شناسهٔ خبر: 71343271 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

واشینگتن‌پست: اسرائیل احتمالا در شش ماه اول ۲۰۲۵ به فوردو و نطنز حمله می‌کند

گزارش اطلاعاتی نظامی، دو گزینه حمله احتمالی را مطرح کرده است که هر دو شامل حمایت ایالات متحده از طریق سوخت‌گیری هوایی و همچنین اطلاعات، نظارت و شناسایی هستند

صاحب‌خبر -

طبق گزارش‌های اطلاعاتی ایالات متحده، احتمال دارد اسرائیل در ماه‌های آینده اقدام به حمله به برنامه هسته‌ای ایران کند. این حمله پیشگیرانه می‌تواند برنامه هسته‌ای تهران را به تاخیر بیاندازد.

به گزارش واشینگتن‌پست، هشدارها درباره احتمال حمله اسرائیل در چندین گزارش اطلاعاتی ذکر شده است که شامل پایان دوره ریاست جمهوری بایدن و آغاز دوره ریاست جمهوری ترامپ می‌شود. هیچ‌کدام از این گزارش‌ها جامع‌تر از گزارش اوایل ژانویه دایره اطلاعاتی ستاد مشترک ارتش و آژانس اطلاعات دفاعی، نیست. این گزارش هشدار داده است که اسرائیل احتمالا در شش ماه اول سال ۲۰۲۵ به تاسیسات هسته‌ای فوردو و نطنز ایران حمله خواهد کرد. مقامات فعلی و سابق ایالات متحده که با این اطلاعات آشنا هستند، به روزنامه واشنگتن پست گفتند که این ارزیابی ناشی از تحلیل برنامه‌ریزی اسرائیل پس از بمباران ایران در اواخر اکتبر است که دفاع هوایی آن را تضعیف کرده و تهران را در معرض حملات بعدی قرار داده است. این روزنامه آمریکایی می‌گوید که مقامات به دلیل محرمانه بودن اطلاعات، به طور ناشناس صحبت کردند.

دولت اسرائیل، سیا، آژانس اطلاعات دفاعی و دفتر مدیر اطلاعات ملی از اظهارنظر در این زمینه خودداری کردند. برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت که رئیس‌جمهور ترامپ «واضح کرده است که اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

او افزود: «در حالی که او ترجیح می‌دهد مسائل دیرینه آمریکا با رژیم ایران را از طریق مذاکره به صورت مسالمت‌آمیز حل کند، اگر ایران حاضر به تعامل نباشد، او منتظر نخواهد ماند و به زودی اقدام خواهد کرد.»

هیوز از اظهار نظر درباره اطلاعات موجود خودداری کرد.

گزارش اطلاعاتی نظامی، دو گزینه حمله احتمالی را مطرح کرده است که هر دو شامل حمایت ایالات متحده از طریق سوخت‌گیری هوایی و همچنین اطلاعات، نظارت و شناسایی هستند. چنین وابستگی به ایالات متحده در هر حمله به ایران—حتی اگر نتایج محدودی حاصل شود—نفوذ واشنگتن بر مسیر پیش روی اسرائیل را نشان می‌دهد.

به گزارش واشینگتن‌پست، یکی از گزینه‌ها حمله از فاصله، که به آن حمله ایستاده می‌گویند، شامل شلیک موشک‌های بالستیک هوابه‌هوا از خارج از فضای هوایی ایران است. حمله خطرناک‌تر دیگری شامل ورود جنگنده‌های اسرائیلی به فضای هوایی ایران و پرواز در نزدیکی سایت‌های هسته‌ای و انداختن بمب‌های بی‌ال‌یو BLU-109)۱۰۹) است که نوعی بمب ضد پناهگاه است. دولت ترامپ هفته گذشته فروش کیت‌های هدایت برای این بمب‌ها را تایید کرده و به کنگره اطلاع داده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ارزیابی ایالات متحده نشان داده است که حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران در بهترین حالت می‌تواند فعالیت‌های آن را برای چند ماه به تاخیر بیاندازد. 

زمان‌بندی شش‌ماهه برای انجام عملیات احتمالی و جزئیات دو گزینه حمله قبلا گزارش نشده بود. روز چهارشنبه، روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد که اسرائیل در حال بررسی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در سال جاری است.

برخی از مقامات اسرائیلی با ارزیابی‌های اطلاعاتی ایالات متحده در مورد تاثیر پیش‌بینی‌شده حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران اختلاف نظر دارند و معتقدند که این حمله می‌تواند قابلیت‌های تهران را به طور قابل توجهی به تاخیر بیاندازد. یک مقام سابق ایالات متحده گفت: «این تفاوتی بود بین اطلاعات ما و ارزیابی‌های آن‌ها.»

این افشاگری با یک بحث جدی در داخل دولت ترامپ درباره نحوه استفاده از قدرت نظامی در خاورمیانه هم‌زمان شده است.

به گزارش واشینگتن‌پست، ترامپ تیم امنیت ملی متنوعی از نظر ایدئولوژیکی دور خود جمع کرده است که شامل افراد مخالف و موافق اقدام نظامی و افرادی همچون الیبرج کولبی است که به دنبال تغییر اولویت‌های نظامی ایالات متحده به سمت شرق آسیا برای مقابله با چین هستند.

در اواخر ژانویه، والتز، مشاور امنیت ملی احتمال حمله اسرائیل با حمایت ایالات متحده به برنامه هسته‌ای ایران را مطرح کرد و به سی‌بی‌اس نیوز گفت: «این لحظه‌ای است که باید تصمیمات کلیدی گرفته شوند و ما در ماه آینده این کار را خواهیم کرد.»

او به مجری برنامه «Face the Nation» مارگارت برنن گفت: «جمهوری اسلامی در موقعیت ضعیفی قرار دارد. دفاع هوایی ایران نابود شده است.»

ترامپ اوایل این هفته به علاقه روزافزون اسرائیل به حمله اشاره کرد و به فاکس نیوز گفت: «همه فکر می‌کنند که اسرائیل با کمک ما یا تایید ما خواهد رفت و ایران را بمباران خواهد کرد. من ترجیح می‌دهم که این اتفاق نیفتد.»

ترامپ افزود: «دو راه برای متوقف کردن آن‌ها وجود دارد: با بمب‌ها یا یک قطعه کاغذ مکتوب.» او گفت: «من دوست دارم با آن‌ها توافقی بکنم بدون اینکه نیاز به بمباران داشته باشیم.»

اظهارات ترامپ که پس از بازگرداندن «فشار حداکثری» علیه ایران با هدف کاهش صادرات نفت آن به صفر برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای صورت گرفت، باعث خشم مقامات تهران شد.

سعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل، گفت: «این اظهارات بی‌پروا و تحریک‌آمیز به وضوح قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند ... که تهدید یا استفاده از زور علیه کشورهای مستقل را ممنوع می‌کند.»

سیاست خاورمیانه یکی از مسائل چالش‌برانگیز در ائتلاف ترامپ است که شامل طرفداران اسرائیل و افرادی است که نسبت به کارایی مداخله نظامی تردید دارند.

شاخه نومحافظه‌کار حزب جمهوری‌خواه — که بر حفظ حضور نظامی ایالات متحده در خاورمیانه از طریق صادرات تسلیحات به اسرائیل، توافق برای پایگاه‌های نظامی در کشورهای خلیج فارس و چرخش‌های گسترده ناوهای دریایی در دریای مدیترانه تاکید دارد — از مقامات منصوب ترامپ که در مورد «جنگ‌های دائمی» ایالات متحده شک و تردید دارند، انتقاد می‌کند.

برخلاف دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ که به دلیل غریزه صلح‌جویانه‌اش با مقاومت شدید از سوی ژنرال‌های سابق و چهره‌های برجسته دوران جورج بوش همچون اچ. آر. مک‌مستر و جان بولتون روبه‌رو شد، تیم جدید ترامپ شامل مقامات ارشد و میانه‌سطحی است که نگرش‌های ترامپ در مورد مداخلات نظامی خارجی را به اشتراک می‌گذارند.

به نوشته واشینگتن پست، پسر ارشد ترامپ، دونالد ترامپ جونیور، که مورد حمایت مفسر محافظه‌کار تاکر کارلسون قرار دارد، مانعی در برابر نفوذ نئوکان‌ها در دولت ترامپ بوده است، از جمله مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق که تا پیش از عزل از سمت‌های دولتی، برای وزیر دفاع در دوره دوم ترامپ در نظر گرفته شده بود.

واشینگتن‌پست می‌نویسد، هنوز مشخص نیست که ترامپ با حمله اسرائیل به ایران موافقت خواهد کرد یا نه. در پایان دوره بایدن، مقامات ایالات متحده باور نداشتند که ایران تصمیم به دستیابی به سلاح هسته‌ای گرفته باشد و به مقامات اسرائیلی اطلاع نداده بودند که آیا ایالات متحده در چنین عملیاتی مشارکت خواهد کرد یا نه.

در اواخر ژانویه، پس از تحلیف ترامپ، گزارشی از آژانس اطلاعات دفاعی دوباره تاکید کرد که اسرائیل در حال بررسی حمله به ایران در سال جاری است، اما جزئیات کمتری داشت. ارزیابی مشابهی نیز در اکتبر در گزارشی از شورای ملی اطلاعات منتشر شد.