شناسهٔ خبر: 71316680 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایندیپندنت فارسی | لینک خبر

ترامپ و ایران در بیستمین روز ریاست‌جمهوری‌اش: دوراهی توافق یا درگیری

رئیس‌جمهوری آمریکا که رویکرد فشار حداکثری را علیه تهران به کار گرفته است، می‌گوید ترجیح می‌دهد با «ایران غیرهسته‌ای» به توافق برسد

صاحب‌خبر -

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، که در روزهای گذشته درباره رویکرد دولت جدیدش در قبال جمهوری اسلامی اظهارات متعددی داشته است، در تازه‌ترین مصاحبه‌اش تهران را «وحشت‌زده و مضطرب» خواند و گفت که گمان می‌کند جمهوری اسلامی می‌خواهد مذاکره کند.

ترامپ در گفتگو با شبکه فاکس نیوز، ضمن تاکید بر آسیب دیدن سیستم پدافند هوایی ایران و آسیب‌پذیر‌تر شدن جمهوری اسلامی، بار دیگر گفت که ترجیح می‌دهد اسرائیل ایران را بمباران نکند.

رئيس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به سوالی درباره توافق مدنظرش، افزود: «ترجیح می‌دهم توافقی باشد که بتوانیم بازرسی و نظارت کنیم و برنامه‌های هسته‌ای را نابود کنیم یا اینکه اطمینان حاصل کنیم هسته‌ای شدن در کار جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.»

اظهارات ترامپ در روزهای پس از مراسم تحلیف او در بیستم ژانویه، با واکنش‌ متضاد مقام‌های جمهوری اسلامی ایران مواجه شده و از سیگنال مذاکره تا مخالفت شدید با هرگونه توافق، چرخش داشته است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین سخنان رئیس‌جمهوری آمریکا در دوره دوم ریاست‌جمهوری او درباره نحوه مواجهه ایالات متحده با سیاست‌های حاکمان جمهوری اسلامی ایران اشاره می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نهم فوریه (۲۱ بهمن ۱۴۰۳): دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، به نیویورک‌پست گفت که مایل است با ایران به توافق برسد.

ترامپ که در هواپیمای ایر فورس وان (هواپیمای ریاست‌جمهوری) صحبت می‌کرد، گفت: «من می‌خواهم درباره [موارد] غیرهسته‌ای با ایران توافق صورت بگیرد. این را به بمباران سنگین ترجیح می‌دهم.»

او با تاکید بر اینکه «اگر ما به این توافق برسیم، اسرائیل آن‌ها را بمباران نخواهد کرد» افزود: «امیدوارم از کاری که اکنون فکر آن را در سر می‌پرورانند، منصرف شوند. به آن‌ها می‌گویم که من برای توافق حاضرم.» با این حال جزئیات هرگونه مذاکرات احتمالی با جمهوری اسلامی ایران را فاش نکرد.

یک روز پس از این گفته‌ها، مسعود پزشکیان که پیش‌تر در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی گفته بود ایران آماده مذاکره است، در مراسم حکومتی روز ۲۲ بهمن، واکنشی بسیار متفاوت نشان داد و در تبعیت از فرمان خامنه‌ای برای پرهیز از مذاکره با آمریکا سخن گفت. رئیس‌جمهوری ایران در آن مراسم با لحنی متفاوت از سخنرانی‌های انتخاباتی‌اش، گفت: «ترامپ می‌گوید بیایید گفتگو کنیم و همان‌ لحظه، تمام توطئه‌های ممکن علیه ایران را امضا می‌کند. می‌گوید می‌خواهیم مذاکره کنیم؛ تو اگر اهل مذاکره بودی، چرا [باید] این غلط‌ها را می‌کردی؟... ایران و رهبر جمهوری اسلامی با تمام توان در مقابل قلدری‌ها ایستاده‌اند.»

پنجم فوریه (هفدهم بهمن ۱۴۰۳): دونالد ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشال، نوشت که یک «توافق صلح با ایران غیرهسته‌ای» را ترجیح می‌دهد. رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه، پیشنهاد کرد مذاکرات برای این توافق فورا آغاز و در صورت نهایی شدن، جشن بزرگ صلح در خاورمیانه برگزار شود.

ترامپ در حالی چنین پستی را منتشر کرد که روز سه‌شنبه پیش از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، فرمانی را درباره بازگشت «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران امضا کرد. او در عین حال با اظهار امیدواری درباره اینکه این سند «کمتر مورداستفاده قرار بگیرد» تاکید کرد: «خواهیم دید که آیا می‌توانیم به توافقی با جمهوری اسلامی دست یابیم یا نه. آنچه برای من روشن است این است که جمهوری اسلامی نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

اظهارات ترامپ درباره اینکه چیزی که می‌خواهد این است که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد، با واکنش‌ مقام‌های جمهوری اسلامی مواجه شد.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، درباره این موضوع گفت: «اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هسته‌ای نرود، موضوع قابل‌حصول است و مشکلی در این زمینه نیست.» او پیش‌تر نیز در گفتگو با اسکای نیوز ادعا کرده بود: «هر آنچه را ترامپ بگوید، پس نمی‌زنیم، بلکه بررسی می‌کنیم.» 

با این حال علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه نوزدهم بهمن به دولت مسعود پزشکیان دستور داد تلاش‌ها برای بازگشت به میز مذاکره با دولت ترامپ را کنار بگذارد. او تصریح کرد که مذاکره با دولت ترامپ در رفع مشکلات ایران «هیچ تاثیری» ندارد و «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست.

رویکرد سرسختانه خامنه‌ای در آن اظهارات در حالی بود که خود او نهم بهمن، پس از سال‌ها مخالفت با مذاکره یا تعامل با آمریکا، در سخنانی دوپهلو به مسئولان توصیه کرده بود که «حواسشان باشد با چه کسی معامله می‌کنند».

چهارم فوریه (۱۶ بهمن ۱۴۰۳): ترامپ هنگام امضای فرمان اجرایی اعمال فشار حداکثری بر تهران، به خبرنگاران گفت که به مشاورانش دستور داده است در صورتی که جمهوری اسلامی ایران برای ترور او اقدام کند، نابودش کنند. او که پیش‌تر نیز در معرض توطئه ترور قرار گرفته است، تاکید کرد: «اگر این کار را بکنند، نابود خواهند شد. من دستورالعمل‌هایی گذاشته‌ام تا اگر چنین اقدامی بکنند، نابود شوند. دیگر چیزی از آن‌ها باقی نخواهد ماند.»

او در عین حال در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید برای شروع مذاکرات با ایرانی‌ها تماس گرفته‌اید یا نه، گفت: «برایم مهم نیست که آن‌ها تماس بگیرند یا من بگیرم. بسیاری از افراد می‌گویند بگذار آن‌ها تماس بگیرند، اما این موضوع برایم مهم نیست.»

۲۴ ژانویه (پنجم بهمن ۱۴۰۳): دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت که می‌تواند با چین توافق کند، اما داستان درباره ایران متفاوت است.

رئيس‌جمهوری امریکا در این مصاحبه گفت: «ایران یک چیز کاملا متفاوت است، این یک توافق مذهبی است. این خیلی خطرناک است.» این مصاحبه پس از آن منتشر شد که ترامپ به خبرنگاران گفت «اگر بشود بحران هسته‌ای ایران بدون حمله اسرائیل حل شود، خوب است.» او در عین حال، به پرسش فاکس درباره حمایت از اقدام نظامی پاسخ نداد و مانند گذشته گفت به این پرسش جواب نمی‌دهد.

او با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد، استدلال کرد: «اگر ایران به یک سلاح هسته‌ای دست یابد، همه کشورهای دیگر نیز به دنبال آن خواهند رفت و سپس همه‌چیز به یک فاجعه تبدیل خواهد شد.»

۲۳ ژانویه (چهارم بهمن ۱۴۰۳): دونالد ترامپ در گفتگویی، اظهار امیدواری کرد که بحران هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بدون نیاز به حمله اسرائیل قابل‌حل باشد.

او در پاسخ به خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا از حمله اسرائیل به تهران حمایت می‌کند، پاسخ نداد و تنها اشاره کرد که به‌زودی با چندین مقام ارشد درباره این موضوع گفتگو می‌کند.

رئیس‌جمهوری آمریکا افزود: «امیدوارم جمهوری اسلامی ایران به توافق برسد، اما اگر نتوانند این کار را انجام دهند، هم مشکلی نیست.»