محاسبات جدید نشان میدهند که یک سیارک بزرگ که اخیرا پیشبینی شده بود احتمال برخورد آن با زمین افزایش یافته، ممکن است از کنار سیاره [زمین] عبور و به جای آن، با ماه برخورد کند.
مرکز مطالعات اجرام نزدیک به زمین ناسا (CNEOS) مسیر حرکت سیارک ۲۰۲۴ وایآر۴ (2024 YR4) را بررسی کرد و دریافت که احتمال برخورد آن با زمین در سال ۲۰۳۲ دو برابر شده و به ۲.۳ درصد رسیده است، در حالی که این احتمال پیشتر حدود ۱ درصد بود.
اکنون محاسبات جدیدی که دیوید رنکین، ستارهشناس دانشگاه آریزونا، انجام داده، نشان میدهد که احتمال بسیار کمی، در حدود ۰.۳ درصد، وجود دارد که این سیارک ۹۰ متری با ماه برخورد کند.
از آنجا که ماه برخلاف زمین جو ندارد تا سرعت سیارکها را کاهش دهد، برخورد احتمالی این سنگ فضایی غولپیکر میتواند دهانهای به عرض صدها متر ایجاد و تودهای از مواد را به فضا پرتاب کند.
دانشمندان گمان دارند که در صورت برخورد ۲۰۲۴ وایآر۴ با ماه، ممکن است مقداری از بقایای آوار حاصل از برخورد با همسایه زمین به سیاره [ما] بازگردد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دکتر رنکین به مجله نیو ساینتیست (New Scientist) گفت: «این احتمال وجود دارد که مقداری از مواد پرتابشده به زمین برخورد کند، اما من بهشدت تردید دارم که این مسئله تهدید جدی ایجاد کند.»
درباره مسیر حرکت این سیارک که اولین بار ۲۷ دسامبر سال گذشته مشاهده شد، هنوز فقدان قطعیت وجود دارد.
ناسا امیدوار است که به بررسی این سنگ فضایی عظیم ادامه دهد و انتظار دارد که احتمال برخورد آن با زمین در آینده، با کسب اطلاعات بیشتر درباره مسیر آن، کاهش یابد.
سازمان فضایی آمریکا اعلام کرد: «در گذشته چند جرم فضایی در فهرست خطر افزایش رتبه یافتند، اما با دریافت دادههای بیشتر، از این فهرست خارج شدند.»
این سازمان گفت: «با به دست آمدن اطلاعات بیشتر، مشاهدات جدید ممکن است باعث شود این سیارک در رده صفر طبقهبندی شود.»
سازمانهای فضایی در سراسر جهان در حال بررسی راههایی برای مقابله با تهدید سیارکهای خطرناک و «شهرخرابکن» (City-killer) مانند ۲۰۲۴ وایآر۴ هستند.
برخی از این روشهای آزمایشی عبارتاند از برخورد دادن فضاپیما به آنها یا تلاش برای منحرف کردن مسیرشان با انفجار هستهای.
چین نیز بهتازگی به این تلاشها پیوسته و فرصتهای شغلی متعددی را برای «واحد دفاع سیارهای» اعلام کرده است.
ساوت چاینا مورنینگ پست روز سهشنبه گزارش داد که سازمان دولتی علوم، فناوری و صنعت دفاع ملی چین که مسئول پژوهشهای مهندسی هوافضای این کشور است، برای بررسی و پایش سیارکها در حال جذب فارغالتحصیلان است.
لی مینگتائو، پژوهشگری که در مرکز ملی علوم فضایی چین روی دفاع در برابر سیارکها کار میکند، گفت: «ما باید تیمی از متخصصان متعهد به دفاع در برابر سیارکها تربیت کنیم و خرد و توانایی چین را برای محافظت از امنیت زمین به کار بگیریم.»
چین سال گذشته برای ماموریتی که در آن یک فضاپیما به یک سیارک برخورد کند تا مسیر آن را تا حدود سال ۲۰۳۰ تغییر دهد، طرحی مفهومی اعلام کرد.
سیارک ۲۰۲۴ وایآر۴ قرار است سال ۲۰۲۸ بار دیگر با فاصلهای ایمن از کنار زمین عبور کند و پژوهشگران امیدوارند در آن زمان بتوانند اطلاعات بیشتری به دست آورند و احتمال برخورد آن را با زمین در سال ۲۰۳۲ دقیقتر تعیین کنند.
The Independent