روزنامه والاستریت جورنال به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده در آخرین روزهای دولت جو بایدن به این نتیجه رسیده بودند که اسرائیل با توجه به ضعف ایران در حال ارزیابی انجام حملات شدیدی به تاسیسات هستهای ایران در سال جاری میلادی است.
این گزارش که روز چهارشنبه ۲۴ بهمن منتشر شده است میگوید ارزیابی تحلیلی نهادهای اطلاعاتی آمریکا در حول و حوش آغاز سال ۲۰۲۵ انجام شده و مخاطرات اقدامات پرریسک نظامی در منطقه خاورمیانه را پس از ضرباتی که سال گذشته به ایران وارد آمد، برجسته میکند.
واشینگتنپست نیز روز پنجشنبه ۲۵ بهمن گزارش داد که اسرائیل احتمالاً در ماههای آینده تلاش خواهد کرد تا در یک حمله پیشگیرانه به برنامه هستهای ایران ضربه بزند؛ حملهای که ممکن است برنامه تهران را برای چند هفته یا شاید چند ماه به تأخیر بیندازد، اما «براساس ارزیابی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، تنشها را در سراسر خاورمیانه تشدید میکند و احتمال بروز یک درگیری گسترده منطقهای را دوباره مطرح خواهد کرد».
والاستریت جورنال به نقل از دو منبع مطلع نوشته، تحلیل نهادهای اطلاعاتی آمریکا بر این بوده که اسرائیل از دولت ترامپ خواهد خواست که از حملات به ایران حمایت کند و تصور میکند که او به نسبت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، احتمال بیشتری دارد که به این حملات بپیوندد.
به گفته یکی از مقامات دولت آمریکا، جامعه اطلاعاتی ایالات متحده در اولین روزهای ریاستجمهوری دونالد ترامپ هم گزارش دومی تهیه کرده که تصریح میکند اسرائیل در حال ارزیابی حمله به تاسیسات هستهای ایران است و این نگرانی را دارد که زمان برای متوقف کردن برنامه تولید سلاح هستهای ایران از بین برود.
مقامات نظامی ایالات متحده میگویند که اسرائیل با توجه به پیچیدگی تأسیسات هستهای ایران برای حمله به آن احتمالاً به پشتیبانی نظامی و تسلیحاتی ایالات متحده نیاز خواهد داشت.
مقامات اسرائیل طی ماههای اخیر بارها گفتهاند که فرصت برای اقدامات نظامی علیه ایران مهیاست. یسرائیل کاتز،ِ وزیر دفاع اسرائیل، از جمله این مقامات است که در نوامبر گذشته گفت: «تاسیسات هستهای ایران بیش از هر زمان دیگری در معرض حمله قرار دارد... ما اکنون فرصت دستیابی به مهمترین هدف خود را که همان خنثی کردن و از بین بردن تهدیدات وجودی علیه کشور اسرائیل است، داریم.»
ایران بارها تهدید کرده که اگر تاسیسات هستهای آن مورد حمله قرار بگیرد، دست به اقدام تلافیجویانه خواهد زد، اما والاستریت جورنال مینویسد که تهران اکنون به خاطر حملات اسرائیل به اماکن نظامی آن و شکستهایی که نیروهای نیابتیاش، از جمله حزبالله و حماس متحمل شدهاند، بسیار ضعیف شده است.
در همین حال مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، روز پنجشنبه گفت در صورت حمله به تأسیسات هستهای ایران، جمهوری اسلامی بار دیگر آنها را خواهد ساخت.
این اظهارات پس از انتشار گزارشهای یادشده در رسانههای آمریکا مبنی بر احتمال حمله اسرائیل به سایتهای هستهای کلیدی ایران مطرح شد.
مسعود پزشکیان همچنین دستور نصب تجهیزات واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر را صادر کرد.
گزارش واشینگتنپست چه میگوید؟
واشینگتنپست در گزارش خود نوشته که اسرائیل در حملهٔ احتمالی در نیمه نخست سال ۲۰۲۵، تأسیسات هستهای فردو و نطنز را هدف قرار خواهد داد.
این روزنامه با استناد به منابع اطلاعاتی آمریکا، دو گزینهٔ حملهٔ بالقوه را شرح داده که هر دو شامل کمک ایالات متحده، هم از طریق سوختگیری در هوا و هم از طریق اطلاعات، نظارت و شناسایی در عملیات میشود.
واشینگتنپست در گزارش خود افزوده که نیروی هوایی اسرائیل برای استفاده از احتمال شلیک موشکهای بالستیک از هوا به زمین آماده میشود، بدون آنکه هواپیماهای آن وارد حریم هوایی ایران شود.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در واکنش به این گزارش واشینگتنپست گفت رئیسجمهور ترامپ اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست یابد.
آقای هیوز افزود: هرچند رئیسجمهور ترامپ ترجیح میدهد برای حل مسالمتآمیز مسائل با حکومت ایران مذاکره کند، اما تا ابد منتظر نخواهد ماند.
دونالد ترامپ اخیرا گفت که ترجیح او این است که با ایران به توافق برسد تا اینکه «شدیداً آن را بمباران کند».
رئیسجمهور آمریکا هفته گذشته گزارشهای مربوط به برنامهریزی مشترک ایالات متحده و اسرائیل برای حمله نظامی به ایران را رد کرد. وی تاکید کرد که به جای اقدام نظامی، خواهان دستیابی به توافق جدید هستهای با تهران است و کار بر روی این توافق باید فوراً آغاز شود.
اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۹ بهمن مذاکره با دولت دونالد ترامپ را نه «عاقلانه»، نه «هوشمندانه» و نه «شرافتمندانه» توصیف کرد و به دنبال او دیگر مقامات جمهوری اسلامی نیز علیه مذاکره با ایالات متحده سخن گفتند.
اسرائیل در سال جاری خورشیدی دو بار اقدام به حمله تلافیجویانه به ایران کرد و مقامهای اسرائیلی و همچنین کارشناسان نظامی گفتهاند که در حملهٔ دوم آسیب ویرانگری به پدافند هوایی ایران وارد شد؛ مقامهای جمهوری اسلامی این موضوع را رد میکنند.