حجتالاسلام والمسلمین سیدکاظم سیدباقری رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه بیان کرد: بر اساس فرمایش رهبر انقلاب اسلامی، مذاکره با آمریکا به دور از عقلانیت و هوشمندی است. تجربیات تاریخی نشان میدهد که آمریکا به تعهدات خود پایبند نیست و بارها مانند خروج از برجام توافقات را نقض کرده است.
وی افزود: مذاکره با طرفی که سابقه خلف وعده دارد، منطقی و عقلانی نیست مگر آن که در عمل رفتار خود را عوض کند. دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره مذاکره با آمریکا بر اساس تجربیات تاریخی و تحلیلهای راهبردی شکل گرفته است، ایشان معتقد است که آمریکا کشوری است که بارها تعهدات خود در قبال ایران را نقض کرده و رویکردی خصمانه نسبت به منافع ملی ایران داشته و لذا قابل اعتماد نیست.
رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم گفت: مذاکره با آمریکا و ترامپ نه تنها عاقلانه و هوشمندانه نیست، بلکه شرافتمندانه نیز نمیباشد. برخی از دلایل این دیدگاه را میتوان در تخلفات تاریخی آمریکا از جمله در جریان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، حمایت از رژیم صدام در جنگ تحمیلی، تحریمهای ناجوانمردانه و خروج یکجانبه از برجام رصد کرد.
وی گفت: از منظر گفتمان انقلاب اسلامی که رهبر معظم انقلاب آن را نمایندگی میکند، حفظ استقلال، عزت و منافع ملی ایران خط قرمز است. ایشان بر این باور است که مذاکره با کشوری که رویکردی سلطهجویانه و استکباری دارد، میتواند به استقلال و عزت ملی کشور ایران لطمه وارد کند. از همین منظر راهبردی است که ایشان بر تقویت توان داخلی، مقاومت در برابر فشارها و تعامل با کشورهای مستقل و قابل اعتماد تأکید دارد.
رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم با اشاره به پاسخ قاطع ایران به تهدیدات ترامپ و آمریکا، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که جمهوری اسلامی ایران در رویارویی با تهدیدات آمریکا و ترامپ، باید رویکردی قاطع و مبتنی بر اصول مقاومت، مصلحت، عزت و استقلال ملی در پیش گیرد. این رویکرد در چارچوب سیاستهای کلان نظام جمهوری اسلامی تعیین شده است. برخی از ابعاد این مساله را میتوان در اموری چون تقویت توان دفاعی و بازدارندگی رصد کرد که خود یکی از مهمترین ابزارها و راهبردهای مقابله با تهدیدات خارجی است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدباقری در ادامه بیان کرد: نکته مهم دیگر، بهرهگیری از دیپلماسی فعال و هوشمندانه است؛ ایران باید از دیپلماسی فعال و عمومی بهعنوان ابزاری برای مقابله با تحریمها و تهدیدات آمریکا استفاده کند. تلاش برای گسترش روابط با کشورهای منطقه و جهان، بهویژه با قدرتهای غیرغربی مانند چین و روسیه، همسایه و جهان عرب، بخشی از این راهبرد است.
وی افزود: گسترش نفوذ منطقهای ایران و تقویت محور مقاومت برای افزایش هزینههای آمریکا در منطقه است. نکته اصلی دیگر تأکید بر وحدت ملی است. نظام سیاسی باید همواره بر وحدت ملی و همبستگی میان آحاد ملت تأکید کند و از هر گونه عملی که موجب پراکندگی و اختلاف گردد، دوری کند.
این استاد حوزوی گفت: ایران نشان داده است که در شرایط سخت، مردم و مسئولان کنار یکدیگر ایستادهاند. در این مسیر، نقشه راه ایران در برابر تهدیدات آمریکا باید بر همین محور و مبتنی بر اقتصاد مقاومتی، پویا و توانا و کاهش وابستگی باشد. فرهنگ مقاومت و خودباوری، ترویج فرهنگ استقلال، روحیه خودباوری و مقاومت در میان مردم بهویژه نسل جوان از مسائل مهم در این عرصه است.
وی در ادامه با اشاره به راهبرد تقابل هوشمند ایران در برابر فریب دیپلماتیک آمریکا، اظهار کرد: راهبرد تقابل هوشمند ایران در برابر فریب دیپلماتیک آمریکا باید بر پایه شناخت دقیق از تاکتیکهای آمریکا و استفاده از ابزارهای دیپلماتیک، اطلاعاتی و سواد رسانهای استوار باشد. این راهبرد از سویی به شناخت دقیق ترفندهای این نیرنگ میپردازد و از دیگر سو، شناسایی اهداف پیدا و پنهان این امر دارای اهمیت است. لذا ایران باید چارچوبهای شفاف و قاطع برای دیپلماسی خود تعریف کند و خطوط قرمز خود را مانند حفظ توان دفاعی، برنامه هستهای صلحآمیز و منافع منطقهای به آشکاری در عرصه مذاکرات بیان کند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدباقری گفت: در این راستا همچنین باید از دیپلماسی چندجانبه، دیپلماسی فرهنگی و عمومی بهره گرفت و از ظرفیت رسانهها غافل نبود. بنابراین به نظر میرسد که راهبرد رویارویی هوشمند ایران در برابر فعالیتهای دیپلماتیک آمریکا باید ترکیبی از هوشیاری، دیپلماسی فعال، تقویت توان داخلی و استفاده از ابزارهای رسانهای و حقوقی را در نظر گرفت.
وی افزود: باید در نظر داشت که مذاکره با آمریکا بینتیجه است و دلایل این امر را میتوان در اموری چون عهد شکنی، نبود اعتماد متقابل، تضاد در منافع و اهداف، روحیه سلطهگری و عدم تعهد به عدالت و انصاف رصد کرد. پس مذاکره با آمریکا به دلیل عدم پایبندی این کشور به تعهدات، اهداف خصمانه و فقدان اعتماد متقابل، نمیتواند مشکلات ایران را حل کند.
این استاد حوزه علمیه در پایان گفت: ایران باید با تکیه بر توان داخلی، تقویت اقتصاد مقاومتی و گسترش روابط با کشورهای مستقل، راهحلهای پایدار و مؤثر برای مقابله با فشارها و تهدیدات بیابد.
انتهایپیام/