همزمان با افزایش تردیدها درباره تداوم یا توقف آتشبس اسرائیل و حماس، یک منبع فلسطینی روز چهارشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که پس از تهدید اسرائیل به از سرگیری جنگ در صورتی که حماس تا آخر هفته گروگانها را آزاد نکند، کشورهای میانجی یعنی قطر و مصر «بهشدت» برای حل این بحران تلاش میکنند.
این منبع که نخواست نامش فاش شود، تصریح کرد: «قطر و مصر با طرف آمریکایی در تماساند... آنها بهشدت در حال کار برای حل این بحران و وادار کردن اسرائیل به اجرای پروتکل بشردوستانه در توافق آتشبس و آغاز مذاکرات برای مرحله دوماند.»
در همین حال، برخی مقامهای ارشد عرب روز چهارشنبه گفتند که طرح دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، برای تسلط بر غزه تهدیدی برای آتشبس شکننده حماس و اسرائیل خواهد بود و به بیثباتی منطقه دامن میزند. به گزارش عربنیوز، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، در نشست سران جهان در دبی هشدار داد که اگر ترامپ بر طرحش پافشاری کند و بخواهد آن را اجرا کند، خاورمیانه به چرخه جدیدی از بحرانها وارد خواهد شد که بر صلح و ثبات «اثری مخرب» میگذارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترامپ با اعلام اینکه ایالات متحده قصد دارد غزه را تصرف کند، جهان عرب را خشمگین کرد. اظهارات رئیسجمهوری آمریکا درباره اینکه کشورهای دیگر از جمله مصر و اردن به آوارگان فلسطینی پناه دهند، نیز با انتقادهای بینالمللی مواجه شده؛ بهویژه آنکه ترامپ در اظهارنظری دیگر هم گفته است که آنها حق بازگشت نخواهند داشت.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز سهشنبه اعلام کرد که اگر گروه شبهنظامی حماس گروگانها را تا ظهر شنبه آزاد نکند، ارتش به جنگ با حماس تا شکست کامل این گروه ادامه خواهد داد. حماس از زمان آغاز مرحله اول آتشبس در ۱۹ ژانویه بهتدریج گروگانها را آزاد میکند، اما روز دوشنبه اعلام کرد به دلیل نقض توافق از سوی اسرائیل دیگر گروگانی را آزاد نمیکند. این گروه سپس با صدور بیانیهای، از تعهدش به آتشبس خبر داد و اسرائیل را متهم کرد که این توافق را به خطر میاندازد.
با توجه به این درگیریها، دبیرکل اتحادیه عرب در سخنان روز چهارشنبهاش گفت: «اگر وضعیت یک بار دیگر به درگیری نظامی برسد، تمام تلاشها برای آتشبس به هدر خواهد رفت.»
او همچنین پیشنهاد کرد ایده طرح صلح عربی که در سال ۲۰۰۲ مطرح شد، دوباره بررسی شود. بر اساس این طرح، کشورهای عرب به اسرائیل پیشنهاد کردند در ازای یک توافق دولتی با فلسطینیها و عقبنشینی کامل اسرائیل از سرزمینهایی که در سال ۱۹۶۷ تصرف کرد، با این کشور روابط برقرار کنند.
در همین حال، جاسم البودایوی که ریاست ائتلاف سیاسی و اقتصادی شورای همکاری خلیج فارس را بر عهده دارد، از ترامپ خواست روابط قوی میان منطقه و واشینگتن را به یاد داشته باشد. او هشدار داد که گفتههای ترامپ درمورد طرح غزه موردقبول جهان عرب نخواهد بود.
ترامپ گفته بود که فلسطینیهای غزه میتوانند در کشورهایی مانند اردن که در حال حاضر جمعیت عظیم فلسطینی دارد و مصر، پرجمعیتترین کشور جهان عرب، ساکن شوند اما هر دو کشور این پیشنهاد را رد کردهاند. طرح ترامپ دههها سیاست ایالات متحده را که راهحل دوکشوری را تایید میکرد، تغییر میدهد.
مصر قرار است روز ۲۷ فوریه میزبان نشست اضطراری سران کشورهای عربی باشد که درباره تحولات فلسطین گفتگو خواهند کرد. همچنین اعلام شده که سفر عبدالفتاح سیسی، رئيسجمهوری مصر، که قرار بود عازم آمریکا شود، در پی اختلاف نظر با واشینگتن بر سر طرح دونالد ترامپ، به تعویق افتاده است. به گزارش العربیه و به نقل از مقامهای مصری، سطح تنش در روابط قاهره و واشینگتن بالاترین میزان در یک دهه اخیر رسیده است.
به رغم مخالفت کشورهای عرب با طرح دونالد ترامپ، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، روز سهشنبه با رئیسجمهوری آمریکا در کاخ سفید دیدار کرد. پادشاه اردن پس این دیدار اعلام کرد که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، از اردن دعوت کرده است درباره غزه مذاکره کند. ملک عبدالله ضمن ابراز مخالفت مجدد با اسکان فلسطینیها در خارج از نوار غزه، با پذیرش دو هزار کودک فلسطینی بیمار در اردن موافقت کرد.
او خطاب به ترامپ گفت: «مدنظر داشته باشیم که مصر و کشورهای عربی طرحی را درباره غزه ارائه میکنیم و بنا به دعوت شاهزاده محمد بن سلمان، درباره غزه مذاکراتی را در ریاض انجام خواهیم داد.»
این گفتهها در شرایطی است که دونالد ترامپ در جریان دیدار با پادشاه اردن، بار دیگر بر طرح قبلی خود تاکید کرد. او در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه بودجه «خرید غزه» چگونه تامین خواهد شد، گفت: «ما غزه را نمیخریم، آن را میگیریم و نگه میداریم و مطمئن میشویم که صلح برقرار شود.»
در سوی دیگر، حوثیهای یمن هم اعلام کردند که در صورت ازسرگیری حملات اسرائیل به غزه و پایبند نبودن به توافق آتشبس، برای حمله به اسرائیل آمادهاند.
حوثیها که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایراناند و کنترل بخش بزرگی از غرب یمن از جمله پایتخت را در اختیار دارند، پیشتر در جریان جنگ اسرائيل و حماس، با حمله به کشتیهای اسرائيلی و سایر کشتیهای تجاری عبوری از دریای سرخ، این مسیر بینالمللی تجارت دریایی را مختل و این اقدام را نشانه همبستگی با فلسطینیهای غزه عنوان کرده بودند.