به گزارش روز سه شنبه ایرنا از خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس، اوکراین پیشنهاد کرده است که توافقی با ایالات متحده برای تداوم ارائه کمکهای نظامی واشنگتن به کییف، در ازای مشارکت در توسعه صنعت معدنی اوکراین که شامل منابع ارزشمندی از عناصر خاکی کمیاب قابل استفاده در انواع فناوریهاست، منعقد کند.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اوایل ماه جاری میلادی اعلام کرده بود که خواهان چنین توافقی است اما در ابتدا ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین پاییز گذشته این پیشنهاد را به عنوان بخشی از طرح او برای تقویت موقعیت کییف در مذاکرات آتی با مسکو، مطرح کرد.
آندری یرماک رئیس دفتر رئیسجمهوری اوکراین در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت: ما به واقع این پتانسیل بزرگ را در قلمرو تحت کنترل خود داریم. ما علاقهمند به همکاری و توسعه با شرکای خود، اول از همه، با ایالات متحده هستیم.
عناصر خاکی کمیاب، مجموعهای از ۱۷ عنصر است که برای بسیاری از انواع فناوریهای مصرفی، از جمله تلفنهای همراه، هارد دیسکها و وسایل نقلیه الکتریکی و هیبریدی ضروری است.
بر اساس این گزارش، مشخص نیست که ترامپ به دنبال عناصر خاصی در اوکراین است یا خیر، چراکه این کشور مواد معدنی دیگری نیز برای ارائه دارد.
آندری یرماک در این باره اظهار داشت: [خواسته ترامپ] میتواند لیتیوم باشد. ممکن است تیتانیوم، اورانیوم و بسیاری [از عناصر] دیگر باشد. این [گزینهها] خیلی زیاد است.
آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود نوشت: چین، رقیب اصلی ژئوپولیتیکی ترامپ، بزرگترین تولیدکننده عناصر خاکی نادر در جهان است. هم آمریکا و هم اروپا به دنبال کاهش وابستگی خود به پکن هستند.
برای اوکراین، چنین توافقی تضمین میکند که بزرگترین و مهمترین متحد این کشور یعنی آمریکا، حمایت نظامی خود را متوقف نکند چراکه این اتفاق برای کشوری که حدود سه سال است که در جنگ با روسیه است، ویرانگر خواهد بود.
این ایده همچنین در زمانی مطرح میشود که دسترسی مطمئن و بیوقفه به مواد معدنی حیاتی در سطح جهانی به طور فزایندهای دشوار شده است.
این رسانه آمریکایی افزود: با این حال، عناصر خاکی کمیاب اوکراین در پی جنگ و همچنین سیاستهای دولتی که صنعت معدنی را تنظیم میکند، به طور عمده دست نخورده باقی مانده است. این کشور همچنین اطلاعات مناسبی برای هدایت توسعه معادن عناصر خاکی نادر را ندارد.
طبق این گزارش، جزئیات هر توافقی احتمالا در جلسات میان مقامات ایالات متحده و اوکراین مشخص خواهد شد. زلنسکی و ترامپ به احتمال زیاد این موضوع را هنگام دیدارشان مورد بحث قرار خواهند داد.
به گزارش ایرنا، تیتانیوم یکی از مواد معدنی کمیاب است که در صنایع نظامی نقش عمدهای دارد و ذخایر عظیم تیتانیوم اوکراین میتواند جایگزین جذابی برای منابع روسیه و چین باشد که آمریکا تا پیش از این در تامین تیتانیوم مورد نیاز خود، وابستگی زیادی به روسیه داشت.
خبرگزاری اسپوتنیک پیشتر در این باره نوشت، آمریکا و متحدانش با حمایت از کودتای میدان در سال ۲۰۱۴، زمینه را برای بحران اوکراین فراهم کردند که منجر به درگیری در دونباس شد و در فوریه ۲۰۲۲ به یک رویارویی تمام عیار با مسکو تبدیل شد. یکی از دلایل سیاست غرب در مورد اوکراین که در رسانهها بسیار کم به آن پرداخته شده است، حول ثروت معدنی عظیم کییف میچرخد.
منابعی در منطقه کاپیتول هیل (منطقهای در پایتخت آمریکا که بناهایی مثل ساختمان کنگره و دادگاه عالی را در خود جای داده است) و مرتبط با صنایع نظامی آمریکا به رسانههای این کشور گفتند که اوکراین میتواند تیتانیوم مورد نیاز برای ساخت جنگندهها، کشتیهای جنگی، تانکها، موشکها و سایر تسلیحات برای مقابله با روسیه و چین را در اختیار ایالات متحده و متحدانش قرار دهد.