صدیقه امیدی؛ بازار: بر اساس گزارشها، گردشگران غذایی ۲۵ درصد از بودجه سفر خود را صرف غذا و نوشیدنی میکنند که این امر می تواند برای جوامع محلی با حضور گردشگران بر سفره های سنتی درآمدزایی داشته باشد و به اشتغال و توسعه اقتصادی جوامع محلی، روستاها و عشایر کمک کند.
غذاهای محلی و سنتی این منطقه، ریشه در تاریخ و سنتهای دیرینه آن دارد. این غذاها نشان میدهند که مردمان این سرزمین در گذشته چگونه زندگی میکردهاند.
یک کارشناس فرهنگ بومی در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: غذا زمینه توسعه اقتصاد محلی و اشتغالزایی در مناطق محروم را فراهم میکند.
زینب امیدی افزود: گردشگران در سالهای اخیر ترجیح می دهند که با فرهنگ غذایی مقصد گردشگری خود آشنا شده و از غذاهای محلی آن منطقه بهره ببرند.
کارشناس میراث فرهنگی: تقاضا برای غذاهای محلی افزایش یافته و یکی از مهمترین برنامه ها در این راستا می تواند اشرف راهنمایان گردشگری بر اصالت و تاریخچه غذاها باشد
وی بیان داشت: تقاضا برای غذاهای محلی افزایش یافته و یکی از مهمترین برنامه ها در این راستا می تواند اشرف راهنمایان گردشگری بر اصالت و تاریخچه غذاها باشد.
امیدی با بیان اینکه میراث فرهنگی ناملموس در زمینه گردشگری غذا طی سالهای اخیر بسیار مورد توجه و بررسی عمیق محققان و مسئولان جهانی قرار گرفته است، گفت: غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد نیز با گذشته مردمانش عجین است و به دلیل عشایری بودن منطقه در گذشته، غذاهای محلی معمولا از محصولات و فرآورده های تولید شده توسط خود مردم تهیه می شد.
مدیر کل میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این راستا در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: غذاهای محلی تأثیر مهمی در معرفی مقاصد گردشگری داشته و سبب جذب گردشـگر می شود.
مجتبی امیر حسینی افزود: کهگیلویه و بویراحمد با داشتن تنوع اقلیمی و فرهنگی مقصد خوبی برای گردشگرانی است که می خواهند طعم غذایی سالم و برآمده از طبیعت را در سرزمین چهار فصل تجربه کنند.
مدیر کل میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد: به دنبال حضور گردشگران در استان در سطوح مختلف جامعه گردشگران با مردم ارتباط گرفته و این امر سبب ایجاد فرصت برای گروه های جامعه برای ارائه محصولات و غذاهای محلی و سنتی می شود
وی با بیان اینکه تنوع غذاهای محلی و سنتی در این استان بسیار است، گفت: به دنبال حضور گردشگران در استان در سطوح مختلف جامعه، گردشگران با مردم ارتباط گرفته و این امر سبب ایجاد فرصت برای گروه های جامعه به منظور ارائه محصولات و غذاهای محلی و سنتی می شود که به دنبال آن حفظ میراث فرهنگی، اشتغال زایی و توسعه کارآفرینی در جوامع محلی میسر می شود.
امیر حسینی افزایش پراکندگی حضور گردشگران در نقاط مختلف استان، کاهش مهاجرت روستایی، حفظ آداب و رسوم و تاریخ و سنت های جامعه محلی را از دیگر مزایای گردشگری غذایی عنوان کرد.
۱۸ غذا و خوراکی سنتی کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی
وی با بیان اینکه ۱۸ غذا و خوراکی سنتی کهگیلویه و بویراحمد تاکنون در فهرست آثار ملی ثبت شده است، گفت: «دمپخت گوشتی»، «شله ماشکی»، «گونه»، «دوا لبنی»، «دوا زردکی»، «دمپخت اشکوه» و «چهار لقمه اشکوه» از مهمترین غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
امیر حسینی اظهار داشت: همچنین «نان شلشلی»، «نان تیری شیرین» و «نان مشتک روغنی» از جمله نانهای سنتی مردم استان است که در فهرست آثار ملی ثبت شده و «آجیل محلی «گندم برشته» نیز از خوراکیهای مهم است که در فهرست آثار ملی ثبت شده و همچنین فراوری دو سوغات محلی استان، میوههای جنگلی بنه و رب ربنیک که در زبان محلی به آن «رملک» می گویند نیز در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
ایران کشوری متمدن با تاریخی چند هزار ساله و دارای فرهنگی غنی و گسترده بوده که بر اساس گزارشها ۲ هزار و ۵۰۰ نوع غذای محلی، انواع نوشیدنی های بومی و انواع شیرینیها و نانهای سنتی دارد. کهگیلویه و بویراحمد نیز در این میان با داشتن فرهنگی غنی در زمینههای مختلف زندگی، می تواند مقصد مهمی برای گردشگری غذایی باشد اما هنوز تا رسیدن به این مهم راه درازی در پیش است و هنوز این غذاهای محلی، در فهرست غذایی گردشگران در انتهای فهرست قرار دارد.
بر اساس گزارشها، ارزش بازار جهانی خدمات غذایی در سال ۲۰۲۲ به ۲.۳۹ تریلیون دلار رسید و علاوه بر این پیشبینی میشود که این بازار تا سال ۲۰۳۰ به ۵.۴۲ تریلیون دلار افزایش پیدا کند و در سال ۲۰۲۲ اندازه بازار گردشگری آشپزی ۹۷۶.۶۸ میلیارد دلار ارزشگذاری شد و برای آن در سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۳ رشدی ۱۷ درصدی پیشبینی شده است.
فرهنگ غذا، خوراکیها و نوشیدنیها جایگاهی خاص در آداب و رسوم، اخلاقیات و خلقیات انسانها داشته و غذا عنصری کلیدی در حوزه مردمشناسی، انسانشناسی و تمدن بوده و فرهنگ آشپزی بهعنوان یک میراث فرهنگی ناملموس، نقش اساسی در ترجیحات مقصد گردشگران دارد. در کهگیلویه و بویراحمد، طبیعت در تهیه این غذاها نقش پررنگی ایفا می کند و هنوز نیز این غذاها در بیشتر منازل در شهرها و روستاها پخته شده و سفره ها با رنگ و بوی خاطره انگیزشان عجین است.
غذا یک جنبه محوری از تجربه گردشگری بوده که سبب تعاملات فرهنگی و موفقیت اقتصادی در جوامع محلی می شود و وجود غذاهای محلی و سنتی میتواند در کنار دیگر ظرفیتها به توسعه گردشگری کمک کند و زمینه جذب گردشگر را فراهم کند.
گردشگران با کسب تجربههای پایدار و به یاد ماندنی می توانند با تعامل با جوامع محلی، از اقتصاد و معیشت جوامع محلی حمایت کرده و این امر می تواند به کاهش مهاجرت و معضلاتی که به دنبال آن ایجاد می شود، بیانجامد.