امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، روز پنجشنبه ۲۵ بهمن در نشست بینالمللی سوریه در پاریس اعلام کرد که فرانسه آماده است اقدامات بیشتری برای مقابله با گروههای افراطی در سوریه انجام دهد.
وی همچنین تأکید کرد که «سوریه نباید شاهد بازگشت نیروهای شبهنظامی [وابسته به] ایران باشد.»
مکرون در این نشست همچنین پیشنهاد داد که «نیروهای سوریه دموکراتیک» که تحت حمایت غرب هستند، در نیروهای ملی سوریه ادغام شوند. او از دولت موقت سوریه خواست تا با ائتلاف تحت رهبری آمریکا در مبارزه با گروههای افراطی همکاری کند.
این کنفرانس که با حضور مقامات اروپایی و عربی برگزار شد، سومین نشست دربارهٔ سوریه از زمان سرنگونی دولت بشار اسد در دسامبر بود. در این نشست، اسعد الشیبانی، وزیر خارجه دولت موقت سوریه نیز حضور داشت.
مکرون تأکید کرد: «سوریه باید بهطور شفاف به مبارزه با همه سازمانهای تروریستی که موجب بیثباتی شدهاند، ادامه دهد.» وی افزود که در صورت همکاری سوریه با ائتلاف بینالمللی تشکیلشده علیه داعش، فرانسه از این اقدام حمایت خواهد کرد.
هدف این نشست، هماهنگی تلاشها برای گذار مسالمتآمیز در سوریه بود، در حالی که دولت جدید دمشق بر تمایل خود برای بهبود روابط با غرب تأکید دارد.
از زمان سقوط بشار اسد، مقامهای جمهوری اسلامی از عدم قطعیت درباره تحولات سوریه سخن گفتهاند و این مسئله، باعث برخی نگرانیها از احتمال فعالیت گروههای وابسته به جمهوری اسلامی علیه حکومت جدید سوریه شده است.
همچنین روز چهارشنبه، دوروتی شی، دیپلمات آمریکا در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت جمهوری اسلامی را متهم کرد که ثبات و امنیت سوریه را تضعیف میکند.
در مقابل، امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، اظهارات دیپلمات آمریکایی را «اتهامات بیپایه و اساس» خواند و مدعی شد که چنین حملاتی برای «تحریف حقیقت و واقعیتهای میدانی ساخته و پرداخته شده است.»
آقای مکرون، در بخش دیگری از صحبتهای روز پنجشنبهٔ خود همچنین باری دیگر بر خطر فعالیتهای داعش در منطقه تأکید کرد و گفت: «سوریه باید به مبارزه با سازمانهای تروریستی که در کشور شما هرجومرج ایجاد میکنند و قصد دارند آن را به خارج صادر کنند، ادامه دهد. به همین دلیل، مبارزه با داعش و دیگر گروههای تروریستی یک اولویت مطلق است.» او از آمادگی کشورش برای کمک به این مبارزه سخن گفت.
نشست روز پنجشنبه با حضور وزرای کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی، ترکیه و لبنان برگزار شد، اما ایالات متحده تنها یک نماینده دیپلماتیک در سطح پایین به آن فرستاده بود.
به گفته وزارت خارجه فرانسه، هدف این نشست هماهنگی تلاشها برای حفظ حاکمیت و امنیت سوریه در دوران گذار و همچنین بسیج کشورهای همسایه و شرکای اصلی برای ارائه کمک و حمایت اقتصادی بود.
یکی دیگر از موضوعات مهم مورد بحث، رعایت عدالت در دوره انتقالی و مبارزه با مصونیت عاملان جنایات جنگی در طول ۱۳ سال جنگ داخلی سوریه بود.
این نشست با هدف جمعآوری کمکهای مالی برگزار نشد و قرار است این موضوع در کنفرانس سالانه بروکسل در ۱۷ مارس مطرح شود. با این حال، یکی از محورهای گفتوگو، لغو تحریمهای اعمالشده علیه سوریه در دوران حکومت بشار اسد بود.
اتحادیه اروپا ماه گذشته بهطور اصولی با لغو تحریمها موافقت کرد، اما این روند به دلیل مخالفتهای یونان و قبرس متوقف شده است. این دو کشور به مذاکرات مرزی دریایی میان سوریه و ترکیه که بر آبهای مورد ادعای آنها تأثیر میگذارد، اعتراض دارند.