من اصلا منطقی نیست. حتما باید در نحوه برگزاری و روش پخش مدال در این رشته بازنگری و رقابتها به طور متفاوتتری برگزار شود.
این رشته یکی از سخت ترین رشته های ورزشی کشور و حتی جهان بوده و به خاطر نحوه نادرست برگزاری مسابقات است که شاید مخاطب سختی این ورزش را با نگاه کردن درک نمیکند و نمیتواند شاهد زحمات ورزشکاران حرفهای این رشته باشد. لازمه رفع این مشکل این است که در مرحله اول نحوه برگزاری مسابقات تغییر کند، در غیر این صورت قطعا در آینده نمیتواند وارد بازی های آسیایی شود اما اگر تغییراتی صورت بگیرد قطعا امید زیادی هست که این رشته در مرحله اول وارد بازی های آسیایی و حتی پسازآن وارد المپیک شود.
امیدوارم در نهایت اعضای فدراسیون جهانی IFBB و آقای رافائل سانتونخا که ریاست فدراسیون جهانی را بر عهده دارد و همچنین کمیته فیتنس چلنج یک بازنگری درست در نحوه برگزاری مسابقات انجام دهند و حتما از نظرات ورزشکاران حرفهای این رشته نیز بهره بگیرند تا بتوانند به یک نظریه واحد در مورد نحوه برگزاری مسابقات برسند.
قطعا تعدد دسته ها نباید به این صورت باشد که اگر کمتر و حرفهایتر شود و لاین بندی ها به صورت تک لاینه برگزار نشود و با یک ایده نو رقابتها همزمان باشد، قطعا ارزش مدالهای اهدایی مسابقات بالاتر خواهد رفت زیرا یکسری از دسته ها فقط برای اهدای مدال به وجود آمده است، به دلیل اینکه بچه های حرفهای این رشته نمیتوانند در این مسابقات شرکت کنند و فقط ورزشکاران آماتور میتوانند شرکت کنند که قطعا این موضوع ضربه بزرگی را به این رشته وارد میکند.
این موضوع باعث میشود قهرمانان بزرگ ما با مدالهای خوشرنگتر در این تعدد مدالها گم شوند که این موضوع نتیجهای جز کاهش سطح کیفیت مسابقات نخواهد داشت. ما در این زمینه برنامهها و ایدههای مختلفی داریم که اگر فضایی در اختیار ما قرار بگیرد، چه درون استان و چه خارج از استان میتوانیم با همکاری ارگانها مسابقاتی را برگزار کنیم که هم هیجان آنها افزایش یابد و هم استعدادیابی صورت گیرد.
فکر میکنید چه اتفاقاتی در رشته ورزشی فیتنس چلنج میتواند تحولآفرین باشد؟
این رشته علاقهمندان بسیاری در ایران و جهان دارد. فیتنس چلنج در کشور ما واقعا از سطح بالایی برخوردار است و علاقهمندان زیادی دارد تا جایی که رقابت در ایران کار بسیار سختی است. در جهان نیز 40 کشور این رشته را دنبال میکنند و تیم ملی دارند. حریفان اصلی ما کشورهایی مثل رومانی، اسلواکی، یونان، مصر و آفریقای جنوبی بوده و کشورهایی مانند روسیه و ژاپن نیز در حال پیشرفت هستند. سطح بچههای ما خیلی بالاست و در ردههای بالای رنکینگ حضور دارند.
فیتنس چلنج رشته نوپایی است و امیدوارم بیشتر از اینها به آن بها داده شود چراکه آینده بسیار خوبی در حوزه آقایان و بانوان دارد. فیتنس چلنج رشته بسیار سخت و سنگینی است که از شاخه فیگور جداست. این رشته قرار است وارد بازیهای آسیایی شود و به نوعی نجات دهنده رشته پرورش اندام باشد که تا سال 2012 در بازیهای آسیایی بود اما به دلیل دوپینگهای متعدد خارج شد.
یکسری مسائل دیگر هم در این حوزه وجود دارد که اگر رعایت نشود، روز به روز شاهد کاهش تعداد ورزشکاران در این رشته هستیم. مدیران فیتنس چلنج باید به فکر جذب اسپانسر باشند که جوانان و نوجوانان به واسطه همین اسپانسرها و جوایز وارد این رشته ورزشی شوند. همچنین به فکر قهرمانان و حرفهایهای این رشته ورزشی هم باشند و آنها را به ماندن در فیتنس چلنج ترغیب کنند اما قبل از اینها باید مدیران آشنا و متخصص با این حوزه برای سمت های مهم انتخاب شوند تا تحولی بزرگ ایجاد شود.
صحبتی هم با وزیر ورزش و جوانان داشتم. چند بار او را دیدم و خداراشکر دیدگاه مثبتی نسبت به همه رشته ها و رشد و توسعه آنها دارد که امیدواریم به رشته های زیر مجموعه فدراسیون بدنسازی نیز اهمیت داده شود، از جمله در زمینه پاداش های وزارتی، اعزامها و امکانات اختصاصیافته، کمی هم به رشته بدنسازی و پرورش اندام و رشته های زیر مجموعه آن توجه صورت گیرد. در صورتی تحول ایجاد میشود که به ورزشکاران تمام رشته ها بها داده و ارزشگذاری شود.
چه مطالباتی از مسئولان مربوطه دارید؟
بنده چندین سال مدالآور بودم و مدالآوران بسیاری را در البرز دیده ام اما متأسفانه هیچ مراسم تجلیلی در استان برای قهرمانان برگزار نشده و ما ورزشکاران افتخارآفرین برای کشور و استان از اداره کل ورزش و جوانان البرز این توقع را داریم که در زمینه تشویق ورزشکاران بهتر عمل کند اما تا به امروز از نظر تشویق و حمایت از ورزشکاران بسیار ضعیف عمل کرده است.
امیدواریم حداقل امسال مراسمی را برای تجلیل از قهرمان برگزار کنند، به دلیل اینکه همین قدمهای کوچک برای ورزشکاران موجب میشود ورزشکاران به این باور برسند که در استان خودشان اهمیت و احترام دارند و مسئولین تلاش های بیوقفه آنها را برای کسب افتخار برای استان می بینند. با توجه به اینکه دوران قهرمانی کوتاه است قطعا باید در زمینه کار و درآمد برای ورزشکاران تاپ استان که تعدادشان زیاد هم نیست چاره ای اندیشیده و قدمی برداشته شود.
مسئولین میتوانند از این قهرمآنها در تخصصشان استفاده کنند. همچنین ارگانهای دولتی از جمله استانداری و شهرداریها به ورزشکاران حرفهای اهمیت بیشتری دهند و حتی آنها را استخدام کنند. در چند سال اخیر صحبتهایی در مورد استخدام مدالآوران البرزی در ارگانهای دولتی مطرح شد اما فقط تعداد انگشتشماری تا به امروز استخدام شدهاند و هنوز هیچکس از مسئولین به طور رسمی پیگیر استخدام ورزشکاران پیشکسوت نشده است.
ورزشکاران هم زندگی میکنند و به فکر آینده هستند و بیشتر آنها خرج خانواده را میدهند، در نتیجه اگر اتفاقی در این زمینه بیفتد قطعا خیل بسیار عظیمی از جوانان به سمت ورزش حرفهای روی خواهند آورد و از بسیاری از مشکلات اجتماعی جلوگیری خواهد شد.
آیا تاکنون به حوزه مدیریت ورزشی ورود کرده اید؟
در بحث مدیریتی در رشته تخصصی خودم به عنوان سرپرست کمیته فیتنس چلنج البرز انتخاب شدم و مدتی هم هست که به عنوان نایب رئیس کمیته همگانی فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام کشور در حال فعالیت هستم. فضا در این استان بسیار بسته است بهطوریکه امکان انجام فعالیتهای بزرگ و تحولآفرین وجود ندارد و بعضی افراد با دخالتهای نابه جا و کجرفتاریها، اصلا اجازه پیشرفت ورزش استان را نمیدهند و با اعمال سلیقه خودشان مانع از تشکیل تیم های قوی ورزشی می شوند که این جای تأسف دارد.
در کمیته همگانی فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام کشور توانستهایم برنامهها و اتفاقات بزرگی را رقم بزنیم. از جمله اولین پویش کشوری در فدراسیون بدنسازی را با نام فیت فامیلی در استانهای سراسر کشور برگزار کردیم که هدف آن ارتقا و تحکیم امر ورزش در بنیان خانوادهها بود. پویش ها و کلاس های آموزشی و دانشافزاییهای دیگری را نیز در دست اقدام داریم.
اما در استان البرز، به عنوان سرپرست کمیته فیتنس چلنج به دلیل تنش های موجود و کجرفتاری و کجسلیقگیها نتوانستهام کارهای بزرگی که در ذهن خود دارم را انجام دهم و ایدههایی که به نفع ورزش استان است را پیاده کنم. با توجه به گسترده بودن فضای فیتنس چلنج کشور میتوانستم در حوزه کشوری قدمهای بزرگی بردارم اما تا به امروز از طرف کمیته فیتنس چلنج کشور هیچ پیشنهاد کاری نداشتم.
امیدوارم بقیه مدیران هم از این موضوع الگوبرداری و از ورزشکاران متخصص در حوزههای ورزشی مختلف و مهمتر از همه مرتبط استفاده کنند، چراکه ورزش استان و کشور نیازمند مدیران توانمند است. پس بهترین تصمیم روی آوردن به توانمندی و شایستهسالاری و دور شدن از کجرفتاریهایی مانند پارتیبازی یا سفارشی کردن پست و مقام است. باید در انتصابات و انتخابات فضا باز باشد تا کسانی که تخصص دارند در این زمینه کار کنند و جلوی فعالیتشان را نگیرند و مانع پیشرفت ورزش استان و کشور نشوند.
در پایان آرزومندم با رفع نواقص در قوانین جهانی فیتنس چلنج شاهد رشد و شکوفایی بیش از پیش این رشته باشیم.
بسیار سپاسگزارم از اینکه وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. برایتان آرزوی موفقیت و سربلندی دارم.
من هم از شما ممنونم که شنوای درد دلهای بنده بودید و صحبتهای ما را به گوش مسئولین میرسانید.
گفت وگو: ابوالفضل جانیپور
انتهای پیام/
∎