به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، جشنواره چهل و سوم فیلم فجر چند فیلم پدیده داشت که «شمال از جنوب غربی» و «پیشمرگ» در کنار «بچه مردم» با اقبال بیشتری از سوی داوران و مردم قرار گرفتند. تا پیش از شروع جشنواره کمتر کسی روی این فیلمها حساب باز میکرد. چشمها بیشتر حول محور فیلمهای پر بازیگر و نامهای بزرگ میچرخید و خیلیها از این فیلمهای بدون ادعا غافل بودند، اما اکران این فیلمها در جشنواره نوید اتفاقات خوبی برای سینمای ایران داد.
فیلم شگفتیساز جشنواره امسال «شمال از جنوب غربی» بود. فیلم به درگیریهای اوایل دهه 60 در شمال کشور میپردازد و تصویری متفاوت از آن سالها در دل جنگل نشان میدهد. برای مخاطبی که عادت کرده جنگ را بیشتر در خاکریزهای جنوب ببیند، فیلم حمید زرگرنژاد خرق عادت میکند و جنگلهای سرسبز شمال را به عنوان لوکیشن انتخاب میکند.
فیلم در کارگردانی و ساخت اثری تماشایی از کار درآمدهاست و همین باعث میشود تماشاگر دو ساعت پای فیلم بنشیند و آن را تا انتها تماشا کند. زرگرنژاد با «شمال از جنوب غربی» نشان داد قواعد ساخت فیلمهای جنگی را به خوبی بلد است و میداند چگونه صحنههای فیلمش را باورپذیر بسازد.
قابلیتهای هنری «شمال از جنوب غربی» از دید هیئت داوران دور نماند و آنها چندین سیمرغ به این فیلم دادند. این فیلم با 12 نامزدی جزو رکورددارهای شب اختتامیه بود و در نهایت سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد و سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به «شمال از جنوب غربی» داده شد تا این فیلم با دستی پر جشنواره را ترک کند.
تشکر از سردار مقواساز
«شمال از جنوب غربی» محصول بنیاد روایت فتح است و عوامل فیلم هنگام دریافت سیمرغ از تلاشهای معاون فرهنگی سازمان جهت تلاش برای ساخت این فیلم تقدیر و تشکر کردند. مصطفی زمانی پس از گرفتن جایزه بهترین بازیگر نقش اصلی مرد از سردار مقواساز تشکر کرد و گفت این فیلم در شرایط جنگی ساخته شد و اگر او به داد ما نمیرسید، این فیلم نیمهتمام میماند.
پس از چند سال وقفه، سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران به جشنواره برگشت. این خبر خوبی برای جشنواره و طرفدارانش به حساب میآمد، چراکه این سیمرغ با رأی مستقیم مردم داده میشود و نظر مخاطبان در آن دخیل است.
«پیشمرگ» فیلم محبوب مردم
امسال با وجود فیلمهای پرستاره و پربازیگر، فیلم «پیشمرگ» دیگر محصول بنیاد روایت فتح، سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را مال خود کرد تا یکی دیگر از شگفتیهای جشنواره رقم بخورد.
«پیشمرگ» به سراغ زندگی یکی از شهدای مهجور و کمتر شناخته شده دفاع مقدس رفت. این فیلم به برههای از زندگی و مجاهدت شهید «سعید قهاری سعید» پس از دوران جنگ تحمیلی دفاع مقدس میپردازد و به خاطر کیفیت هنری و ساخت قابلقبولش مورد توجه منتقدان و مخاطبان قرار گرفت.
علی غفاری نشان داده توانایی خاصی در روایت قصه زندگی قهرمانان خاص و شاخص دفاعمقدس دارد. او در فیلم قبلیاش با نام «تکتیرانداز» رشادتهای «عبدالرسول زرین» را به تصویر کشید؛ رزمندهای که صدام برای سرش جایزه تعیین کردهبود و سربازان بعثی برای گرفتن جایزه، دنبال شهادت او بودند.
غفاری در نشست خبری فیلم نیز توضیح داد که فیلم سعی کرده بر واقعیت متعهد بماند و او برای ساختن این فیلم حدود یک سال در مورد شهید قهاری پژوهش کرده و کتاب «یادداشتهای سعید» یکی از منابع آنها برای ساختن «پیشمرگ» بوده است.
«پیشمرگ» بدون ادعا و جار و جنجال فیلم محبوب مردم لقب گرفت و چقدر خوب که مردم از چنین فیلمی استقبال کردند. در میان فیلمهای کمدی و اجتماعی، فیلم «پیشمرگ» انتخاب اول مردم بود و این نشان میدهد اگر فیلمهایی با سوژه دفاع مقدس به خوبی ساخته و پرداخته شوند، مردم آنها را دوست خواهند داشت.
«پیشمرگ» یکی از فیلمهای خوشساخت جشنواره امسال بود که سوژه خاص و شکل پرداخت به آن بسیار مورد توجه قرار گرفت. این فیلم را باید اثری قابلاحترام، دوستداشتنی و خوشساخت دانست که در زمان اکران هم میتواند مردم را به سینما بکشاند و حرفهای زیادی برای گفتن داشتهباشد.
همه «بچه مردم» را پسندیدند
دیگر فیلم پدیده و شگفتیساز جشنواره چهل و سوم، «بچه مردم» است. «بچه مردم» به کارگردانی محمود کریمی با نامزدی در 14شاخه رکورددار بیشترین نامزدی در بخش سودای سیمرغ چهلوسومین جشنواره فیلم فجر شد. این فیلم سه سیمرغ برای تدوین، فیلمنامه و کارگردانی اول و یک دیپلم افتخار برای فیلمبرداری گرفت تا شب خوبی در اختتامیه داشته باشد.
فیلمهای پدیده جشنواره چهل و سوم بدون سروصدا و حاشیه به جشنواره آمدند و تمام حرفشان را هنگام اکران زدند. فیلمهایی خوشساخت که در نهایت دقت و حساسیت کارگردانانش ساخته شد و آنها ثمره تلاششان را از هیئت داوران و مردم گرفتند.
تجربه امسال جشنواره فیلم فجر بار دیگر ظرفیتهای سینمای دفاع مقدس و شخصیتهای مرتبط با جنگ را جهت فیلمسازی نشان داد. اگر فیلمها شکل درستی از پرداخت و ساخت را داشته باشند، میتوانند به فیلم محبوب تماشاگران و منتقدان تبدیل شوند.
«صیاد»، «خدای جنگ»، «اسفند»، «اشک هور» و «بازی خونی» دیگر فیلمهای دفاع مقدسی جشنواره بودند که مورد توجه مخاطبان قرار گرفتند. سینمای دفاع مقدس در سالهای اخیر از رشد کیفی خوبی برخوردار شده و فیلمهای خوشساختی با سوژه قهرمانان جنگ ساخته میشود. سینمای دفاع مقدس به ژانر محبوب مردم تبدیل شده و آنها ارتباط خوبی با این فیلمها میگیرند. این روند رو به رشد باید همینگونه حفظ شود تا این گونه سینمایی همچنان برای مخاطبان محبوب و تماشایی بماند.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/
∎