شناسهٔ خبر: 71332664 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

کسی مسئولیت خاموشی‌ها را برعهده نمی‌گیرد؛ وزارت «نفت» و «نیرو» در تقابل

صاحب‌خبر -

پس از آنکه وزارت نیروی جمهوری اسلامی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشی‌های اخیر کشور دانست، وزارت نفت در واکنش، این ادعا را «فرافکنی» خواند.

به گزارش رسانه‌های حکومتی، پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نفت با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که «مدیریت نادرست سبد سوخت نیروگاه‌ها علت اصلی بحران برق بوده است» و تأکید کرد که «کمبود گاز دلیل اصلی خاموشی‌ها نیست.»

وزارت نفت اعلام کرد که تامین پایدار انرژی نیازمند مدیریت صحیح سبد سوخت نیروگاه‌ها است و در حالی که این مدیریت می‌توانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو «مسئولیت خود را نادیده گرفته و کمبود گاز را عامل اصلی بحران برق جلوه می‌دهد.»

وزارت نفت در این بیانیه تشریح کرد که تأمین گاز و سوخت مایع برای نیروگاه‌ها، حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان مقرر به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است.

و در ادامه تاکید کرد که «در مقابل، مدیریت نامناسب مصرف سوخت معادل در نیروگاه‌ها موجب کاهش ذخایر سوختی برای ماه‌های سرد سال شده است.»

این وزارتخانه با اشاره به مصرف ناکافی نفت‌کوره در تابستان، اعلام کرد که نیروگاه‌ها برخلاف مصوبات، «به جای مصرف روزانه ۴۰ میلیون لیتر، تنها ۲۴ میلیون لیتر مصرف» کرده‌اند که «موجب کاهش ۲.۳ میلیارد لیتر ذخایر نفت‌کوره و افزایش فشار بر شبکه گازرسانی در زمستان شده است.»

بیانیه وزارت نفت درباره ناتوانی وزارت نیرو در مدیریت خاموشی‌ها، آمار رسمی «تحویل سوخت مایع در بهمن‌ماه را ۲۴ درصد بیشتر از سال گذشته» اعلام کرد. همچنین میانگین تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها ۵۵ درصد بالاتر از تعهدات بوده است.

این وزارتخانه با اشاره به افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در دی و بهمن‌ماه؛ که در برخی روزها به ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز رسید، اعلام کرد که تلاش کرده است شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها بدون مشکل تأمین شد.

دفاع وزارت نفت از توانایی تامین گاز داخلی، در حالی است که در گزارشی از خبرگزاری حکومتی ایلنا، با لغو معافیت عراق از پرداخت پول گاز ایران توسط دولت آمریکا، سرنوشت صادرات گاز ایران به این کشور در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

دولت آمریکا اعلام کرده که لغو معافیت عراق از خرید گاز و برق ایران، بخشی از تحریم‌های جدید علیه تهران است.

با این حال سید حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی، گمانه زنی کرد که «این اقدام آمریکا مانع ادامه دریافت گاز توسط عراق نمی‌شود، بلکه تنها پرداخت‌های مالی را پیچیده‌تر کرده است.»

او افزود که «تداوم صادرات گاز ایران به عراق، به تصمیم دولت ایران بستگی دارد» اما «ایران گاز مازاد کافی برای صادرات ندارد و تأمین گاز داخلی در اولویت است.»

این مقام صنفی گفت که با این وجود «عراق به شدت به گاز ایران وابسته است» و یادآور شد که «هشت هزار مگاوات از برق عراق به دلیل قطع گاز ایران از دست رفته و این کشور مجبور به استفاده از سوخت‌های آلاینده شده است.»

براساس این گزارش، نخست‌وزیر عراق اعلام کرده است که این کشور تا سال ۲۰۲۸ همچنان به گاز ایران نیاز دارد و درخواست کرده که معافیت از تحریم‌ها ادامه یابد.

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، تأکید کرده که «این کشور تا زمانی که راه‌حل جایگزینی برای واردات گاز پیدا نکند، نیاز به ادامه این معافیت دارد.»

حسینی نیز پیش‌بینی کرد که عراق برای حفظ جریان واردات گاز، با آمریکا مذاکره و معافیت خود را تمدید خواهد کرد.