شناسهٔ خبر: 71325310 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

گروکشی از دارو و بیماران برای وصول مطالبات

بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی با نگاهی به فاکتور دارویی خود متوجه می‌شوند از پنج، شش قلم داروی نسخه‌شان حداکثر یکی دو قلم تحت پوشش بیمه است. حالا اما به واسطه بدهی چندین ماهه سازمان تأمین اجتماعی به داروخانه‌ها، همان یکی، دو قلم هم آزاد حساب می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، اگر شما هم جزو بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی باشید و گذرتان به دکتر و دوا افتاده باشد، برای یک سرماخوردگی ساده باید بالای 200، 300 هزار تومان پرداخت کنید و با نگاهی به فاکتور دارویی خود متوجه می‌شوید از پنج، شش قلم داروی نسخه‌تان حداکثر یکی دو قلم تحت پوشش بیمه باشد و بقیه را باید آزاد و از جیب حساب کنید. حالا، اما به واسطه بدهی چندین ماهه سازمان تأمین اجتماعی به داروخانه‌ها، همان یکی، دو قلم هم آزاد حساب می‌شود و داروخانه‌ها نسخ بیمه تأمین اجتماعی را نمی‌پیچند! تازه ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود و طبق اعلام رسمی رئیس انجمن داروسازان کشور مؤسسا‌ن داروخانه‌های ایران در پاسخ به بدعهدی بیمه تأمین اجتماعی در اولین گام و در اقدامی هماهنگ تصمیم گرفته‌اند که خرید دارو از شرکت‌های دارویی سهامدار بیمه تأمین اجتماعی را متوقف کنند تا شاید تلنگری به تصمیم‌گیرندگان در این بیمه باشد. در کنار اینها انجمن داروسازان دست به قلم شده و در نامه‌نگاری‌هایی با دبیر شورای امنیت ملی و رونوشت به رئیس‌جمهور و سایر نهاد‌های مرتبط در خصوص وضعیت نامساعد دارویی در کشور و نسخه پیچی بدون بیمه داروخانه‌ها هشدار داده‌است. این در حالی است که اگر چه بدهی بالای شش ماهه تأمین اجتماعی به داروخانه‌ها و مراکز درمانی مسبوق به سابقه است، اما قرار نیست یک انجمن خودش رأسا تصمیم بگیرد و محاکمه و مجازات کند. به خصوص اینکه در این مجازات سلامت مردم است که قربانی می‌شود. 

بدهی دولت به تأمین اجتماعی و تأمین اجتماعی به زیر‌مجموعه‌های حوزه سلامت چرخه معیوبی است که سال‌های سال است تکرار می‌شود و با اختلال در نظام بهداشت و درمان بیماران را به زحمت می‌اندازد. نبود نقدینگی برای خرید دارو و انباشت چک‌های برگشتی، از مهم‌ترین چالش‌های داروخانه‌های سرپایی در بخش خصوصی است و در این بین، بیمه تأمین اجتماعی به عنوان بزرگ‌ترین شریک کاری داروخانه‌ها محسوب می‌شود که همواره در پرداخت مطالبات آنها دچار تأخیر‌های چند ماهه است. بر این اساس حدود یک ماه قبل بود که مسئولان انجمن داروسازان در جلسه‌ای مشترک با مدیر عامل و معاونان سازمان تأمین اجتماعی، به طرح نقطه‌نظرات خود پرداختند. 

اختلافی که حل نشد 
مصطفی سالاری، مدیر عامل بیمه تأمین اجتماعی، در این نشست گفت: به رغم تصویب حدود 25 هزار میلیارد تومان در شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا جهت پرداخت مطالبات دارویی، متأسفانه این شورا تأکید کرده که این مبلغ صرفاً به وزارت بهداشت و جهت مطالبات مراکز دولتی پرداخت گردد، در حالی که کل باقیمانده طلب وزارت بهداشت از تأمین اجتماعی در سراسر کشور پس از دریافت 10 هزار میلیارد تومان اوراق گام، کمتر از 11 هزار میلیارد تومان است. به دلایل مختلف اعم از حجم بالای مطالبات معوقه این سازمان از دولت، تکالیف محوله به سازمان بیمه تأمین اجتماعی از طرف دولت مثل پرداخت سهم بیمه کارگری مربوط به برخی کارگاه‌ها و نیز اعتبارات تخصیص داده شده به این سازمان از جنس اوراق مشارکت، عملاً بازپرداخت سریع معوقات شش ماهه داروخانه‌ها میسر نیست. در همین جلسه، اما تأکید شد در صورت عدم همراهی تأمین اجتماعی مؤسسان داروخانه‌ها به ناچار نسبت به تصمیماتی به صورت دسته جمعی اقدام خواهند نمود. 

1- تشکیل کمپین عدم خرید از شرکت‌های توزیعی تیپیکو
2- مذاکرات استانی جهت شروع فرایند شکایات خصوصی از بیمه تأمین اجتماعی
3- تشکیل کمپین سراسری تعلیق قرارداد با بیمه‌های پایه

تحریم و تهدید یا اخلال در زنجیره تأمین دارو 
حالا طبق اعلام رئیس انجمن داروسازان کشور مؤسسان داروخانه‌های ایران در پاسخ به بدعهدی بیمه تأمین اجتماعی در اولین گام و در اقدامی هماهنگ تصمیم گرفته‌اند که خرید دارو از شرکت‌های دارویی سهامدار بیمه تأمین اجتماعی را متوقف کنند. 

عدم خرید از شرکت‌های وابسته به تأمین اجتماعی با پرداخت مبالغ جزئی از مطالبات داروخانه‌ها متوقف نمی‌شود و تا اصلاح قرارداد‌های این بیمه با داروخانه‌ها و الحاق شرط پرداخت خسارت تأخیر تأدیه، ادامه خواهد یافت. به گفته شهرام کلانتری، رئیس انجمن داروسازان ایران، تصمیم داروخانه‌های سرپایی در بخش خصوصی برای عدم خرید از شرکت‌های دارویی وابسته به تأمین اجتماعی، از روز شنبه 20بهمن 1403 اجرا خواهد شد. علاوه بر این، این انجمن نامه‌نگاری‌هایی هم با دبیر شورای عالی امنیت ملی و سایر نهاد‌های مسئول داشته و خواستار پرداخت بدهی 7/8 همتی داروخانه‌ها از تأمین اجتماعی و 5/8 همتی آنها از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها شده‌است. وی هشدار داده کشور در آستانه یک بحران دارویی جدی قرار دارد و با ادامه این وضعیت، داروخانه‌ها ناچار خواهند شد نسخه‌ها را به صورت غیر بیمه‌ای بپیچند. ماجرایی که البته همین حالا هم در حال وقوع است و سهم دارو‌های مشمول بیمه از نسخ حتی برای یک سرماخوردگی ساده یکی دو درصد هم نیست! 

با وجود این، تهدید تحریم شرکت‌های دارویی تأمین اجتماعی موضوعی است که می‌تواند در زنجیره تأمین و توزیع دارو، خلل جدی ایجاد کند، چراکه هلدینگ‌های دارویی وابسته به تأمین اجتماعی از اصلی‌ترین تأمین‌کننده‌های دارو‌های داخلی هستند.



 
اخلال در دسترسی به دارو 
شرکت‌های پخش وابسته به هلدینگ شستا و تیپیکو که خرید از آنها به بهانه مطالبات داروخانه‌ها متوقف شده عبارتند از دارو پخش، هجرت و اکسیر و نیز کارخانجات تولیددارو وابسته به هلدینگ شستا و تیپیکو شامل: دارو پخش، فارابی، زهراوی، دانا، شهید قاضی، اکسیر، رازک، ابوریحان، کاسپین تأمین، پارس‌دارو، زاگرس فارمد پارس و بیو دارو. 

پس از این اقدام، محمد نادری علیزاده، مدیر عامل تیپیکو در نامه‌ای به رئیس سازمان غذا و دارو حفظ دسترسی بیماران به دارو‌های حیاتی را مهم خواند و نوشت: اخلال در دسترسی مردم و بیماران به دارو‌های تولیدی و توزیعی تیپیکو، ما را به مشارکت و تأسیس داروخانه در شهر‌های مختلف سوق می‌دهد. در بخشی از نامه مدیر عامل تییپکو آمده‌است: شرکت‌های تابعه تیپیکو همواره به دور از هیجانات اقتصادی و نوسانات بازار، دارو‌های موردنیاز داروخانه‌ها و بیماران را حتی در دورافتاده‌ترین نقاط کشور تأمین کرده‌اند. به رغم مطالبات سررسید شده بالغ بر 8 همت از مراکز دانشگاهی و خصوصی، تیپیکو با کاهش درآمدی خود اجازه نداده‌است کوچک‌ترین خللی در خدمت‌رسانی به مراکز درمانی دولتی و خصوصی ایجاد شود. 

نادری همچنین در نامه خود به رئیس سازمان غذا و دارو نوشته است که با توجه به نقش کلیدی تیپیکو در نظام دارویی کشور، این اقدام می‌تواند منجر به ایجاد نگرانی در میان بیماران، اخلال در دسترسی منصفانه به دارو‌ها و در نهایت تشدید فشار‌های رسانه‌ای بیگانه در این ایام مبارک شود. 

به گفته محمد نادری علیزاده، مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تأمین حدود 25 درصد دارو‌های مورد نیاز کشور از سوی پخش این شرکت توزیع می‌شود. در تیپیکو هزار قلم دارو تولید می‌شود و همین هزار قلم دارو تحریم هستند، از طرفی دیگر هم کل سبد دارویی کشور را که توزیع می‌شود، به حدود 2 هزار و 500 قلم دارو می‌رسد. بنا به تأکید وی به واسطه این تحریم صرفاً تیپیکو آسیب نمی‌بیند، بلکه به مردم هم آسیب وارد می‌شود. 

مدیر عامل شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تأمین می‌گوید: «مهم‌ترین اقلام دارویی که در مجموعه تیپیکو تولید و توزیع می‌شود دارو‌های خونی، آنتی‌بیوتیک‌ها، دارو‌های اعصاب، قلب و ضدسرطان هستند و در سبد محصولات ما قرار دارند. همین امروز تیپیکو 23 همت از نظام دارویی کشور طلب دارد و 5/11 همت از این طلب متعلق به داروخانه‌های خصوصی است که ما را تحریم کرده‌اند، اما همچنان در کنار آنها هستیم و به‌جای قدردانی، ما را هم تحریم می‌کنند.»

اقدامات تنش‌زا به صلاح نیست 
محمد هاشمی، مشاور رئیس و مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو سازمان غذا و دارو هم در این خصوص به «جوان» می‌گوید: «در حال حاضر، سازمان غذا و دارو در تلاش است با همکاری تمامی ذی‌نفعان حوزه دارو چالش‌های موجود در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها از سازمان تأمین اجتماعی و سازمان هدفمندی یارانه‌ها را حل کند. این همکاری‌ها برای جلوگیری از هرگونه اختلال در زنجیره تأمین دارو و حفظ دسترسی عادلانه مردم به دارو‌ها ضروری است.»

 از نگاه وی در این شرایط حساس، نیاز است تمامی طرف‌ها از ظرفیت‌های قانونی و رسمی برای پیگیری مطالبات خود استفاده کرده و از تصمیمات شتابزده که ممکن است مشکلات را پیچیده‌تر کند، خودداری کنند. 

هاشمی تأکید می‌کند: «تحریم شرکت‌های تأمین اجتماعی از سوی انجمن داروسازان نه‌تنها مشکل را حل نمی‌کند، بلکه می‌تواند منجر به اختلال در تأمین و توزیع دارو و در نتیجه آسیب به بیماران و مردم شود. اقدامات تنش‌زا و غیرقانونی در این شرایط به هیچ‌وجه به نفع سیستم دارویی کشور و مردم نیست. باید تلاش کرد در فضایی آرام و با هماهنگی همه طرف‌ها، مسائل مالی و مشکلات موجود حل شود.»

وی در خصوص امتناع داروخانه‌های خصوصی از پذیرش نسخ تأمین اجتماعی و نسخه پیچی آزاد برای بیمه‌شدگان این بیمه می‌افزاید: «آزاد حساب کردن نسخ تأمین اجتماعی، در شرایطی که مسائل مالی و پرداخت‌ها هنوز به طور کامل حل نشده، می‌تواند فشار مضاعفی به بیماران وارد کند. این اقدامات فارغ از مسائل قانونی به نفع جامعه دارویی و مردم نیستند. برای رفع این مشکلات، پیگیری مطالبات از مسیر‌های قانونی و از طریق نهاد‌های مسئول ضروری است تا حقوق بیماران به خطر نیفتد.»‌

طبق تأکید هاشمی با توجه به چالش‌های اقتصادی و بدهی‌های سازمان مذکور، سازمان غذا و دارو تلاش دارد با همکاری همه ذی‌نفعان، وضعیت را مدیریت و از آسیب به مردم و بیماران جلوگیری کند. همکاری سازنده و هم‌افزایی بین انجمن داروسازان، سازمان تأمین اجتماعی، شرکت‌های دارویی و سایر نهاد‌های مسئول می‌تواند راه‌حل‌های بهتری را برای تأمین دارو و تسویه مطالبات فراهم آورد. 

وی تصریح می‌کند: «در نهایت، برای عبور از شرایط دشوار کنونی و حل مشکلات موجود در حوزه تأمین دارو، نیاز است که تمامی بخش‌ها با همدلی و همکاری نزدیک، از ظرفیت‌های خود بهره‌برداری کنند و از هرگونه اقدام غیرقانونی که باعث پیچیده‌تر شدن مسائل می‌شود، پرهیز کنند.»

منبع: جوان

انتهای پیام/