شفقنا – بر اساس نتایج یک نظرسنجی جدید، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید منجر به «تغییر قابل توجه» در دیدگاه اروپاییها نسبت به ایالات متحده شده است، بهطوری که حتی دوستداران سابق آمریکا نیز واشنگتن را دیگر بهعنوان یک «متحد اصلی» نمیبینند.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از گاردین، این نظرسنجی که در ۱۱ کشور عضو اتحادیه اروپا به علاوه اوکراین، سوئیس و بریتانیا انجام شد، نشان داد که اکثر مردم اکنون ایالات متحده آمریکا را صرفاً بهعنوان یک «شریک ضروری» میبینند – حتی در کشورهایی مانند لهستان و دانمارک که تنها ۱۸ ماه پیش، آمریکا را متحد خود میدانستند.
این مطالعه نشان داد که بهطور متوسط ۵۰٪ از اروپاییها در کشورهای مورد بررسی، ایالات متحده آمریکا را اینگونه میبینند، در حالی که تنها ۲۱٪ آن را بهعنوان یک متحد در نظر میگیرند.
این یافتهها نویسندگان گزارش را بر آن داشت تا از اتحادیه اروپا بخواهند رویکردی «واقعبینانهتر و معاملهمحور» در قبال واشنگتن پیش بگیرد.
آرتورو وارولی، یکی از نویسندگان این گزارش از شورای اروپایی روابط خارجی (ECFR)، گفت: این آمار نشاندهنده فروپاشی اعتماد به برنامه سیاست خارجی واشنگتن است و بهنوعی زنگ خطر مرگ اتحاد ترانسآتلانتیک را به صدا درآورده است.
«این یافتهها بهتنهایی باید اذهان را نسبت به نیاز اروپا برای پذیرش عملگرایی و خودمختاری بیشتر در تعاملات جهانی، بهعنوان راهی برای محافظت از شهروندان و ارزشهای خود در دوره پیشرو، روشنتر کند.»
بیشترین کسانی که آمریکا را «شریکی ضروری» میدانند تا یک «متحد»، در اوکراین (۶۷٪-۲۷٪)، اسپانیا (۵۷٪-۱۴٪) و استونی (۵۵٪-۲۸٪) ثبت شد. اما حتی در بریتانیا که از «روابط ویژه» با آمریکا سخن میگوید، این نسبت ۴۴٪ به ۳۷٪ بود.
با این حال، در حالی که اروپاییها در دیدگاه خود نسبت به سیاست خارجی آمریکا اساساً همنظر بودند، در سایر موضوعات اختلافهای قابل توجهی وجود دارد که نشان میدهد دولت ترامپ با شعار «آمریکا اول» میتواند کشورهای عضو را در برابر یکدیگر قرار دهد.
در حالی که بهطور متوسط شهروندان اتحادیه اروپا بر این باورند که بازگشت ترامپ بهعنوان رئیسجمهور برای آمریکاییها، کشور خودشان و صلح جهانی «اتفاق بدی» است، مجارستانیها، بلغارستانیها و رومانیاییها نسبت به دانمارکیها و آلمانیها دیدگاه مثبتتری داشتند.
حامیان احزاب راستگرای افراطی در سراسر اروپا بزرگترین طرفداران ترامپ هستند؛ بهطوری که کمتر از یکپنجم از رأیدهندگان به فیدس در مجارستان، حزب قانون و عدالت و کنفدراسیون در لهستان و برادران در ایتالیا معتقدند که بازگشت ترامپ در هر سه مورد «اتفاق بدی» است.
با این حال، پاسخدهندگانی که به آلترناتیو برای آلمان (AfD) و رالی ملی (RN) در فرانسه رأی داده بودند، بهطور قابل توجهی (به ترتیب ۳۷٪ و ۳۵٪) معتقد بودند که بازگشت ترامپ به قدرت برای کشورشان بد است.
در مورد اوکراین نیز اختلاف نظر وجود داشت. اکثریت یا بخش قابل توجهی از مردم در همه کشورها، از جمله ۵۵٪ در دانمارک، ۴۹٪ در بریتانیا و ۴۴٪ در لهستان، گفتند که یک «توافق مصالحهآمیز» محتملترین نتیجه جنگ روسیه علیه اوکراین خواهد بود.
با این حال، برخی کشورها مانند استونی، دانمارک، بریتانیا و پرتغال قویتر از دیگران معتقد بودند که ادامه حمایت از کییف، به جای فشار برای صلح، باید اولویت اتحادیه اروپا باقی بماند.
دیدگاهها در مورد آنچه باید پس از جنگ اتفاق بیفتد بهطور گستردهای متفاوت بود: ۴۷٪ از فرانسویها و ۵۰٪ از ایتالیاییها گفتند که نمیتوانند اوکراین را اروپایی ببینند، و در بلغارستان و مجارستان، بسیاری روسیه را متحد یا شریک ضروری اتحادیه اروپا میدانستند، نه رقیب یا دشمن.
تعامل اتحادیه اروپا با چین نیز موضوع دیگری بود که در آن اختلاف نظر وجود داشت. نیمی یا بیشتر از پاسخدهندگان در جنوب و جنوب شرق اروپا، از جمله اسپانیا، ایتالیا، بلغارستان، مجارستان و رومانی، گفتند که پکن را «شریکی ضروری» یا متحد میبینند.
با این حال، در کشورهای شمال و غرب اروپا، (۵۵٪ در آلمان، ۵۲٪ در دانمارک، و ۴۵٪ در بریتانیا و فرانسه) دیدگاه مخالف داشتند و چین را بهعنوان رقیب یا دشمن میدیدند.
نویسندگان این گزارش استدلال کردند که هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کنیم ترامپ نظر خود را درباره اتحادیه اروپا نسبت به دوره اول ریاستجمهوریاش تغییر داده است؛ دورانی که او این اتحادیه را «دشمن» آمریکا خواند و بروکسل را «به مانند جهنم» توصیف نمود.
نویسندگان بر این باورند که با توجه به مخالفت رئیسجمهور جدید با انتقال سبز اروپا، «ووکیسمِ» ادعایی و مقررات رسانههای اجتماعی، اتحادیه اروپا باید انتظار «چالشهای استراتژیک، اقتصادی و سیاسی» را داشته باشد و درک کند که منافع آمریکا و اروپا در حال واگرایی است.
«رهبران اروپایی باید بر شکافهای موجود در اتحادیه کار کنند، اشکال جدیدی از همکاریهای انعطافپذیر بین کشورهای عضو را در نظر بگیرند و مهمتر از همه، از برقراری روابط دوجانبه ممتاز با ترامپ به ضرر سایر متحدان اروپایی خودداری کنند.»
یانا پوگلیرین، عضو شورای اروپایی روابط خارجی، گفت: جامعه آتلانتیک دیگر توسط ارزشهای مشترک تقویت نمیشود. در دنیای ترامپ ۲.۰، معاملهگرایی حاکم است. برای رهبران اتحادیه اروپا، این امر نیازمند تغییر موضع از وضعیت موجود تحت رهبری واشنگتن است.
پاول زرکا، یکی دیگر از نویسندگان این گزارش، گفت که «ترامپیسازی اروپا» در افزایش حمایت از احزاب راستگرای افراطی، تمایل بیشتر به اتخاذ رویکرد معاملهمحور و پذیرش نیاز به مذاکرات صلح در اوکراین مشهود است.
اما او افزود که هنوز «فرصتهایی برای اتحادیه اروپا وجود دارد تا در مبحث سیاست خارجی، عملگرایی را بیاموزد؛ برای رهبرانش تا خطرات را برای رأیدهندگانشان روشن سازند؛ و برای احزاب طرفدار اروپا تا خود را از راستگرایان افراطی ترامپی متمایز کنند.»
این خبر را در گاردین ببینید.