کنفرانس امنیتی مونیخ در پاسخ به خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا در آلمان، درباره «پس گرفتن» دعوتنامه شاهزاده رضا پهلوی، اظهاراتی را متناقض با پاسخ پیشین خود ارائه و تایید کرد که با مشورت دولت فدرال آلمان از دعوت از شاهزاده رضا پهلوی منصرف شده است.
مسئولان این کنفرانس به صدای آمریکا گفتند: رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، کریستوف هیوسگن، «قبلاً به طور غیررسمی» از شاهزاده رضا پهلوی برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت کرده بود، اما «با مشورت دولت فدرال، آقای هیوسگن تصمیم گرفت که دعوت از آقای پهلوی را رسمی نکند».
به گفته تیم رسانهای کنفرانس امنیتی مونیخ «اعضای اپوزیسیون ایرانی یا نمایندگان جامعه مدنی به طور مرتب مهمان این کنفرانس بودهاند. رضا پهلوی آخرین بار در سال ۲۰۲۳ در مونیخ حضور داشت. دعوت به کنفرانس امنیتی مونیخ امسال برای مسیح علینژاد که در گذشته نیز مهمان کنفرانس امنیتی بوده است، ارسال شده است.»
این اظهارات در تناقض با ادعاهای پیشین این کنفرانس و دولت آلمان است.
پیشتر کنفرانس امنیتی مونیخ روز ۱۹ بهمن در واکنش به انتقادهای گسترده سیاسی و رسانهای نسبت به نبودن نام شاهزاده رضا پهلوی در فهرست دعوتشدگان به این رویداد مهم، به صدای آمریکا گفته بود که دعوت از او برای حضور در این نشست پابرجاست.
سخنگوی کنفرانس امنیتی مونیخ به خبرنگار صدای آمریکا در آلمان گفته بود: «دعوت نامهای برای آقای پهلوی جهت شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۵ صادر شده و همچنان معتبر است.»
قبل از آن، شاهزاده رضا پهلوی اعلام کرده بود که دولت آلمان مانع از حضورش در این نشست شده است. پس از آن، وزارت خارجه آلمان در پاسخ به خبرنگار صدای آمریکا در آلمان ادعا کرده بود که این کنفرانس بهطور مستقل درباره دعوتنامههای خود تصمیم میگیرد.
این ادعا در تعارض با پاسخ اخیر کنفرانس امنیتی مونیخ به صدای آمریکاست.
با این حال وزارت خارجه آلمان در پاسخ به پیگیری خبرنگار صدای آمریکا، همچنان بر ادعای «عدم دخالت» خود پافشاری کرد.
وزارت خارجه آلمان به صدای آمریکا گفت: «طبیعتاً دولت فدرال در ارتباط مستمر با کنفرانس امنیتی مونیخ است. با این حال، این کنفرانس بهطور مستقل درباره دعوتشدگان تصمیمگیری میکند. طبق اطلاعات ما، مخالفان ایرانی نیز به کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت شدهاند.»
شاهزاده رضا پهلوی روز پنجشنبه ۲۵ بهمن با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد که «برای دومین بار در دو هفته گذشته»، دعوت از او برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ پس گرفته شده است.
به گفته او، این مساله «به دستور دولت آلمان و تحت تهدید رژیم جمهوری اسلامی» انجام شده است.
شاهزاده رضا پهلوی با توصیف این اقدام به عنوان «خیانت به مردم ایران و ارزشهای دموکراتیک آلمان» گفت: «دولت آلمان نه تنها صدای ملت ایران را خاموش کرده، بلکه فعالانه خواستههای جمهوری اسلامی را اجرا کرده است.»
او اضافه کرد که دولت آلمان «به جای پشتیبانی از کسانی که برای آزادی مبارزه میکنند، ترجیح داده است یک رژیم دیکتاتوری را راضی نگه دارد؛ رژیمی که شهروندان خود را میکشد، اروپاییها را گروگان میگیرد، و از تروریسم حمایت میکند.»
شاهزاده رضا پهلوی افزود: «درماندگی رژیم در جلوگیری از حضور من در کنفرانس مونیخ، نشاندهنده ضعف آن است، تا جایی که اکنون برلین به نیابت از آنها به سانسور مشغول است.»
وی با اشاره به مقاومت و قدرت مردم ایران گفت: «آنها به یاد خواهند داشت که چه کسانی با سرکوبگرانشان همدست شدند.»
پیشتر اعلام خبر عدم دعوت از شاهزاده رضا پهلوی انتقادهای گستردهای را به دنبال داشت. از جمله جو ویلسون، نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا، در انتقاد از این اقدام، آن را «توهینی به ایرانیانی که برای آزادی و صلح مبارزه میکنند» دانسته بود.
او از وزارت خارجه آلمان خواسته بود تا در این تصمیم تجدید نظر کند.
جو ویلسون تأکید کرده بود که «ساکت کردن صداهای مخالف بر خلاف اهداف کنفرانس امنیتی مونیخ است» و از برگزارکنندگان نشست خواست تا به اپوزیسیون ایرانی اجازه حضور دهند.
کنفرانس امنیتی مونیخ بهمن هر سال در رابطه با سیاستهای امنیتی بینالمللی توسط یک نهاد غیردولتی در آلمان برگزار میشود و هرچند تصمیمی در این همایش گرفته نمیشود، اما اظهارنظرها، گفتوگوها و دیدارهای سیاسی در آن رخ میدهد. همین موضوع این کنفرانس را به یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی در حوزه امنیت جهانی بدل کرده است.
∎