به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از کرمانشاه، آئین افتتاحیه اولین دوره راهیان نصر در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه، صبح امروز، با حضور دکتر علیرضا شهرستانی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه ادبیات، برگزار شد.
در این مراسم، دکتر شهرستانی، با اشاره به اهمیت معرفی شهدا از طریق هنر، بیان کرد: مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در آیین تجلیل از پیشکسوتان دفاع مقدس در سال ۱۳۹۹ فرمودند: شنیدم در تهران آثار نویسندگان خارجی مثل ویکتور هوگو و چارلز دیکنز، روی صحنه میرود، خب کار خوبی است، اما باید کاری کنیم که آثار ما نیز در اینجا و در دنیا به روی صحنه برود.
وی تصریح کرد: علامه محمدتقی جعفری(ره)، در کتاب «امام حسین (علیه السلام)، شهید فرهنگ، پیشرو انسانیت»، میفرماید: آرزوی قلبیام از زمان طلبگی نوشتن کتابی درباره شخصیت امام حسین(ع) بود و حاضر بودم تمام زندگیام را بدهم تا مردی چون ویکتور هوگو، در مورد امام حسین(ع) مطلب بنویسد.
سخنران مراسم، در ادامه گفت: این نکته علامه جعفری(ره)، نشان از آن دارد که هنر میتواند، بستری برای ارائه شخصیتهای والای تاریخی باشد و در این میان، معرفی امام حسین (علیهالسلام) و شهدای اسلام با ابزار هنر، ضرورتی انکارناپذیر است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اثری چون «بینوایان» ویکتور هوگو سالیان سال است که جهانیان و به طبع ایرانیان را تحت تأثیر قرار داده است و در این اثر، شهرداری شانه خود را زیر ارابهای چرخشکسته میگذارد تا شانههای شهروندش آسیب نبیند؛ بهراستی که اثری هنرمندانه و تأثیرگذار است.
دکتر شهرستانی با اشاره به اینکه در ادبیات انقلاب اسلامی ایران، ما شهرداری را میشناسیم که بیریا و بیادعا گاهی در کسوت پاکبان بود، گفت: در سالهای دفاع مقدس، وقتی که دید ارابه انقلاب در معرض شکستن است، شهردار انقلابی ما، شهید مهدی باکری، نه تنها شانه، بلکه جان خود را زیر چرخ انقلاب گذاشت، تا از حرکت بازنماند و جان شریف خود را برای مردمش نثار کرد.
این استاد دانشگاه، با مروری بر تأثیر هنر در معرفی قهرمانان، اظهار داشت: غربیها قهرمانان واقعی ندارند و بهناچار به خلق شخصیتهای خیالی مانند «پطروس فداکار» روی میآورند که صرفاً ساخته و پرداخته تخیل است.،گفت: درحالیکه در کرمانشاه، حقیقتی باشکوه رقم خورد و چهار برادر خانواده «رضوانمدنی»، هم زمان در جبهه بودند که سه نفر از آنها به شهادت رسیدند و حتی داماد خانواده، دکتر مسعود امیری که دانشجوی پزشکی بود، نیز به شهادت رسید و حاج حسین رضوان مدنی جانباز شد.
دکتر شهرستانی با اشاره به خانواده شهدای رضوان مدنی، که نمونهای از رشادت و فداکاری حقیقی است، گفت: اما برای این قهرمانان واقعی نه فیلمی ساخته شد، نه قصهای نوشته شد و نه شعری سروده شد، اینجا است که رسالت هنرمندان بیش از پیش جلوهگر میشود.
این پژوهشگر حوزه ادبیات، با اشاره به اینکه شهید حسین ادبیان نمونهای از این قهرمانان واقعی است، عنوان کرد: این شهید دلیر ارتشی در عملیات یورش هوایی (هلیبرن) در ارتفاعات بازیدراز، در اردیبهشتماه ۱۳۶۰ رشادتی از خود نشان داد که سزاوار ماندگاری در تاریخ است، این نوع جانفشانیها نیازمند ثبت و معرفی از طریق هنر است تا نسلهای آینده نهتنها نام شهدا را بشناسند، بلکه جان مایه ایثار آنان را نیز با دل و جان درک کنند.
وی در ادامه به مقایسهای میان برخی شخصیتهای ادبی پرداخت و افزود: «در «بینوایان»، ژان والژان، که شخصیتی خیالی است، با فداکاریهایش برای نجات دیگران تصویر میشود و همین امر، او را به یک نماد تبدیل کرده است.
وی تصریح کرد: اما اگر فراتر از داستان و تخیل بنگریم، قهرمانان واقعی ما، همانهایی که در میدانهای نبرد حاضر شدند و نهتنها داراییشان، بلکه جان خود را برای وطن فدا کردند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه ژان وال ژان در نهایت به زندگی بازمیگردد و تقدیرش در چارچوب داستان محدود میشود، خاطر نشان کرد: شهیدان ما حقیقتاً از همهچیز گذشتند ،تا عزت و امنیت کشور باقی بماند وهمین تفاوت، ضرورت پرداختن به قهرمانان واقعی را آشکار میسازد.
دکتر شهرستانی با تأکید بر ضرورت تلاش نظاممند برای فعالسازی ظرفیتهای هنری در جهت تبیین و ترویج مفاهیم ارزشی دفاع مقدس، افزود: مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)، در پیامهایی که هرساله به کنگرههای شهدا در سراسر کشور ارسال میکنند، همواره بر استفاده از شیوههای هنری برای معرفی فرهنگ ایثار و شهادت تأکید دارند و این موضوع بیت الغزل، فرمایشات ایشان، درباره شهدا است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
این پژوهشگر حوزه ادبیات، گفت: هنر، زبانی جهانی است که اگر با اخلاص و صداقت همراه شود، میتواند فرهنگ ایثار و شهادت ایرانیان را در تمام جهان طنینانداز کند.